Sára, Márió
2 °C
6 °C

Az AB nem foglalkozik kisszerű és méltatlan kritikákkal

2004.12.15. 13:46
Az elmúlt napokban megfogalmazott, sokszor éles hangvételű kritikákra reagált az Alkotmánybíróság elnöke szerdán. Az indulatokat a testület, az úgynevezett drogtörvénnyel kapcsolatos határozata váltotta ki. Holló András visszautasította a méltatlan megjegyzéseket és közölte, csak az alkotmánysértő rendelkezéseket "emelték ki".

"Az Alkotmánybíróság (AB) elnökének megvan az a szabadsága, hogy méltó és méltatlan megjegyzéseket és kérdéseket meg tudjon különböztetni egymástól és arra a válaszát vagy megadja, vagy nem" - fogalmazott Holló András azzal kapcsolatban, hogy az elmúlt napokban többen kritizálták a testület hétfői döntését.

Villámgyors jogalkotás
Az MSZP felszólítja a kormányt, hogy már januárban rendezze az Alkotmánybíróság által hozott hétfői határozat utáni kaotikus helyzetet - tájékoztatta Szitka Péter képviselő az Indexet. A képviselő szerint villámgyorsan rendezni kell a foghíjas törvényt, és vissza kell állítani az elterelés intézményét, mert jelenleg az együtt fogyasztó fiatalokat börtön fenyegeti.
Az AB a kábítószer-fogyasztással kapcsolatban kimondta, hogy "nem létezhet a kábulathoz való alkotmányos jog". A testület a büntető törvénykönyv számos pontját alkotmányellenesnek találta, és ezeket részben azonnali hatállyal, részben határidő kitűzésével megsemmisítette. A határozathoz Bihari Mihály és Kukorelli István alkotmánybírák különvéleményt fűztek. Bihari Mihály szerint az Ab több pontban "kodifikációs rendteremtő funkciójú" normakorrekciót végez, amely előre nem látható és nem kívánt jogkövetkezményekkel járhat. Az AB határozatát bírálta több SZDSZ-es képviselő és számos jogvédő szervezet is.

"Az elmúlt napokban számos éles megjegyzés elhangzott az AB munkájával kapcsolatban" - jegyezte meg Holló András, hozzátéve, a kisszerű, kulturálatlan megjegyzések és az indulati kritikák nem érnek fel az Alkotmánybíróság szintjéig. Kijelentette, hogy visszautasít minden olyan megjegyzést, ami az AB, az elmúlt 15 évben megfelelő súllyal és ranggal ellátott tevékenységét bántja vagy támadja.

Holló András elmondta, negatív jogalkotásnak számít, amikor az AB megsemmisít egy normát. Az Alkotmánybíróság nem tett mást, mint kiemelte a törvény egyes elemeit, mert azok nem voltak egyértelműek, vagy nem álltak összhangban a nemzetközi szerződésekkel és a hazai joganyaggal. "Ezeket vissza lehet rakni, vissza lehet építeni a Btk.-ba, csak megfelelő, kulturált és az alkotmánnyal összeegyeztethető módon" - mondta, majd hozzátette, a testület nem ment át jogalkotó szerepbe.

Az Index felvetette, hogy a politikusokon kívül civil szervezetek és az Alkotmánybíróság két tagja is kifogásolta a testület hétfői döntését. Holló András közölte, "demokratikus testület vagyunk", természetesen minden alkotmánybíró szuverén joga, hogy különvéleményt fogalmazzon, ezt tiszteletben tartjuk, de ezekkel a véleményekkel nem értünk egyet. Vélekedése szerint a határozat alaposabb megismerése után csillapodni fognak az éles kritikák.

"A mi véleményünk szerint semmi új dolog nem történt. Amikor 1991-ben a személyi számokkal kapcsolatos határozatot meghozták, akkor is nagy döbbenetet keltett, hogy az AB szétrombolt egy korábbi rendszert és különböző ajánlásokat fogalmazott meg a jogalkotók számára" - idézte fel Holló, aki szerint a testület gyakorlatában bevett, hogy kiemel bizonyos részeket és megfogalmazza, mi marad hatályban. Jelen esetben az Alkotmánybíróság alkotmányellenes rendelkezéseket talált a Btk-ban. "Az Alkotmánybíróság odaállt a pálya szélére és onnan nem bekiabál, hanem elmondja a véleményét, hogy mit kell tenni" - fogalmazott.

Februárban tárgyalnak a privatizációs népszavazásról
Az Alkotmánybíróság január végén, február elején kezdi el tárgyalni a Fidesz által kezdeményezett, a privatizáció leállítására vonatkozó népszavazási kezdeményezéshez beérkezett kifogásokat.