Vince, Artúr
-5 °C
0 °C

Vegyvédelmi labort telepít Athénba a honvédség

2004.07.14. 18:21
A NATO-reagálóerők részeként nyújt segítséget az athéni nyári olimpiai játékok védelméhez a Magyar Honvédség által kifejlesztett telepíthető biológiai labor. A honvédelmi miniszter szerint a magyar technológia nem eladó.
Egy, összesen 480 millió forintért kialakított laboratóriumot telepít a Magyar Honvédség az olimpiai játékok idején Athénbe. A labor feladata az lesz, hogy egy esetleges vegyi, illetve biológiai támadás esetén elemezze a környezetbe jutott anyagot, és azt semlegesítse, - közölte Juhász Ferenc miniszter szerdán. A labor kitelepülése hétmillió forintba kerül, az ott tartózkodás húszmillió forintba. A honvédelmi miniszter az Index érdeklődésére elmondta, a világon egyedülálló technológia nem eladó.
A miniszter Irakba látogat
Juhász Ferenc honvédelmi miniszter szerdán bejelentette, hogy vasárnap kiutazik Irakba meglátogatni az ott szolgáló 300 fős magyar harci alakulatot.

Hozzátette, hogy a sátrakkal álcázható, az eddigieknél sokkal gyorsabban eredményt hozó laboratóriumot használatra kitelepítik szövetséges államokba is.

Forradalmian gyors

Juhász Ferenc a sajtótájékoztatón rámutatott arra, hogy a kilenc fővel – orvosokkal és biológusokkal – működő labor egy-két óra alatt képes megállapítani a vegyi szennyezés összetételét és annak semlegesítésének a módját is. Megjegyezte, hogy a világban működő hasonló berendezések csak négy-hat óra alatt képesek erre.

A honvédelmi tárca vezetője úgy fogalmazott, hogy az athéni felkérés büszkeség minden magyarnak. Egy kérdésre válaszolva elmondta, hogy vegyi támadás esetén természetesen a vegyi labor munkatársai a helyszínen maradnának, nem „menekülnének el”.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!