Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Egy pénzügyi zseni az új honatyák között

2006.06.16. 15:48
Az új országgyűlési képviselőknek mától nyilvános a vagyonnyilatkozatuk: az Index szemezgetett a friss honatyák bevallásaiból, és néhány egészen szegény képviselő mellett komoly vagyonú politikusokat is találtunk. Pénzügyi zseni a fideszes Kubatov Gábor, aki 20 ezres havi jövedelméből tízmilliót tudott félretenni. Az új SZDSZ-es egészségügyi miniszternek pedig Budapesten van szántója.

Az új képviselők közül kiemelkedik Molnár Lajos SZDSZ-es egészségügyi miniszter, ő ugyanis a gazdagabb politikusok közé tartozik. Van egy második kerületi, 130 négyzetméteres társasházi lakása (pontosabban annak fele), egy másik 48 négyzetméteres szintén második kerületi lakása (annak is a fele van a nevén).

Komoly értékpapír-befektetések

A miniszternek az Erzsébetvárosban egy 74 négyzetméteres lakása, Szentendrén egy fél üdülője (80 négyzetméter) van, egy garázsa Budán, valamint Salgótarjánban 106 ezer négyzetméternyi erdeje, Karancsberényben 8070 négyzetméter szántója (ez utóbbi két ingatlanban negyedrészt tulajdonos), valamint Budapesten is van 1203 négyzetméter szántója. Molnár 1,5 millió forintnyi készpénzzel rendelkezik. Ugyanakkor van egy 15 milliós, házastársával közös lakáshitele, két cégbeli érdekeltsége, de az újdonsült miniszter nem tett eleget bevallási kötelezettségének, és havi jövedelméről nem tett nyilatkozatot.

Azt, hogy mennyit kereshetett a MÁV-kórház és különböző egészségügyi intézmények élén, nehéz lenne kitalálni, de van például 49,5 millió forintnyi diszkont kincstárjegye, 11,5 millió forintnyi OTP Maxima értékpapírja és 80 darab (80 ezer forintos névértékű) Antenna Hungária részvénye. Molnár nem részletezi, hogy milyen vagyontárgyak vannak a birtokában, de összefoglalóan leírja, hogy 25 festménye és grafikája van, de ékszerei és bútorai is vannak.

A zseni

Igen érdekes az autószerelő cégben érdekelt Kubatov "Mozgósító" Gábor bevallása. A kimutatás szerint a Fidesz kampányának egyik meghatározó háttérembere valódi pénzügyi zseni. Jövedelme ugyanis mindössze 20 ezer forint havonta (a Polgárok Háza Kht.-től 15 ezret, a Szövetség a Nemzetért Alapítványtól 5 ezret kap), és ebből félre tudott tenni egymilliót takarékbetétben, több mint tízezer eurót és hatezer dollárt ugyanilyen formában, és még maradt 9,2 millió forint készpénze is. Ezen kívül még van két, egyenként egymilliós biztosítása is.

Az autószerelő Kubatov egyébként alighanem veterán autókat gyűjt, méghozzá egy bizonyos típust: Opel Kadett B-ből három példánya is van. Farkasgyepűn mindemellett van ötven négyszögöle, amelyen 30 négyzetméteres üdülője van, amelyet egy másik pontban öröklakásként tüntet fel.

Szintén jól megy a 29 éves Almássy Kornélnak, aki az MDF alelnöke is. Két II. kerületi családi házban tulajdonos, az egyikben félig (és ezt haszonélvezeti jog is terheli), a másikban 1/6 részben. Emellett van egy siófoki üdülője is, de ez is csak egyhatod részben. Autói a cége birtokában vannak, az egyik, egy Opel Signum (egy ilyennek az új ára 5-9 millió forint, gyors internetes böngészés után), a másik egy Seat Altea.

Almássy szépen gyarapodik

Az építőmérnökként a Műegyetemen is dolgozó Almássynak van két cége is, amelyekben résztulajdonos. Almássy értékpapírokkal is rendelkezik: 3,3 milliós Erste értékpapírszámlája mellett egy életbiztosítása van 860 ezer forint értékben. Családjától barokk bútorokat kapott, de van egy étkező garnitúrája is.

Sokkal szegényebb ezzel szemben a 24 éves fideszes, Ágh Péter. A Vas megyei honatya, aki a szombathelyi Fidelitast már öt éve irányítja, szinte vagyontalan: ingatlanja, értékpapírja, bútorai nincsenek, mindössze 1,5 millió forint készpénze van.

Kicsit vagyonosabb egy idősebb gödöllői

A vagyonosabb új fideszesek közé tartozik Ángyán József, a gödöllői Szent István egyetem tanára, intézetvezetője. Neki főleg Gödöllőn vannak ingatlanjai: 1171 négyzetméternyi lakótelek (féltulajdonban), egy 42 nm-es lakás (egyheted részben) 240 négyzetméternyi lakóház (szintén félig), egy 85 négyzetméteres lakás (félig), felesben van egy szőlő-gyümölcsöse is, amely 2603 négyzetméter nagyságú. Van egy Renault Kangoo-ja és Ángyán derekas havi jövedelemről is beszámolt: 750 ezer forintot vihet haza különböző állásaiból, amely intézetvezetői és egyetemi tanári állásai miatt érthető is. Emellett Ángyánnak több mint ötmilliós hiteltartozása van.

A Leisztinger szocialista közeli nagyvállalkozóhoz közeli, a "szépkorúakat képviselő" MDF-es honatyák közül Vas János például egy IX. kerületi társasházi lakás felével és egy garázzsal rendelkezik, autója pedig egy Volkswagen Passat 2.5 TDI. Vas egy cégben résztulajdonos, akinek 40 aranykoronányi termőföldje van, továbbá több mint ötmilliós tartozása, 3000 darabos könyvtára és faragott bútorai.

Szépfizetésűek

Szép fizetése van Zombor Gábornak, az új fideszes parlamenti képviselőnek. Ő a Bács-Kiskun Megyei Kórház főigazgatója, így havi jövedelme 866 ezer forint. Emellett ingatlanai is vannak: egy fél családi ház Kecskeméten, Kiskunfélegyházán egy lakás egynegyede, és egy másik kecskeméti családi ház egynegyede.

Új parlamenti képviselő a Fidesz eddigi fővárosi frakcióvezetője, Kupper András. Ő két zongorával és pianínóval rendelkezik, nagy kottagyűjteménye van. Havi jövedelme neki is több mint hétszázezer forint, ezt többnyire kerületi és fővárosi önkormányzati képviselőként, illetve kórházi felügyelőbizottsági tagként keresi. Ingatlanjai között van egy 560 négyzetméteres, kétlakásos ház fele, és egy érdi telek 118 négyzetméteres házzal.

S hogy említsünk egy új MSZP-s honaytát is: Szirbik Imre szentesi polgármester szintén jól keres, összesen 650 ezer forintot vihet haza tisztségeinek köszönhetően. Van autója is, egy "Hunday Pony". Megtakarításai között van 5,5 millió forintnyi takarékbetét és 1,6 millió készpénz. Nem meglepő, hogy a szentesi polgármesternek van egy félig az ő tulajdonában lévő lakóháza Szentesen.