Alfréd
-3 °C
3 °C

Mégis megvédjük a törököket?

2003.03.08. 20:27
Bár a honvédelmi tárca nem készült rá, hogy hadseregünk részt vesz Törökország védelmében, a kormány hétfőn ajánlatot vár a NATO-ország megerősítéséhez felajánlandó katonai eszközökről és felszerelésekről.
A Honvédelmi Minisztérium várhatóan hétfőn tájékoztatja a kormányt arról, hogy Magyarország fel tud-e ajánlani valamilyen katonai felszerelést vagy eszközt Törökország védelmének megerősítéséhez. Erről Kovács László külügyminiszter beszélt szombati, Szegeden. Kovács emlékeztetett arra, hogy a NATO március 3-án felajánlási konferenciát rendezett Belgiumban Törökország ügyében.

- Ezen már nem az átutazásokról, hanem eszközök felajánlásáról volt szó. A Honvédelmi Minisztérium vizsgálja annak lehetőségét, hogy Magyarország milyen katonai felszerelésekkel és eszközökkel tudja Törökország védelmének megerősítését szolgálni - közölte a külügyminiszter.

Nélkülözhető eszközök

Hozzátette: valószínűleg hétfőn kap tájékoztatást a kormány arról, hogy vannak-e olyan katonai eszközei Magyarországnak, amelyeket nélkülözni tud.

- Azt gondolom föl tudunk valamit ajánlani Törökország védelméhez - mondta Kovács László. Leszögezte: ez nem az Irak elleni esetleges katonai akcióban való részvétel lenne, hanem egy esetleges iraki támadás elhárítását szolgálná.

Mint ismert, Juhász Ferenc honvédelmi miniszter február 27-én úgy nyilatkozott: Magyarország nem készül arra, hogy Törökország katonai védelméhez erőket, eszközöket, képességeket ajánljon fel.