Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Számítógép-panama a honvédségnél

2004.04.23. 16:53
Tíz számítástechnikával foglalkozó cégnél tartott rajtaütésszerű házkutatást három hete a katonai ügyészség, amely vesztegetés gyanújával nyomoz egyes honvédségi beszerzések kapcsán - értesült több, egymástól független forrásból az Index. Információink szerint több személyt előezetes letartóztatásba helyeztek. Juhász Ferenc honvédelmi miniszter úgy tudja, hogy a tárca tett feljelentést, miután egy belső ellenőrzés során kiderült, a honvédség egyik szervezeténél több tízmillió forintnyi számítógép és számítógép-alkatrész hiányzik.
A katonai ügyészség a Honvédelmi Minisztérium feljelentése alapján március 12-e óta nyomozást folytat egy vesztegetéssel gyanúsított magas rangú katonatiszt ellen - értesült az Index. A szolgálatvezető-helyettest előzetes letartóztatásba helyezték.

A férfi munkahelyén a katonai biztonsági hivatal tartott belső ellenőrzést amikor kiderült: több tízmillió forint értékű számítógép és számítógép-alkatrész hiányzik, közölte az Indexszel Juhász Ferenc honvédelmi miniszter. Juhász szerint a honvédség egyik szervezeténél dolgozó magas rangú tisztnek módja volt hozzáférni a berendezésekhez.

Klasszikus vesztegetés, lopás, bűnszervezet

A Honvédelmi Minisztérium évente több milliárd forint értékben szerez be számítástechnikai berendezéseket. Az Index információi szerint tíz, a honvédséggel kapcsolatban álló informatikai cégnél tartott a katonai ügyészség házkutatást, két vállalkozásnál iratokat és szervereket is lefoglaltak az ügyészek, emellett többeket előállítottak és kihallgattak az ügy kapcsán, majd, forrásaink szerint több személyt is előzetes letartóztatásba helyeztek. Megpróbáltuk megszólaltatni az információink szerint érintett cégek vezetőit, ám megkeresésünkre több napja nem reagálnak.

Juhász Ferenc úgy tudja, hogy a letartóztatott katonatiszt "egyszerűen ellopta" a megrendelt és leszállított számítógépeket, míg más források szerint a cégek olyan számlákat állítottak ki, amelyek mögött tényleges teljesítés nem is volt.

A katonai ügyészség, illetékese tájékoztatása szerint a Btk. 252. paragrafusának első bekezdésébe ütköző "klasszikus vesztegetés" miatt nyomoz. A jogszabály szerint ilyet az követ el, aki "a költségvetési szervnek, gazdálkodó szervezetnek vagy a társadalmi szervezetnek az az önálló intézkedésre jogosult dolgozója, illetve tagja, aki a működésével kapcsolatban jogtalan előnyt kér, avagy az ilyen előnyt vagy ennek ígéretét elfogadja, illetve a jogtalan előny kérőjével vagy elfogadójával egyetért, bűntettet követ el, és egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő."

Hol lesz a vége?

A nyomozást a katonai ügyészség folytatja, ami viszont nem tartozik jelentési kötelezettséggel a honvédelmi tárcának, így nem lehet tudni, "hol lesz az ügy vége" - mondta az Indexnek Juhász.

Ács Tibor, a katonai ügyészség illetékese szintén megerősítette az Index azon értesülését, hogy nyomozást folytatnak, ám sem az érintettek köréről, sem egyéb részletekről nem kívánt nyilatkozni a nyomozás érdekeire hivatkozva. Nem cáfolta ugyanakkor, hogy vesztegetés a gyanújuk, de hogy ki, vagy kik a gyanúsítottak, szintén nem árulta el.