Ágnes
-1 °C
2 °C

Újsághirdetésben keres rakétákat a HM

2005.07.07. 12:03
Az idén 3,1 milliárd forintot fordít a Honvédelmi Minisztérium a 2006-ban harcrendbe állítandó Gripen vadászgépek fegyverzetére. Csütörtökön két országos napilapban adott fel hirdetést a tárca levegő - föld és levegő - levegő rakéták beszerzésére.

Egy meghökkentő egész oldalas felhívást tett közzé a honvédelmi tárca a Népszabadságban és a Magyar Nemzetben. A közlemény szerint a Honvédelmi Minisztérium Gripen repülőgépekhez levegő - föld osztályú irányított rakéták és kis hatótávolságú levegő - levegő rakétákat keres. A pályázatban csak az a cég vehet részt, amely az elmúlt öt évben legalább 20 harci rakétát szállított.

Kis cégek néhány alkalmazottal

Maverick rakéta
Arany színű orral kerülhetnek a gépek szárnya alá
A honvédség összesen tizennégy Gripen típusú harci gépet vásárol a Saabtól. Az első hét gépet jövőre már hadrendbe állíthatják. A vadászgépek felfegyverzésére a tárca az idén 3,1 milliárd forintot különített el.

Magyarországon alig néhány kis cég foglalkozik rakéták beszerzésével, és ők is csak közvetítők, hatalmas nemzetközi fegyvergyártók magyar partnerei, mondta az Indexnek Hollósi Nándor, a minisztérium politikai főtanácsadója. A felhívásra többek között amerikai, orosz cégek is jelentkezhetnek, mondta.

A beszerzendő rakéták mennyiségéről a minisztérium nem ad ki információt, de Hollósi annyit általánosságban elárult, hogy ezeknek a rakétáknak általában 30-35 év az élettartama, és a honvédség mostanában nem tervez háborúba lépni. Az bizonyosnak tűnik, hogy a gépekhez amerikai fejlesztésű Maverick típusú rakétákat vásárolnak, amelyek közül a H, a K, és a D jelzésűek számítanak a legmodernebbnek. Ezekből akar a minisztérium is beszerezni, mondta Hollósi.

A kormányrendelet miatt

Bocskai István honvédelmi szóvivő azzal indokolta a lapokban feladott rakétabeszerzési-hirdetéseket, hogy kormányrendelet írja elő, milyen példányszámú és milyen terjesztésű lapokban kell közbeszezési hirdetéseiket feladni.

Amit a fegyver és a gép harmóniájáról tudni érdemes
A Gripenek felfüggesztési pontjainak terhelhetősége 3-3,5 tonna, írja honlapján a Jetfly. A gép minden szempontból NATO kompatibilis, vetően amerikai és svéd gyártmányú rakéta és bombafegyverzettel, valamint 27 mm űrméretűnémet Mauser típusú gépágyúval rendelkezik. A repülőgépen hat felfüggesztési pontot alakítottak ki, kettőt a törzs alatt, kettőt-kettőt pedig a félszárnyak alatt. Ezen kívül a szárnyvégeken két RB74 Sidewinder infravörös önirányítású rakéta helyezhető el, mint szabvány fegyverzet. A szárnyalatti tartókon légicélok ellen AMRAAM rakéta (Advanced Medium Range Air-to-Air Missile - korszerű közepes hatótávolságú levegő-levegő (légiharc) rakéta), míg felszíni célok elleni támadáshoz két, svéd fejlesztésű RBS-15F rakéta, illetve négy, amerikai fejlesztésű Maverick rakéta függeszthető.