Piroska
3 °C
3 °C

Nem maradhat Magyarországon a HIV-pozitív afrikai férfi

2002.02.15. 18:57
Helybenhagyta a bíróság a bevándorlási hivatal határozatát, amelyben elutasította egy HIV-pozitív, afrikai férfi tartózkodási engedély iránti kérelmét. Az ítélet indoklása szerint a bíróság a sérelmezett határozat tartalmát nem, csupán azt vizsgálhatja, hogy a hatóság elkövetett-e valamilyen jogszabálysértést, miközben a döntését meghozta. Ilyen viszont nem történt. Mivel ez az ítélet jogerős, hiába van magyar felesége és gyermekei a HIV-pozitív férfinak, mégis el kell hagynia Magyarországot.
Hiába idézték meg a tárgyalásra a férfi kezelőorvosát, aki elmondta, hogy amióta rendszeresen kezeli a beteget, állapota jelentősen javult. Hiába jött el a család egyik barátja is, aki több éves ismeretségük alapján állította, hogy nem veszélyes sem a magyar közbiztonságra, sem pedig a közegészségügyre. És hiába tett férje mellett tanúvallomást a magyar feleség is. Őket a bíróság kizárólag az esélyegyenlőség elvének érvényesülése miatt hallgatta meg, noha ebben az eljárásban a bíróság nem érdemében vizsgálja a közigazgatási határozatot. Csak annyiban, hogy minden körülményt megvizsgált-e és figyelembe vett-e a bevádolási hivatal amikor úgy döntött, hogy nem hosszabbítja meg a HIV-pozitív afrikai férfi tartózkodási engedélyét.

A bíróság szerint nem hibázott a bevándorlási hivatal

Az afrikai férfi letelepedési engedélyét először azért nem hosszabbította meg a bevándorlási hivatal, mert a magyar közegészségügyre veszélyt jelentő betegségben szenved. Az elsőfokú döntést felülvizsgáló határozat pedig már arra hivatkozik, hogy nem biztosított a férfi lakhatása és megélhetése. A bevándorlási hivatal a bírósági tárgyaláson már elfogadta, hogy van hol laknia a férfinek, ám korábbi döntését mégsem változtatta meg.

Emberi jogi bírósághoz fordulnak

Mester Csaba, a férfi ügyvédje a tárgyalás után annyit mondott: meg sem várják az ítélet leírását, és felülvizsgálati kérelmet adnak be a Legfelsőbb Bírósághoz. Azért pedig, amiért megsértették az afrikai férfi tisztességes eljáráshoz való jogát, az Európai Emberi Jogi Bírósághoz fordulnak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!