Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Virgil
1 °C
5 °C

Orbán: hol van a pénz?

2004.09.02. 22:01
A Fidesz elnöke arra hívta fel párttársai figyelmét a párt budapesti választmányi ülésén, hogy a kormányválság mögött ne a cselszövést, ne az intrikát, ne a pozíció feletti huzakodást lássák, hanem azt, hogy baj van. Orbán Viktor azt várja a kabinettől, hogy ismerje el a gazdasági válság tényét.
Orbán Viktor szerint az új kormány a nép megkérdezése nélkül nem térhet el radikálisan attól a kormányprogramtól, amelynek végrehajtására a szocialisták, illetve a szabad demokraták 2002-ben, a választásokon felhatalmazást kaptak. A Fidesz elnöke erről a Fidesz budapesti választmányának ülésén beszélt csütörtök este. A politikus "kisstílű királydrámának" minősítette kormányváltást, amelynek hátterében véleménye szerint a gazdaság igen rossz állapota áll.

"A Fidesznek nem kell változtatnia stratégiáján"

Mint mondta, a kialakult helyzet ellenére, a Fidesznek nem kell változtatnia célkitűzésein, stratégiáján. Orbán Viktor szerint a szocialisták a miniszterelnök-csere után sem lesznek képesek különbséget tenni közösségépítés és politikai küzdelem között. Közölte: a Fidesz töretlenül a közösségépítést képviseli, és ő is ennek szellemében jár el hétfőn, amikor Mádl Ferenc köztársasági elnökkel találkozik.

Orbán Viktor emlékeztetett arra, hogy amikor a kormányválság kapcsán gazdaság válságáról beszélt, megrótták érte. Ez szerinte azért van, mert a közgondolkodásban a gazdasági válság azt jelenti, "meneküljön, ki merre lát".

Baj van

Pedig a válság nem csőd, hanem az ahhoz vezető út - jelentette ki. Véleménye szerint a Medgyessy-kormány képtelen volt megoldani azokat a gazdasági problémákat, amelyeket saját maga idézett elő.

Orbán Viktor arra hívta fel párttársai figyelmét, hogy a kormányválság mögött ne a cselszövést, ne az intrikát, ne a pozíció feletti huzakodást lássák, hanem azt, hogy baj van. A Fidesz elnöke közölte: azt várja, hogy a kormány beismerje a gazdasági bajok tényét, és ez szerinte az ősz folyamán be is fog következni.

Felszólította a kabinetet, adjon számot a költségvetési túlköltekezés valóságos mértékéről. Az sem ártana, ha kitérnének arra, hogy hol van a pénz - tette hozzá. Közölte: ugyancsak hiteles beszámolót vár az államadósság nagyságáról. Szerinte az államadósság mértéke akkora, hogy az emberek egyéves személyi jövedelemadó-befizetése sem fedezi az egy évre jutó adósságszolgálatot.

Túlzás, hogy Gyurcsány lottóötös a Fidesznek

Orbán Viktor kitért az M6-os autópálya ügyére is. Mint mondta, több kormányt és több minisztériumot látott már, de olyat még soha, hogy egy miniszterelnök levélben arra kéri saját miniszterét, hogy egy közbeszerzési eljárás eredményét ne hirdesse ki. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök-jelöléséről a Fidesz elnöke azt mondta: túlzásnak tartja azokat a kiszivárogtatásokat, miszerint Gyurcsány személye a Fidesz számára "lottó ötös" lenne. Megjegyezte, hogy eddig az ország választott miniszterelnököt, most pedig egy pártnak van miniszterelnök-jelöltje.

A Fidesz elnöke a párt fővárosi frakciójának munkáját úgy értékelte, hogy 14 év után most érzi először, hogy Budapesten ellenzékben van a Fidesz, és markánsan eltérő városképpel rendelkezik, mint a főváros vezetői. Mint mondta, kezd kirajzolódni, hogy Budapesten is létezik a Fidesz.

A politikus felhívta a figyelmet a főváros fontosságára, ahol szerinte meg kell szerezni a közbizalomnak legalább a felét a sikeres kormányzáshoz. "A budapesti emberek ellenében, budapesti életérzés nélkül nem lehet kormányozni" - szögezte le.