József, Bánk
-6 °C
0 °C

Ötvenmillióval vesztegettek meg egy kisgazda képviselőt?

2001.08.08. 19:29
Korrupció nyomára bukkantak a Nemzetbiztonsági Hivatal nyomozói a honvédség vadászgépbeszerzésével kapcsolatban - értesült a stop! internetes újság. A lap informátorainak tájékoztatása szerint a kisgazda vezetésű tárca egyik magas rangú tagja orosz-német nyomásra a harci gépek felújítása mellett kardoskodott, mindemellett pedig vagyonnyilatkozatában ötvenmillió forint, meg nem nevezett eredetű készpénzt tüntetett fel. A Nemzetbiztonsági Hivatal cáfolja, hogy tudomása lenne az ügyről.
Jelenleg nincs olyan információ a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) birtokában, amely teljes mértékben alátámasztaná az internetes újság állításait - nyilatkozta a tv2-nek Simicskó István, a Miniszterelnöki Hivatal nemzetbiztonsági államtitkára, miután a portál hírszerző forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy az NBH már tanúkat is meghallgatott a Honvédelmi Minisztériumban történt korrupciós üggyel kapcsolatban. Az online lap értesülése szerint a Nemzetbiztonsági Hivatal nemcsak, hogy tudomást szerzett a vesztegetésről, hanem már közvetett bizonyítékai is vannak a tárca egyik legmagasabb beosztású vezetője ellen.

A gyanú szerint 50 millió forint vándorolt egy kisgazda képviselőhöz

"Meghallgattunk más tanúkat, akik beszámoltak a korrupciós ügy létezéséről, sőt, közvetett bizonyítékunk van korrupciógyanús pénzmozgásokról is" - árulta el a stop!-nak egy magas rangú nemzetbiztonsági alkalmazott. Az informátor tájékoztatása szerint az NBH rendkívül nehéz helyzetben van az ilyen ügyekkel kapcsolatban, hiszen egyértelmű bizonyítékokat kell felmutatnia ahhoz, hogy nyilvános eljárás induljon.

A stop! információi szerint a Honvédelmi Minisztérium egyik legmagasabb rangú tagját - egyes információk szerint Homoki János politikai államtitkárt - érinti az ügy. A nemzetbiztonsági rutinellenőrzésnél feltűnt, hogy a kisgazda honatya legutóbbi vagyonbevallásában feltűnő, több mint ötvenmilliós készpénzt vallott be.

Az ügyet, illetve a feltűnést keltő összeget a MiG-29-esek felújítására tett orosz-német ajánlattal hozzák összefüggésbe. Mint ismert, a Honvédelmi Minisztérium kisgazda vezetése kiállt a géprekonstrukció mellett, olyannyira, hogy Szabó János miniszter szándéknyilatkozatot írt alá a konzorciummal az üzletről Orbán Viktor távollétében. A kormány azonban a tárca véleménye ellenére elvetette a vadászgép-felújítást, és inkább használt gépek vásárlása mellett döntött.

Azóta már csak arról folyik a vita, hogy Gripeneket vagy F-16-osokat vásároljon-e a magyar hadsereg. A kormányfő és a Fidesz az amerikai ajánlatot pártfogolja, míg a svéd-brit üzlet mellett nem kardoskodik senki. Mindeközben nemrég újabb szereplő bukkant fel: az amerikaiknak jelentősen aláígérve, török ajánlat is érkezett F-16-osokra.

A stop! állításait Simicskó István, a Miniszterelnöki Hivatal nemzetbiztonsági államtitkára sem erősítette meg, és Erdélyi Lajos dandártábornok, a Honvédelmi Minisztérium szóvivője pedig úgy nyilatkozott, hogy most hall először az ügyről, s azzal kapcsolatban nincs információja.