Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Magánkézbe kerül egy legendás NoHAB

2001.12.03. 12:39
Hosszú "harc" után először kerülhet Magyarországon magánkézbe egy vasúti jármű. A legendás NoHAB (M61) mozdony egy "példányát" várhatóan még az idén átveheti az alapítvány, melyet e típus rajongói hoztak létre, csak azért, hogy megszerezzék kedvencüket, "Tizeskét".
A NoHab GM Alapítvány tagjainak régi vágyuk teljesülhet. Márciusi cikkünkben írtunk arról, hogy az alapítvány milyen elszántan küzd azért, hogy a MÁV-tól megvehessen egy M61-est. A rajongók szerint a NoHAB svéd mozdony a MÁV legszebb és legjobb mozdonytípusa volt: robosztus megjelenésével, megbízhatóságával, hangjával olyan jelenség, mely még a laikusokat is megérinti.

A MÁV túl sokat kért

- Még 1998-ban döntöttünk úgy, hogy mindenképpen megmentjük kedvencüket a lángvágótól - emlékszik vissza Horváth Ákos, a NoHAB-GM Alapítvány egyik alapítója. - Eleinte kedvező ígéreteket kaptunk, de a MÁV csak nem akart meghatározni számunkra egy méltányosabb összeget, pedig az alapítványi tagok korábban már súlyos 100 ezreket költöttek kedvencükre.

Alapítványi hitvallás
1999-ben a NOHAB-GM mozdonyok (különösképp a MÁV M61-es sorozatának) néhány rajongója elhatározta, hogy létrehoznak egy alapítványt, melynek célja e gépek túléléshez vezető útjának egyengetése. Sajnos mára a NOHAB-ok csillaga a MÁV-nál is leáldozott; 2000 végén már az utolsó M61-es is búcsút vett a menetrend szerinti forgalomtól. Nem kétséges, hogy a NOHAB-rajongóknak egyesíteniük kell erőiket ezen legendás gépek legalább egyikének megőrzéséhez.
- Később kiírtak egy pályázatot, melyben négy NoHAB-ot akartak értékesíteni. Ez nem sikerült, mert a cég irreálisan nagy összeget kért a forgalomból már kivont járművekért. A 24 millió forint plusz áfás kikiáltási árat senki nem találta vonzónak: a március 6-ra tervezett árverésen egy lélek sem jelent meg. Ennek következményeképp a MÁV immár alacsonyabb árajánlatoktól sem zárkózott el; ezért alapítványunk újra tárgyalásokba kezdett.

Hosszú harc után végre sikerült betörni a MÁV-ot, és november 28-án a felek aláírták a szerződést, melynek értelmében az alapítvány 8,125 millió forintért megvásárolja a MÁV M61 010 pályaszámú mozdonyát, "Tizeskét". Ezzel a legendás típus egy darabja megmenekül a lángvágótól, melyet a magyarországi M61-esek 70 százaléka nem tudott elkerülni.

Nyílt napok, külön menetek

Az alapítvány azt tervezi, hogy mozdonyukat, egy a Keleti pályaudvar szomszédságában lévő mozdonyszínbe viszik. Itt lesz lehetőség a tárolásra, bemutatásra és az esetleges javításokra. - Főleg a kerekek igénylik a felújítást, bár ez igen nagy terhet ró majd ránk, költséges móka lesz - mondta Horváth Ákos. - Itt rendezünk majd nyílt napokat, sőt ha lesz rá lehetőség külön meneteket is indíthatunk.

Nyugdíjba vonultak a NoHAB-ok
Végérvényesen befejeződött Európában a "klasszikus" NoHAB-ok történetének első fejezete. A Dán Államvasutaknál nyáron futottak utoljára menetrend szerinti fordában a sorozat még megmaradt példányai, ezzel az utolsó eredeti megrendelő is kivonta a forgalomból a megmaradt turcsi orrú svéd gépeit. (A dánoknál és a svédeknél a NoHAB gyár későbbi mozdonyaiból még üzemelnek példányok). A magánvasutaknál futó közel félszáz mozdony pályafutását ez természetesen nem érinti, illetve annyiban bizonyosan, hogy a most leállított példányok nagy részét valószínűleg még viszontláthatjuk valahol.