Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nem maradhat Magyarországon a HIV-pozitív afrikai férfi

2002.02.15. 18:57
Helybenhagyta a bíróság a bevándorlási hivatal határozatát, amelyben elutasította egy HIV-pozitív, afrikai férfi tartózkodási engedély iránti kérelmét. Az ítélet indoklása szerint a bíróság a sérelmezett határozat tartalmát nem, csupán azt vizsgálhatja, hogy a hatóság elkövetett-e valamilyen jogszabálysértést, miközben a döntését meghozta. Ilyen viszont nem történt. Mivel ez az ítélet jogerős, hiába van magyar felesége és gyermekei a HIV-pozitív férfinak, mégis el kell hagynia Magyarországot.
Hiába idézték meg a tárgyalásra a férfi kezelőorvosát, aki elmondta, hogy amióta rendszeresen kezeli a beteget, állapota jelentősen javult. Hiába jött el a család egyik barátja is, aki több éves ismeretségük alapján állította, hogy nem veszélyes sem a magyar közbiztonságra, sem pedig a közegészségügyre. És hiába tett férje mellett tanúvallomást a magyar feleség is. Őket a bíróság kizárólag az esélyegyenlőség elvének érvényesülése miatt hallgatta meg, noha ebben az eljárásban a bíróság nem érdemében vizsgálja a közigazgatási határozatot. Csak annyiban, hogy minden körülményt megvizsgált-e és figyelembe vett-e a bevádolási hivatal amikor úgy döntött, hogy nem hosszabbítja meg a HIV-pozitív afrikai férfi tartózkodási engedélyét.

A bíróság szerint nem hibázott a bevándorlási hivatal

Az afrikai férfi letelepedési engedélyét először azért nem hosszabbította meg a bevándorlási hivatal, mert a magyar közegészségügyre veszélyt jelentő betegségben szenved. Az elsőfokú döntést felülvizsgáló határozat pedig már arra hivatkozik, hogy nem biztosított a férfi lakhatása és megélhetése. A bevándorlási hivatal a bírósági tárgyaláson már elfogadta, hogy van hol laknia a férfinek, ám korábbi döntését mégsem változtatta meg.

Emberi jogi bírósághoz fordulnak

Mester Csaba, a férfi ügyvédje a tárgyalás után annyit mondott: meg sem várják az ítélet leírását, és felülvizsgálati kérelmet adnak be a Legfelsőbb Bírósághoz. Azért pedig, amiért megsértették az afrikai férfi tisztességes eljáráshoz való jogát, az Európai Emberi Jogi Bírósághoz fordulnak.