Átszállítás közben két kórház közt meghalt egy beteg

2007.04.07. 11:11
Az ügyészséghez fordul Lázár János, fideszes hódmezővásárhelyi polgármester egy 67 éves mindszenti férfi halála miatt. A férfi pénteken vesztette életét, amikor a hódmezővásárhelyi kórházból Szentesre szállította a mentő. Az egészségügyi tárca nem érti a Fidesz vádjait, ugyanakkor a konkrét eset kivizsgálására felkérte az Egészségbiztosítási Felügyeletet. A mentőszolgálat szerint a mentősök mindent megtettek a férfi életének megmentéséért.

A mindszenti férfit súlyos rosszulléttel szállította pénteken a mentőszolgálat a hódmezővásárhelyi Erzsébet Kórházba. A beteg szakszerű ellátása után az orvos - a kormány egészségügyi rendeletében meghatározottak szerinti kötelezettségének megfelelően - továbbirányította a 25 kilométerre fekvő szentesi kórházba, áll Lázár János polgármester közleményében.

A súlyos állapotban lévő betegnek a mentőkocsiban megállt a szíve. A szállítás közben a beteget előbb újraélesztették, de a szentesi Dr. Bugyi István Kórházba érkezés után az életét már nem sikerült megmenteni.

Ügyészséghez fordulnak

A politikus emlékeztet, hogy idén április 1-jéig a mindszenti betegeket a hódmezővásárhelyi kórháznak kellett ellátnia. Az egészségügyi intézmény szakmai álláspontja szerint a 67 éves mindszenti férfi életben maradhatott volna, ha nem kell a kórházból továbbküldeni, mutatott rá a polgármester. A politikus úgy fogalmaz, hogy a mindszenti férfi "a kormány egészségügyi reformjának első halálos áldozata".

Lázár János az önkormányzat nevében követeli, hogy azonnali hatállyal állítsák vissza az április 1. előtti ellátási rendet, mert a mai helyzet a város és a környékén élők életét veszélyezteti. A polgármester az önkormányzat nevében bejelentést tesz az ügyészségen és kéri a haláleset kivizsgálását, hiszen "alapos a gyanú a beutalási rend kialakítójának gondatlan eljárására".

Ki mit tett a betegért?

Az esettel kapcsolatban feltehető az a kérdés, hogy ha a hódmezővásőrhelyi kórház nem láthatta el a beteget, akkor a mentő miért nem azonnal a szentesi kórházba vitte a beteget. Mindszent körülbelül azonos távolságra van a két várostól, mint ez a mellékelt térképen is jól látható.


"Hódmezővásárhelyi kórház pár kilométerrel közelebb van Mindszenthez, mint a szentesi intézmény, ráadásul a Szentes felé vezető úton közlekedési baleset miatt torlódás volt, így időben a hódmezővásárhelyi kórházat lehetett hamarabb elérni" - mondta Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője szombaton délelőtt az Indexnek. Ezen kívül abban is szabályosan jártak el a mentősök, hogy Hódmezővásárhelyről Szentes felé mindent megtettek a beteg életének megmentéséért, a munkába ekkor bekapcsolódott egy másik mentőkocsi is.

A szóvivő szerint egy kérdés azonban felvetődik: vajon a kórház is megtett-e mindent a beteg életének megmentéséért, amikor ugyanazzal az orvos nélküli mentőkocsival küldték tovább Szentesre a beteget, amivel Mindszentről behozták. Hódmezővásárhelyen két mentőkocsi volt pénteken szolgálatban, azt amelyikkel orvos is volt, épp egy másik esethez riasztották, mondta Győrfi Pál, hozzátéve, hogy ezt a rohamkocsit kicsivel később már lehetett volna hívni a mindszenti férfihoz. Ez a mentőautó volt az egyébként, amelyik Szentes felé beérte a másik mentőt és próbálták együtt megmenteni a férfi életét.

A mentősök feladata tehát az volt, hogy a sürgősségi ellátás szabályai szerint a legközelebbi kórházba vigyék a beteget, ahol az új beutalási rendszer értelmében stabilizálni kellett volna az állapotát és csak azután átszállítani a kezelésre előírt kórházba. Az Index úgy tudja, hogy a mindszenti férfi az utcán lett rosszul pénteken, miután előző nap a hódmezővásárhelyi kórházból - ahol előzőleg betegsége miatt kezelték - hazaengedték.

Megkezdődött a népirtás?

Kovács László orvos-igazgató, a hódmezővásárhelyi Erzsébet Kórház orvos-igazgatója februárban egy helyi tüntetésen úgy fogalmazott az egészségügyi reformmal kapcsolatban, hogy "ez népirtás, ez genocídium". A Magyar Igazság és Élet Pártjának elnökhelyettese, a hódmezővásárhelyi MIÉP-elnök a kórház védelmére szervezett tízezres demonstráción szólalt fel, "ha ezt a törvényt Gyurcsány Ferenc, Molnár Lajos miniszter és Horváth Ágnes államtitkár nem vonja vissza, törvény előtt kell felelniük népirtás miatt" - fogalmazott az orvos.

Az élőláncos tiltakozáson részt vett Lázár János polgármester is. Lázár János azt hangsúlyozta, a kórház és rendelőintézet aktív ágyszámának felére csökkentése megbénítaná a város egészségügyét, és gyakorlatilag a kórház megszűnéséhez vezetne. Lázár a februári tüntetésen szinte előre megjósolta a pénteki esetet: "ami ránk vár: [...] szívinfarktusos beteg halála a 47-es főúton Vásárhely és Szeged között a mentőben" - mondta a több ezer egybegyűlt előtt.

Lázár a Fővárosi Bíróságon támadta meg a helyi egészségügyi ellátórendszer átalakítását és Alkotmánybírósághoz is fordult. Lázár kijelentette: aláírták ugyan a finanszírozási szerződést, de addig, amíg nem születik döntés arról, hogy hány ágyra jogosult a város, kérdéses az egész. A polgármester szerint precedens értékű lehet az egész országban a bíróság ítélete.

Az Egészségügyi Minisztérium sajtóirodája Lázár János pénteki bejelentésére reagálva közleményben azt közölte, hogy nem értik a Fidesz vádjait, hiszen a beutalási rend érdemben nem változott. A mindszenti férfi haláláról szóló hír hallatán a tárca felkérte az Egészségbiztosítási Felügyeletet, hogy vizsgálja ki a konkrét esetet. "Úgy látjuk, a húsvéti ünnep sem akadályozza meg a polgármestert abban, hogy ízléstelenséget kövessen el, visszaéljen mások gyászával" - írta az esettel kapcsolatban a tárca sajtóirodája.  • Hírek
  • Személyi kölcsön