Judit
3 °C
7 °C

Orbán nem meneszti se Szabót, se Homokit

2000.10.10. 20:34
Orbán Viktor miniszterelnök szerint ideális esetben 2003. január elsejével az Európai Unió teljes jogú tagjává válhatunk. A kormányfő a kabinet ülése utáni tájékoztatón kijelentette: a csatlakozási tárgyalások során hazánk kész lemondani a szabad letelepedés lehetőségéről, illetve a szabad munkaerő-áramlásról, cserébe viszont más területeken kér ideiglenes felmentéseket.
Határozottan cáfolta, hogy inogna Szabó János honvédelmi miniszter és Homoki János politikai államtitkár széke. Bejelentette: hat százaléknál jelentősebb mértékben jövőre sem emelkedhetnek a gázárak, és újabb segélyformát vezetnek be családi pótlék kiegészítés néven. Ezt azok kérvényezhetik az önkormányzatoknál, akik munkanélküliek lévén, nem vehetik igénybe a családi adókedvezményt. Közölte, a kabinet támogatja azt a zárszámadási törvényhez benyújtott módosítóindítványt, hogy ha az érdekegyeztetés során háromszori próbálkozás után sem sikerül megegyezni, akkor a kormány állapítsa meg a minimálbért. Ez Orbán Viktor szerint azt jelenti, hogy jövőre legalább negyvenezer forint lesz a minimálbér.

Orbán Viktor
2003. január elsejével az Európai Unió teljes jogú tagjává válhat Magyarország
Orbán Viktor miniszterelnök ,,optimista forgatókönyve" szerint 2003. január elsejével az Európai Unió teljes jogú tagjává válhat Magyarország. A kormányülést követő tájékoztatón Orbán úgy vélte, ehhez három feltételnek kell teljesülnie. Le kell, hogy záruljon a nizzai csúcsig az Európai Unió belső reformja. Ezután meg kell kezdődnie a csatlakozási tárgyalásoknak, és tisztázni kell azt a négy kardinális kérdést, amelyek ügyében az unió még nem mondott véleményt. Ilyen a környezetvédelem, a mezőgazdaság, a munkaerő szabad áramlása, illetve a schengeni egyezménnyel kapcsolatos kérdések.

A kormányfő szerint ezután tisztázni kell: hol értünk egyet, hol nem. Biztos abban a miniszterelnök, hogy lesznek olyan területek, ahol az EU kéri majd a normáitól való eltérést, de rendelkezni fog hazánk is egy ilyen csomaggal. Orbán szerint hazánk kész lemondani a szabad letelepedésről és munkaerő-áramlásról, cserébe azonban néhány területen szintén a normáktól való eltérést kér. A föld egyelőre biztosan nem lesz szabadon megvásárolható és a környezetvédelem területén is vannak olyan elvárások, melyeknek a gazdaság állapotát nézve csak öt-tíz év múlva lehet eleget tenni.

A miniszterelnök úgy kalkulálja, hogy a csatlakozási tárgyalások jó esetben 2001. végére befejeződhetnek. A következő évben el kell készíteni a csatlakozási szerződést, amit utána az EU minden tagállamának parlamentje kell, hogy ratifikáljon. Orbán szerint a magyar pozíciókat erősíti a jugoszláv demokrácia kezdődő kialakulása, ami nem csak hazánk érdeke, de tény, hogy a magyar diplomácia is szerepet játszott a mostani pozitív folyamatokban.

A tájékoztatón kiderült: a kormány támogatja a zárszámadási törvény módosításának azt a részét, amely szerint, ha az érdekegyeztetés háromszori kísérlet után sem vezet eredményre, a kormány állapíthatná meg a minimálbér összegét. Ez Orbán Viktor állítása szerint azt jelenti, hogy legalább negyvenezer forint lesz a minimálbér 2001. január elsejétől. A kormány új segélyt vezet be családi pótlék kiegészítés néven. Ezt azok vehetik igénybe, akik munkanélküliek lévén nem részesülhetnek a családi adókedvezményben. Az új segély elosztásáról a helyi önkormányzatok döntenek.

