Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

Halálra ítélte a Fidesz hódmezővásárhelyi szervezetét

2000.09.21. 12:53
A hódmezővásárhelyi Fidesz-szervezet feloszlatását kezdeményezte szerdán este a párt Csongrád Megyei Választmánya - értesült az Index. A korántsem egyhangú döntés mögött helyi Fidesz-tagok ,,magas pártérdekeket" sejtenek, és többen úgy vélik, hogy ,,megfélemlítették a megyei tagságot". Az Index információi szerint az ügy mögött Várhegyi Attila és Rapcsák András közös akarata áll, mert a helyi Fidesz többször is kinyilvánította, hogy nem támogatja a kétes státuszú polgármestert. Rapcsák - információink szerint - saját jelöltjeivel szeretne új Fidesz alapszervezetet létrehozni. Rapcsák szerint ez idült baromság. Az indítványról a párt Országos Választmánya dönt - információink szerint szeptember 30-án.
Várhegyi Attila, a választmány elnöke
A döntés mögött helyi Fidesz-tagok ,,magas pártérdekeket" sejtenek
Szerda este a 41 fős Csongrád Megyei Fidesz Választmányból csupán a fele tagság jelent meg a szegedi székházban. Ez azonban nem zavarta Rapcsák Andrást, aki egyébként nem tagja a választmánynak, és hat éve nem volt jelen a választmányi gyűlésen. Őt a megyei elnök, Farkas Sándor (jelenleg a parlament mezőgazdasági bizottságának elnöke) hívta meg, mivel ,,városa ügyében döntenek". Ott volt azonban Várhelyi Attila a Fidesz Országos Választmányának elnöke, valamint Szűcs Gábor, egykori hódmezővásárhelyi, illetve megyei elnök is, akit ,,kétes magatartása" miatt menesztett az alapszervezet. A szervezet, amely elsőként alakult a megyében, és amelynek taglétszáma 80 fő.

A szavazás

Az ülés határozatképes volt, és 22-en szavaztak a vásárhelyi Fidesz-csoport jövőéről. A döntés: 9 igen, 7 nem, és 6 tartózkodás mellett a Csongrád Megyei Választmány a hódmezővásárhelyi csoport feloszlatását kezdeményi az Országos Választmánynál.

- Egyértelműen megfélemlítettek mindenkit. Budapesten így döntöttek, és ennek vagyunk mi a szenvedő alanyi - mondta kérdésünkre Kiss András, a helyi szervezet elnöke. Kiss elmondta, hogy a megyei elnök, Farkas Sándor, és a tagság sem mert szembe szállni a felső akarattal, de még így is nehezen ment, legalábbis a két szavazat erről tanúskodik.

Az okok

Rapcsák András
Nem érdekli a helyi Fidesz ügye
Az ügy hátterében feltehetőleg Rapcsák András, és a helyi Fidesz-szervezet kapcsolata áll. Információink szerint az alapszervezetben többször kinyilvánították, hogy nem állnak a polgármester mellé, ez pedig érzékeny veszteség a párt felső vezetőivel hagyományosan jó kapcsolatot ápoló Rapcsák Andrásnak. Rapcsák kérdésünkre elmondta, hogy őt nem túlságosan érdekli a helyi Fidesz dolga, ,,hiszen a parlamentben a Kereszténydemokrata Szövetség és a Fidesz nagyon jó kapcsolatban van egymással, a helyi dolgokba azonban nem akar beleavatkozni."
- Tiszta viszonyokat akarok a vásárhelyi politikai életbe - tette hozzá Rapcsák, majd megjegyezte, hogy ,,nem az ő problémája a helyi Fidesz sorsa."

A dolog másik vetületében Szűcs Gábor játssza a főszerepet, akit annak idején töröltek a nyilvántartásból, de ennek ellenére Szűcs még mindig a hódmezővásárhelyi szervezet tagjának vallja magát. Értesüléseink szerint Szűcs Gábor és Rapcsák új Fidesz alapszervezetet szeretne alakítani, amelynek az előbbi lenne az elnöke. Szűcs Gábor arra a kérdésünkre, hogy volt-e már ebben az ügyben egyeztetés Várhegyi és Rapcsák és közötte, azt felelte, hogy ez az ő ,,magánügyük". Szűcs saját bevallása szerint gondolkodna az elnökség elfogadásán, ha felkérnék, de ez még nem történt meg.

A választás

Az Index úgy tudja, hogy az új alapszervezet megalakulásában fontos szerepet játszana a Rapcsák család több tagja is. Ez az esetleges időközi választásokban (a Parlament erről még nem hozta meg a döntést) jelentene ,,egyhangú támogatást" - bár ezt cáfolják Rapcsák elhatárolódó kijelentései. Mindezt viszont alátámasztja, hogy a szerdai ülésen egy kizárási indítványt is keresztül akartak vinni, amelyet Szűcs Gábor és öt társa kezdeményezett, és amelyben a jelenlegi két fideszes közgyűlési tag, Kulik Jenő, valamint Hegedűs Péter kizárását indítványozza. Ennek beterjesztése azonban ütközött az alapszabállyal, ezért nem tudták lefolytatni. Rapcsák András az Indexnek elmondta, hogy ,,ezeket a baromságokat bűnöző provokátorok terjesztik, akik kirabolják a várost, és csupán azért találják ki, hogy ő elveszítse a fejét."

Az oszlatás pártja

- Csalódtam a pártban, mert méltatlan a múltjához, hogy ilyen demokráciaellenes dolgokat tegyen - mondta Kiss András, majd hozzátette, hogy a Gyuga-ügy, a gyöngyösi ügy vagy a gödöllői azt bizonyítja, hogy a Fidesznél bevett gyakorlat lett, hogy aki nem tetszik, azt el kell taposni.

Szerettük volna megkérdezni a Fidesz vezérkarából is az illetékeseket, de kérésünket bizonytalan időre elutasították.

Kiss András elnök szerint a szervezet szinte valamennyi tagja szeretne átjelentkezni másik alapszervezetbe, ha az Országos Választmány szeptember végén kimondja a halálos ítéletet.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!