Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Puccs vagy radikális átalakítás a Holocaust Múzeumban?

2004.07.28. 16:19
Radikális belső átalakításokat és a korábbi munkatársak felének elbocsátását követően nevezték ki a Holocaust Emlékközpont tudományos igazgatói posztjára Varga László történészt, aki részt vett a szervezet elmúlt hetekben lezajlott átvilágításában is. Az emlékközpont kuratóriumának elnöke szerint a kinevezés tervéről Szita Szabolcs, az intézmény korábbi tudományos vezetője is tudott. Szita az Indexnek nyilatkozva azonban azt állítja, hogy "puccsszerű" volt az új igazgató személyének bejelentése.
A Holocaust Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény Közalapítvány hétfőn jelentette be, hogy Varga László történész, Budapest Főváros Levéltárának korábbi főigazgatója lesz augusztus 1.-től a Holokauszt Emlékközpont tudományos igazgatója, a korábbi tudományos vezető, Szita Szabolcs pedig vezető történészként dolgozik tovább az intézményben.

Külföldön volt

Az időközben külföldről hazatért Szita Szabolcs az Indexnek azt mondta, hogy véleménye szerint a szabadsága alatt történt kinevezés "puccsszerűen" történt. Szita furcsállva a kuratórium eljárását azt is kifogásolta, hogy a kinevezésről szóló MTI-közlemény a leváltásáról beszél, holott ő nem kinevezett szakmai igazgatóként, hanem tudományos vezetői rangban tevékenykedett az emlékközpontban. Mint mondta, tizennégy éve dolgozik a gyűjtemény megvalósulásán, hiszen ő volt a Magyar Auschwitz Alapítvány - Holocaust Dokumentációs Központ egyik alapítója, ezért nem érti a háta mögött lezajlott eljárást.

Nem azonos egy történészi munkakörrel

Az ügyvezetőcsere nem függ össze az átvilágítással
Az átvilágítást végző Varga László hatásköre kizárólag az intézmény tudományos munkájára vonatkozott, megbízása a vizsgálati körből kifejezetten kivette az ügyvezető igazgatót, valamint számos az általános működtetéssel összefüggő feladatot ellátó munkatársat - állította az Index cikkére reagálva Darányi András, a Holokauszt Emlékközpont korábbi ügyvezető igazgatója. A posztról történt leköszönése közös megegyezéssel történt, és "a legkisebb mértékben sem függött össze semmilyen szakmai átvilágítással" - jelentette ki a szervezet volt vezetője, aki az ügyvezetői pozícióra kiírt és jelenleg az elbírálási szakaszban lévő pályázat befejeződéséig megbízott igazgatóként irányítja az intézményt. Darányi szerint leköszönésének egyik fő oka az volt, hogy az intézmény útjára indítását követően már sokkal nagyobb kihívás az Emlékközpont anyagi függetlenségét megalapozó fundraising-stratégia elkészítése, a hazai és a külföldi támogatói kör megtalálása, valamint az intézmény nemzetközi szintéren sikeres bemutatkozása. Darányi András a későbbiekben a Holokauszt Emlékközpont nemzetközi és társadalmi kapcsolatok igazgatójaként tevékenykedik tovább, és az új szervezeti és működési szabályzat elfogadása után továbbra is aktívan részt vesz az intézmény igazgatóságában.
Székely Gábor, a HDKE kuratóriumának elnöke az Index kérdésére azt mondta: nem érti Szita Szabolcs felvetését, hiszen ő is Magyarországon volt még, amikor egyeztettek vele több személyi kérdésében. Székely szerint egyébként az új szervezeti és működési szabályzatban szereplő tudományos igazgatói poszt nem azonos az eddigi vezető történészi feladatkörrel. A kuratóriumi elnök szerint az éppen pályáztatás alatt álló ügyvezető igazgató mellett dolgozó tudományos igazgató felelősségébe tartozik majd a kutatás mellett az oktatás és a továbbképzés is.

Egy radikális átalakítás része

Varga László szerint egyáltalán nem puccsról van szó, hanem egy radikális átalakítás egy közepesen fontos lépéséről. Mint mondta, Szita Szabolcsnak is tudomása volt arról, hogy egy nemrégiben lefolytatott belső átvilágítás komoly fogyatékosságokat tárt fel az intézménynél. Az átvilágítás egyik következménye volt a korábbi ügyvezető igazgató leváltása, új pályázat kiírása, a múzeumi alkalmazottak felének leépítése, valamint a szervezeti felépítés átalakítása. Varga azonban hangsúlyozta: az átalakítás néhány közvetlen munkatársának elbocsátásán kívül nem érintette Szita Szabolcs tevékenységét, aki továbbra is a végezheti majd a történészi kutatómunkát, és szerepet kap a pedagógus-továbbképzési feladatok ellátásában is.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!