Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Hofi kétszer nem lett díszpolgár

2001.11.28. 15:23
Kapcsolódók (1)
Bár egy éve a Fidesz javasolta Hofi Gézát, Terézváros díszpolgárának, most mégis az ő elutasításuk miatt lett a humorista helyett Raksányi Gellért a megtisztelő cím birtokosa. A leghosszabb magyar szappanopera, a Szomszédok egykori Kutya ura a döntés után, máris feltűnt egy fideszes választási szórólapon.
Terézváros önkormányzata évente egyszer ítéli oda a díszpolgári címet a kerület kíválóságainak. A megtisztelő címre egy évvel ezelőtt a helyi testületben többségben lévő polgári frakció vezetője ajánlotta Hofi Géza humoristát. A testület végül tavaly más mellett döntött, idén azonban újra felbukkant a művész neve a jelöltek között. Ezúttal azonban a szocialista frakció javasolta, hogy a régóta a kerületben lakó Hofi legyen a 2001. év díszpolgára.

Hofi Géza
A döntés előtti pillanatig nem is volt más jelölt, a képviselő-testület ülésének napján a Fidesz mégis előállt saját javaslatával: a szintén terézvárosi Raksányi Gellért színészt írták a papírjukra, akit a tesület meg is szavazott, így Hofiról már nem is voksolhattak a képviselők. A szocialistáknak nincsen baja a nemzet színészével, azzal azonban annál inkább, hogy a képviselő-testület saját szabályzatát sem tartotta be a díszpolgári cím odaítélésekor - nyilatkozta az Indexnek Fürst György, MSZP-s önkormányzati képviselő.

Fürst állítását arra alapozza, hogy a testület ügyrendje szerint a döntés előtt 15 nappal kell összeállítani a lehetséges jelöltek listáját, Raksányi neve pedig csak a szavazás előtt pár órával vetődött föl. A döntést egyébként a közigazgatási hivatal is kifogásolta egy állásfoglalásában, de nem semmisítette meg, mert kínos lett volna visszavenni a már kiadott címet.

A díszpolgári cím átvétele után pár héttel Raksányi Gellért már a kerület fideszes országgyűlési képviselőjének, Illés Zoltánnak a választási szórólapján virított. Illés az Indexnek azt mondta, nem azért lett Raksányi díszpolgár, hogy azután az ő szórólapján szerepeljen, hanem azért van rajta a propagandaanyagon, mert "Kuya úr" lett e megtisztelő cím birtokosa és elfogadta Illés felkérését. Illés Zoltán attól függetlenül, hogy Hofi Géza eddig nem lett a kerület díszpolgára, következő szórólapján őt szerepeltetné, ezért rövidesen beszél majd a művésszel.