Donát
-4 °C
2 °C

Több titkosszolgálat Homoki nyomában?

2001.08.09. 16:13
Az Index információi szerint a titkosszolgálatok azért cáfolják Homoki János korrupciós ügyének létezését, mert jelenleg még nem rendelkeznek elegendő bizonyítékkal arra, hogy pénzt fogadott el a politikus a MiG-ek felújítása kapcsán. Titkosszolgálati forrásaink szerint a politikai államtitkárról hónapok óta gyűjtenek adatokat a nemzetbiztonsági szervek, köztük a katonai hírszerzés is. Ugyanakkor az a német cég, amelyiket a MiG-ek felújítását végezte volna, az Index kérdésére tagadta, hogy bármilyen illegális tevékenységben részt vett Magyarországon.
Titkosszolgálati forrásaink az Indexnek is megerősítették a stop! című internetes újság azon hírét, hogy adatgyűjtést folytatnak egy magas rangú HM-vezető ügyében, aki egyben kisgazda országgyűlési képviselő is. Az Index úgy tudja: Homoki János HM-államtitkárról van szó, aki informátorunk szerint előleget vett fel egy orosz-német konzorciumtól, amely a MiG-ek felújításáért lobbizott - addig sikertelenül. Informátorunk nem zárta ki, hogy akkor kötettett megállapodás a német-orosz konzorcium és Homoki között, amikor a politikus tavaly nyáron Németországban járt, nem sokkal azt megelőzően, hogy Szabó aláírta a megállapodást.

Orbán háta mögött Szabó szerződést kötött

A céggel Orbán Viktor külföldi távolléte idején szerződést is kötött a munkákra Szabó János honvédelmi miniszter. Ezt a megállapodást később a kormányfő Szabó partizánakciójának minősítette. A Nemzetbiztonsági Kabinet pedig a MiG-ek felújítása helyett arról döntött, hogy új vadászgépekre kell cserélni a kiöregedett gépeket.

Homoki hirtelen meggazdagodott

Homoki János
A politikai államtitkár hirtelen vagyongyarapodása egyébként vagyonnyilatkozatainak áttanulmányozása során is nyomonkövethető. Az egyszerű képviselőként vagyonnyilatkozó Homokinak 1998 júliusában nem volt a hathavi képviselői tiszteletdíjat meghaladó készpénze, részvénye vagy bankbetétje. Rendelkezett viszont egy Mercedes típusú gépjárművel és egy 97 négyzetméteres társasházi lakás felével. A képviselő 2001 áprilisában kitöltött nyilatkozata szerint 66 millió forint készpénze van, amiből saját állítása szerint 10 milliót még egy GMK tisztségviselőjeként keresett 1983-89 között. A politikus e mellett felhalmozott 32 millió forint adósságot rokonai és barátai felé és 9 millió forintos A hitelhez is hozzájutott. Ezeket folyamatosan törleszti. Homoki különböző jövedelmi nyilatkozatait is csatolta bevallásához e szerint államtitkárként 1998-ban 2. 212 520, 99-ben 4 392 501, míg 2000-ben 5 4 65 301 forintot keresett. Országgyűlési tiszteletdíja pedig összesen 1 190 391 forintot tett ki. Homoki már államtitkárként szert tett egy 40 négyzetméteres siófoki irodára is, amelyhez majd 4000 négyszögöles telek tartozik.

Torgyán már korábban tudhatott a korrupcióról

Homoki vagyongyarapodása egyébként a kisgazdapárt Torgyán vezette szárnyának is feltűnt, hisz a pártelnök által főszerkesztett lapban egy Szabó II. János aláírással megjelent cikk azt boncolgatta, honnan lett Homnokinak hirtelen sok pénze. Az olvasói levélnek álcázott, ám értesüléseink szerint Torgyán József által jegyzett írás második része már azért vonta kérdőre a pártelnök egykori bizalmasát, hogy honnan vett egy piros Porsche típusú sportkocsit.

Torgyánt az üggyel kapcsolatban nem sikerült megszólaltatnunk, névtelenséget kérő párttársa viszont biztosra vette, hogy a Fidesz a politikai uborkaszezont próbálja kihasználni az amúgy is népszerűségét vesztett párt lejáratásához. Arra ugyanis szerinte kevesen emlékeznek, hogy Homoki is "áruló".

Homoki jelenleg külföldön van

Információink szerint egyébként a titkosszolgálatokat irányító kormánytagok azért cáfolják a korrupciós ügy létezését, mert nem rendelkeznek elegendő bizonyítékkal ahhoz, hogy feljelentést tegyenek a Legfőbb Ügyészségen. Erdélyi Lajos, HM-szóvivő nem kívánta a cáfolat után kommentálni a hírt, s azt is biztosra vette, hogy nem indul a tárcánál semmiféle vizsgálat az ügyben. Homoki Jánost külföldi útja miatt nem tudtuk megszólaltatni.

Wolf Hoeveler, az EADS Military Aircrafts kommunikációs igazgatója (az EADS a DASA jogutódja, akik a MiG felújítását elvégezték volna) az Index kérdésére tagadta, hogy a vállalat bármilyen illegális tevékenységben részt vett volna Magyarországon. Az igazgató nyilatkozata szerint ők a maguk részéről a törvényeket és a vonatkozó szabályozásokat betartva érintkeztek a Honvédelmi Minisztériummal.