Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nem tervezett 35 milliárdos kiadás a HM-nél

2002.06.27. 09:24
Harmicötmilliárd forint nem tervezett kiadást talált a honvédség idei költségvetésében egy most lezárult minisztériumi vizsgálat. A legnagyobb tétel a szolgálati törvényben 2003-tól előírt illetményrendezés előre hozatala egy évvel. A béremelések 20 milliárd forintos pluszkiadást jelentenek az idei évre.
Juhász Ferenc, a honvédelmi tárca új vezetője teljes gazdasági vizsgálatot rendelt el a minisztériumban, mivel úgy véli, amellett, hogy szűkös a HM költségvetése, a meglévő pénzt is pazarlóan használták fel az előző kormányzati ciklusban. A vizsgálatok eredményeképpen 35 milliárd forint nem tervezett kiadást találtak a honvédség idei költségvetésében - értesült a Népszabadság.

Zichy-kastély 1 forintért

Juhász Ferenc
A védelmi minisztériumnak a kétéves költségvetés 2002-re 261 milliárd forintot irányzott elő. Magyarország - a NATO-nak tett ígérete alapján - 1,8 százalékát fordítja védelemre, ebből 1,6 százalék jut a honvédelmi minisztériumnak. Ez a pénz azonban a fejlesztésekre már nem elegendő, mivel a tárca felduzzasztott büdzséjében olyan tételek szerepelnek például, mint a hivatásos katonák kedvezményes nyugellátásának és a sorállomány társadalombiztosítási ellátásának kiadásaihoz 12,5 milliárd forint.

Juhász Ferenc miniszter a pénzhiány miatt leállíttatta a honvédségi üdülők felújításának négymilliárdos programját, átvilágíttatta a tárca által korábban alapított közhasznú társaságokat - állítja a napilap. A miniszter megvizsgáltatja azt is, hogy a honvédség által kezelt, Stefánia úti Zichy-kastélyról miért mondott le a tárca előző vezetője, és engedte át az épület használati jogát egyforintos összegért a Trianon Múzeum magánalapítvány javára 10 évre.

Juhász felülvizsgálja azt a 39 milliárdos pályázatot is, amelyet 9 ezer rádió beszállítására a norvég Kongsberg nevű cég nyert meg, amelynek szerződését azonban a honvédelmi tárca még mindig nem írta alá.