Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Milliós vesztegetés a HM-nél

2004.08.03. 17:39
Nagy értékű vesztegetés miatt indított nyomozást a rendőrség a Magyar Honvédség két polgári alkalmazottjával, és a Siemens Rt. két dolgozójával szemben. A HavariaPress úgy értesült, hogy a gyanú szerint az alkalmazottak több millió forint ellenében nagy értékű informatikai pályázatok elnyeréséhez szükséges adatokat szolgáltattak ki. A Siemens nem kommentálta a hírt.
Feltételezett visszaélések miatt kezdeményezett rendőrségi nyomozást a Honvédelmi Minisztérium.

Több lépcsős projekt

Elsőként az MTV Kék fény című bűnügyi magazinja számolt be arról, hogy vizsgálat indult a HM két civil alkalmazottja ellen. Bocskai István, a szaktárca kommunikációs főigazgató helyettese megerősítve a hírt a távirati irodának azt mondta, hogy a nyomozás célja, feltárni az esetleges visszaéléseket a távközlési hálózat fejlesztésére kiírt pályázatokban. Az előző kormány idején indult program több lépcsős tenderekből áll, és jelenleg is zajlik. A nyomozás tárgyát képező ügyről a kommunikációs főigazgató azonban nem kívánt részleteket elárulni, ám sajtóértesülések szerint egy másfél milliárdos pályázat kapcsán átadott adatokról van szó.

A Siemens nem kommentál

A HavariaPress szerint a Magyar Honvédség informatikai rendszerének kiépítésére kiírt pályázatával kapcsolatos nyomozás során nemcsak a HM alkalmazottainak, hanem a Siemens Rt. két dolgozójának tevékenységét is vizsgálja a rendőrség. A gyanú szerint a vizsgált személyek a nyertes cégnek, valamint az alvállalkozónak is adtak ki információkat. A rendőrség házkutatást tartott az érintettek lakásain és irodáikban, ahol terhelő iratokat foglaltak le. A gyanúsítottak ennek ellenére tagadják a bűncselekmény elkövetését és szabadlábon védekezhetnek. A Siemens Rt. stratégiai és kommunikációs igazgatója, Bíró Péter az Index kérdésére nem kívánta kommentálni a sajtóban megjelenteket.