Határozottan cáfolta Orbán Viktor, hogy inogna Szabó János honvédelmi miniszter vagy Homoki János politikai államtitkár széke. Jelezte, arra számít, a haderőreform megvalósítása folyamán állandó bírálatnak lesznek kitéve. Sajnálatosnak minősítette, hogy a flottilla, illetve a pápai repülőtér ügyében kormánypártiak bírálják az eldöntött intézkedéseket. Közölte: a szerda és vasárnap közötti három napban egyeztet majd Szabó Jánossal a tábornokok névsoráról.

Határozottan cáfolta Orbán Viktor, hogy inogna Szabó János honvédelmi miniszter vagy Homoki János politikai államtitkár széke
A metróper kapcsán arra hívta fel a figyelmet, hogy alkotmányos hézag keletkezett. Ugyanis úgy tűnik, ha holnap Járai Zsigmond pénzügyminiszter szerződést köt tíz nagyvárossal ötven-ötven milliárdos támogatásról, akkor azt ki kell fizetni, függetlenül attól, hogy arról volt-e kormány, avagy parlamenti döntés. (Mint emlékezetes az állam képviseletében eljáró ügyvédek azért fellebbezik meg a metróperben született ítéletet, mert úgy gondolják: Medgyesi Péter, a metrószerződést jegyző akkori pénzügyminiszter aláírása nem lehet kötelező érvényű, miután szerintük nem volt kötelezettségvállalásra felhatalmazása Medgyesinek.)

A kormány elfogadta a fuvarozókkal kötött megállapodásokat. Így amíg nem csökken huszonöt dollárra az olaj hordónkénti ára, nem emelik a jövedéki adót, illetve ezentúl a taxisok és teherfuvarozók is visszaigényelhetik járművük áfáját, ha azt munka céljára használják.

Új semmiségi törvényt hozhatnak

A kormány az 1989-eshez hasonló, új semmisségi törvény meghozatalát javasolja az Országgyűlésnek - közölte Borókai Gábor szóvivő a kormány keddi ülése utáni sajtótájékoztatón. A jogszabály semmisnek mondaná ki mindazokat az ítéleteket, amelyek az 1956-ban bevezetett rögtönítélő bíráskodással, az 1957-ben létrehozott gyorsított eljárással vagy népbírósági tanács előtti eljárással születtek a forradalommal, illetve a harci cselekményekkel összefüggésben. A kabinet álláspontja szerint ezek az ügyek politikai ítéleteknek tekinthetők, a felrótt tett elkövetésének időpontjától függetlenül.

Orbán jelezte, hogy várhatóan négy-öt nap múlva egyeztet Torgyán József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszterrel az Országgyűlés előtt fekvő szövetkezeti törvényjavaslatról. A kormányfő fontosnak nevezte, hogy megszűnjön az az alkotmányellenes helyzet, hogy a külső üzletrész-tulajdonosok nem rendelkeznek tulajdonuk fölött. Orbán Viktor a Molról szólva kijelentette: a kormány tartja magát ahhoz az álláspontjához, hogy az idén és jövőre is legfeljebb hat százalékkal emelkedhetnek a gázárak. Hangsúlyozta: továbbra is fennáll az az ajánlat, miszerint az állam kész átvenni a Mol Rt. által veszteségesnek minősített gázüzletágat. A miniszterelnök beszámolt arról, hogy a kormány kedden három fontos kérdésben is felhatalmazta az állam képviselőjét, miként szavazzon a Mol Rt. közgyűlésén. Nem tartotta azonban ildomosnak, hogy ezek részleteiről a részvénytársaság vezetőinek tájokoztatását megelőzve nyilatkozzon.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?