Gusztáv
-4 °C
1 °C

Törvénytelenül sajátított ki egy erdőt a honvédség

2005.12.06. 13:35
Illegálisan sajátított ki egy erdőt a Kánya-hegyen a Honvédelmi Minisztérium egy nem jogerős bírósági ítélet szerint. A hegyre katonai adótornyot építettek, a környezetkárosítás miatt a Bükki Nemzeti Park visszavonta a terület természetvédelmi területté nyilvánítására vonatkozó kérelmét.

Első fokon pert nyert egy erdőbirtokos a Honvédelmi Minisztériummal szemben a Zemplénben található kánya-hegyi katonai objektum miatt. A bíróság nem jogerős határozata szerint a HM törvénytelenül sajátított ki egy magánerdőt egy 65 méter magas katonai hírközlési torony építésére és üzemeltetésre. A határozat kötelezi a minisztériumot a rádióadó körüli szögfesdrót kerítés elbontására.

Szabálytalan engedélyezés

Az Encsi Városi Ügyészség már korábban megállapította, hogy a bázishoz igénybe vett erdőrész telekkialakítási államigazgatási határozata, valamint az építési engedély halmozottan törvénysértő volt. Az Állami Erdészeti Szolgálat állásfoglalása szerint pedig a katonai célú hasznosítás - termőréteg elhordása, tereprendezés és maga a foglalás - törvénysértő, az erdő más célú, nevezetesen katonai hasznosítását még csak nem is kérte a minisztérium.

Ehhez az erdészeti hatóság, a földművelésügyi és vidékfejlesztési tárca, valamint a földhivatal engedélye kellett volna - sorolta a bírósági határozatban szereplő érveit Perlaki Tamás, a magánerdő tulajdonosa.

Park már nem lesz

A Bükki Nemzeti Park Igazgatósága szerint az építkezés miatt olyan károsodás állt be a tájban, hogy a Kánya-hegy korábbi fokozott védett területté nyilvánítási indítványát visszavonja.

Bocskai István, a HM szóvivője szerint a Zempléni-hegységben található Kánya-hegy területén létesített katonai objektum építése 2001-ben kezdődött. A beruházás a tulajdonosokat tömörítő erdőbirtokos társulás beleegyezésével és annak hozzájárulásával, érvényes építési engedély birtokában valósult meg. A terület kisajátítása az államigazgatási eljárás szerint folyamatban van, de annak lezárásáig és az azt követő kártalanításig a honvédelmi tárca bérleti díjat fizet az erdőbirtokos társulásnak, mondta Bocskai.

Az adótornyot Bocskai tájékoztatása szerint már üzembe helyezték, ott "jelenleg is katonai célú tevékenység folyik, ám ennek részleteiről nemzetbiztonsági okok miatt nem áll módunkban bővebb felvilágosítást adni. Fontos megjegyezni azonban, hogy a berendezésnek semmiféle egészségkárosító hatása nincs, mert nincs elektromágneses kisugárzása" - mondta Bocskai.