Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

Nem tervezett 35 milliárdos kiadás a HM-nél

2002.06.27. 09:24
Harmicötmilliárd forint nem tervezett kiadást talált a honvédség idei költségvetésében egy most lezárult minisztériumi vizsgálat. A legnagyobb tétel a szolgálati törvényben 2003-tól előírt illetményrendezés előre hozatala egy évvel. A béremelések 20 milliárd forintos pluszkiadást jelentenek az idei évre.
Juhász Ferenc, a honvédelmi tárca új vezetője teljes gazdasági vizsgálatot rendelt el a minisztériumban, mivel úgy véli, amellett, hogy szűkös a HM költségvetése, a meglévő pénzt is pazarlóan használták fel az előző kormányzati ciklusban. A vizsgálatok eredményeképpen 35 milliárd forint nem tervezett kiadást találtak a honvédség idei költségvetésében - értesült a Népszabadság.

Zichy-kastély 1 forintért

Juhász Ferenc
A védelmi minisztériumnak a kétéves költségvetés 2002-re 261 milliárd forintot irányzott elő. Magyarország - a NATO-nak tett ígérete alapján - 1,8 százalékát fordítja védelemre, ebből 1,6 százalék jut a honvédelmi minisztériumnak. Ez a pénz azonban a fejlesztésekre már nem elegendő, mivel a tárca felduzzasztott büdzséjében olyan tételek szerepelnek például, mint a hivatásos katonák kedvezményes nyugellátásának és a sorállomány társadalombiztosítási ellátásának kiadásaihoz 12,5 milliárd forint.

Juhász Ferenc miniszter a pénzhiány miatt leállíttatta a honvédségi üdülők felújításának négymilliárdos programját, átvilágíttatta a tárca által korábban alapított közhasznú társaságokat - állítja a napilap. A miniszter megvizsgáltatja azt is, hogy a honvédség által kezelt, Stefánia úti Zichy-kastélyról miért mondott le a tárca előző vezetője, és engedte át az épület használati jogát egyforintos összegért a Trianon Múzeum magánalapítvány javára 10 évre.

Juhász felülvizsgálja azt a 39 milliárdos pályázatot is, amelyet 9 ezer rádió beszállítására a norvég Kongsberg nevű cég nyert meg, amelynek szerződését azonban a honvédelmi tárca még mindig nem írta alá.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!