Viola
-6 °C
-2 °C

Elmaradt a szűzbeszéd

2002.02.26. 15:14
Parlamenti képviselő lett, de csak egy napra kóstolhatott bele a plenáris ülés munkájába Fejes Ferenc kisgazda politikus. A Dögei Imre FKGP-s honatya halálával megürült mandátum új gazdája ugyan készült rá, de mégsem tudta elmondani a napirend utáni felszólalásnak szánt szűzbeszédét.
Fejes Ferenc a Független Kisgazdapárt megyei listájáról került az Országgyűlésbe a közelmúltban elhunyt Dögei Imre helyére.

A szűzbeszéd elmaradt

Az új honatya, aki első, és egyben utolsó ülésnapját töltötte kedden az Országgyűlésben, arra készült, hogy napirend előtt elmondja képviselői szűzbeszédét. Ez azonban meghiúsult. A felszólalási szándékot ugyanis még az ülés kezdete előtt jelezni kell, Fejes Ferenc mandátumát viszont csak később igazolták és ezt követően tehette le képviselői esküjét. Az új honatya az Index-nek elmondta, hogy szűkebb hazája, Jász-Nagykun-Szolnok megye 7-es választókörzetének lakói nevében és érdekükben akart felszólalni. A terveiről úgy nyilatkozott, hogy az emberi jogi és vallásügyi bizottság tagja szeretne lenni és a jelenlegi Országgyűlés megszűnéséig - amennyiben lesz rá lehetőség - ennek a munkájában részt venni.

A végkielégítés jár

A rövid képviselői megbízatás ellenére, mandátuma megszűnése esetén az új honatyának is jár a végkielégítés. Az országgyűlési képviselők tiszteletdíjáról szóló törvény szerint ugyanis, "ha a képviselő megbízatása az Országgyűlés működésének befejezésével szűnik meg, a volt képviselő - újraindításának esetét kivéve - további hat hónapon keresztül az alapdíjának és pótdíjának a megbízatása megszűnését megelőző hat havi átlagának megfelelő összegű ellátásra jogosult." A képviselői alapbér összege jelenleg 165 ezer forint, a bizottsági tagságért ennek 40 százaléka jár.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!