Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Vegyvédelmi labort telepít Athénba a honvédség

2004.07.14. 18:21
A NATO-reagálóerők részeként nyújt segítséget az athéni nyári olimpiai játékok védelméhez a Magyar Honvédség által kifejlesztett telepíthető biológiai labor. A honvédelmi miniszter szerint a magyar technológia nem eladó.
Egy, összesen 480 millió forintért kialakított laboratóriumot telepít a Magyar Honvédség az olimpiai játékok idején Athénbe. A labor feladata az lesz, hogy egy esetleges vegyi, illetve biológiai támadás esetén elemezze a környezetbe jutott anyagot, és azt semlegesítse, - közölte Juhász Ferenc miniszter szerdán. A labor kitelepülése hétmillió forintba kerül, az ott tartózkodás húszmillió forintba. A honvédelmi miniszter az Index érdeklődésére elmondta, a világon egyedülálló technológia nem eladó.
A miniszter Irakba látogat
Juhász Ferenc honvédelmi miniszter szerdán bejelentette, hogy vasárnap kiutazik Irakba meglátogatni az ott szolgáló 300 fős magyar harci alakulatot.

Hozzátette, hogy a sátrakkal álcázható, az eddigieknél sokkal gyorsabban eredményt hozó laboratóriumot használatra kitelepítik szövetséges államokba is.

Forradalmian gyors

Juhász Ferenc a sajtótájékoztatón rámutatott arra, hogy a kilenc fővel – orvosokkal és biológusokkal – működő labor egy-két óra alatt képes megállapítani a vegyi szennyezés összetételét és annak semlegesítésének a módját is. Megjegyezte, hogy a világban működő hasonló berendezések csak négy-hat óra alatt képesek erre.

A honvédelmi tárca vezetője úgy fogalmazott, hogy az athéni felkérés büszkeség minden magyarnak. Egy kérdésre válaszolva elmondta, hogy vegyi támadás esetén természetesen a vegyi labor munkatársai a helyszínen maradnának, nem „menekülnének el”.