Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Feljelentik Juhászt az An-26-os miatt

2004.05.08. 19:57
Az MDF-es Csampa Zsolt a legfőbb ügyésznél jelenti fel a honvédelmi minisztert, mert állítja: az An-26-os beszerzése ügyében félrevezette a parlamenti szakbizottságot. Az ellenzéki képviselő kifogásolja, hogy a gépet egy lopásért elmarasztalt személy cégétől vette a tárca, amiről állítólag tudott Juhász ferenc is. A HM szerint vizsgálják, milért nem tudott e kínos információról a honvédelmi miniszter.
A Honvédelmi Minisztérium már az előző kormány idején is együttműködött azzal a szolnoki céggel, amelyen keresztül egy An-26-os szállítógépet vásároltak a Magyar Honvédség részére idén Ukrajnában - közölte Hollósi Nándor, a honvédelmi miniszter főtanácsadója az MTI-vel szombaton.

Hollósi Nándor mindezt annak kapcsán mondta el, hogy a Hír TV honlapján az olvasható: Csampa Zsolt MDF-es képviselő szerint a honvédelmi miniszter tudta, hogy az adásvétellel megbízott cég vezetőjét, Veres Istvánt 1 év 6 hónap börtönbüntetésre ítélték lopás, illetve köz- és magánokirat hamisítása miatt. Csampa Zsolt feljelenti a legfőbb ügyésznél a honvédelmi minisztert, mert állítása szerint Juhász Ferenc félrevezette a honvédelmi bizottságot és az Országgyűlést is az AN-26-os szállítógép beszerzésének ügyében - olvasható a honlapon.

Veres István úgy kapott felfüggesztett ítéletet, hogy a jogkövetkezmények alól mentesült és büntetlen előéletűnek számít - mondta Matyuc Péter, a HM kommunikációs főigazgatója. "Ez technikai részlet csupán, de nem Veres István, hanem felesége tulajdonolja azt a céget, amelytől a HM vásárolt" - tette hozzá. Matyuc Péter közölte, hogy szeretnék a Veres Istvánnal kapcsolatos találgatást lezárni.

"A honvédelmi miniszter vizsgáltatja hogy ezen törvénybe semmiképpen nem ütköző, de valóban kínos információkról miért nem tudott az üzletkötés idején" - mondta. Hollósi Nándor közölte: lehetséges, hogy ennek az az oka, hogy a szaktárca jóhiszeműen állt a Specimpex Kft.-hez, amely 1999 óta áll szerződéses jogviszonyban a szaktárcával. "Ez azt jelenti, hogy a cég akkor végezte az első alkatrész-szállításokat a magyar légierőnek, amikor Csampa úr pártja is a kormánykoalíció tagja volt" - mondta.

"A Specimpexet nehéz lett volna kikerülni, hiszen az AN-26-osokat a monopolhelyzetben lévő Antonov gyár gyártja, és a kijevi repülőgépjavító cég javítja, amely üzemet Magyarországon a szintén monopolhelyzetben lévő Specimpex Kft. képviseli. Az ezzel kapcsolatos okmányok a szaktárca beszerzési hivatalánál megtalálhatók" - tette hozzá a főtanácsadó. Az előző kormány a Magyar Honvédség négy An-26-os repülőgépének üzemidejét hosszabbíttatta meg a kijevi céggel, a Specimpex közreműködésével. Ezek a felújítások egyenként drágábbak voltak, mint a közelmúltban vásárolt, a többinél 5 évvel fiatalabb repülőgép - mondta Hollósi Nándor.

"Csampa úr azt hiszi, megtalálta élete nagy történetét, de sajnos látszik, hogy elég vékony a sztori, mert nyilvánosságra még sosem hozta azokat a dokumentumokat, amelyekből szívesen idézget. Mint ahogy azokat a szakértőket sem nevezte meg, akik szerint az előző és a mostani kormány által fizetettnél olcsóbban is lehetett volna repülőgépet vásárolni" - tette hozzá.