Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Négy év múlva nem lesz több bevonulás

2002.06.10. 18:52
Az új kormány 2006-ig profi hadsereget állít fel, és szüneteltetni fogja a bevonultatásokat - hangzott el a HM állománygyűlésén. Juhász Ferenc vizsgálni fogja az előző kormány honvédelmi kiadásait, miután szerinte a növekvő ráfordítások ellenére csökkentek a honvédség képességei.
A nemzeti közép koalíciója legkésőbb 2006-ig bevezeti a hivatásos professzionális hadsereget - jelentette ki Medgyessy Péter kormányfő a Honvédelmi Minisztérium hétfői állománygyűlésén. A tárca új vezetője, Juhász Ferenc a bejelentést kiegészítve elmondta, hogy az intézkedés nyomán - amennyiben a feltételek megértek rá - szüneteltetni fogják a bevonulásokat. A miniszter a következő évek elérendő céljának nevezte, hogy mindenki érezze: nemcsak magyarnak, de magyar katonának is jó lenni.

Nincs mese

Nem lesz mese, a szervezeti átalakítások terén sem - jelentette ki Juhász, hozzátéve, hogy a kitűzött célt csak a hatékony szervezeti forma kialakításával lehet elérni. Egy újságírói kérdésre válaszolva a tárcavezető azt mondta: egyelőre nem tudja, lesz-e több pénz a minisztérium kasszájában, de arra feltétlenül kíváncsi, hogy hová lett az, ami eddig befolyt. A költségvetési támogatások folyamatos növekedése ellenére ugyanis a honvédség védelmi képességeiben csökkenés állt be - jelentette ki Juhász. A miniszter elmondta, hogy vizsgálni fogják az előző kormány honvédelmi kiadásait.

Kell egy új csapat

Új feladatokhoz új csapat is kell - jelentette ki Juhász, aki szerint szervezeti és politikai okokat sem kell felsorolni. A személycserékre elegendő indok, hogy a miniszter számára a feladatok végrehajtásához olyan segítői legyenek, akikkel személyes és bizalmi viszonyban van. A miniszter bemutatta Iváncsik Imrét, a tárca politikai államtitkárát, volt országgyűlési képviselőt és Fehér József közigazgatási államtitkárt, aki már 1994-98 között betöltötte ezt a posztot. A Gripen-szerződésekkel kapcsolatban azt hangsúlyozta, hogy az érvényben lévő dokumentumot az új kormány is betartja.