Sára, Márió
2 °C
6 °C

Több anonim szűrés, több AIDS-es

2005.11.30. 14:13
Az év első kilenc hónapjában 99 új HIV fertőzöttet regisztráltak Magyarországon. A népegészségügyi kormánymegbízott szerint az esetek számának csekély növekedése annak is betudható, hogy egyre többen érdeklődnek az anonim szűrések iránt.

Az idei év első kilenc hónapjában 99 új HIV fertőzöttet regisztráltak az országban. Ez némi emelkedést mutat az elmúlt év azonos időszakához képest, azonban ez az esetszám nem jelent drasztikus növekedést - mondta Kökény Mihály népegészségügyi kormánymegbízott a december 1-jei AIDS-világnap alkalmából.

Szűrőbuszok prostituáltaknak

A fertőzöttek számának emelkedése részben azért következett be, mert egyre inkább terjednek a szintetikus drogok, valamint az anonim szűrések iránt nőtt az érdeklődés, és több szűrés több esetet is jelenthet. Kökény Mihály azt is elmondta: tavaly megújult a magyarországi AIDS-stratégia; több figyelmet fordítanak az iskolai prevencióra és a felvilágosításra, minden megyében van anonim szűrés és tanácsadás.

Közölte: 65 millió forintos támogatással szűrőbuszokat indítanak, hogy a prostituáltakat is rendszeresen szűrni tudják. A program három hónapig tart és az eredményességétől teszik függővé a folytatást.

Magyarországon jelenleg 520 HIV fertőzöttet gondoznak, közülük 361-et kezelnek a legkorszerűbb készítményekkel. A gondozottak háromnegyede munkaképes. A HIV fertőzöttek gyógyszeres kezelése térítésmentes, amely évente mintegy egymilliárd forint kiadást jelent az egészségbiztosítónak.

A világon 40 millió HIV fertőzöttet tartanak nyilván, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai régiójában 2,2 millió a regisztrált beteg és évente mintegy 5 millióan halnak meg AIDS-ben.

Új gyógyszerek

A nemzetközi adatokat tekintve Magyarország az enyhén fertőzött területek közé tartozik. Európában a fertőzöttek száma növekszik, de a korszerű gyógyszereknek köszönhetően csökken az AIDS-ben meghaltak száma.

Legrosszabb a helyzet a kelet-európai régióban, ahol az utóbbi években - elsősorban a drogfogyasztók körében - drasztikusan emelkedett a HIV-fertőzöttek száma. Oroszországban mintegy 340 ezer HIV-fertőzöttet tartanak nyilván, de számukat a szakemberek millióra becsülik.

A HIV-vírus szexuális kapcsolat vagy vér útján terjed, de egy fertőzött anya terhessége idején és a szoptatás során a tejjel is továbbadhatja gyermekének a fertőzést. Magyarországon 1986 óta minden vért és -készítményt HIV-antitestre is tesztelnek, így transzfúzió és vérkomponensek révén a fertőződés esélye minimálisra csökkent.

A betegségért felelős HIV-vírust 1983-ban izolálták, és 1985-re kifejlesztették a vírus azonosítására szolgáló teszteket is. A HIV-vírus lassú folyamatban támadja meg és rombolja le a szervezet immunrendszerét, s így a fertőzött személyt védtelenné teszi különböző betegségekkel szemben, melyek előbb-utóbb a halálát okozzák. Az AIDS a HIV-fertőzés utolsó szakaszának tekintendő.