Koronavírus adatok

2022. jan. 18.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Sára, Márió
-7 °C
5 °C

Csak az egyedülálló munkanélkülieket hívják be katonának?

2003.02.07. 07:38
Még nem tisztázott, hogy 2004-ben, vagy 2005-ben szerel-e majd le az utolsó sorkatona, azonban annyi bizonyos, hogy már a kormányprogramban vállalt 2006-os időpont előtt is megszűnhet a kötelező sorkatonai szolgálat. Juhász Ferenc honvédelmi miniszter szerint mivel az átállás során egyre kevesebb sorkatonára van szüksége a hadseregnek, a családfenntartókat, a tanulókat, a munkaviszonnyal rendelkezőket a jövőben már nem fogják behívni.
A rendkívüli hóhelyzet miatt lekerült a pénteki kormányülés napirendjéről az önkéntes haderőre történő áttérés koncepciója, arról a tervek szerint egy hét múlva tárgyal majd a kabinet. Juhász Ferenc szerint még nem tisztázott, hogy 2004-ben, vagy 2005-ben szerel-e majd le az utolsó sorkatona, azonban annyi bizonyos, hogy már a kormányprogramban vállalt 2006-os időpont előtt is megszűnhet a kötelező sorkatonai szolgálat.

Kompenzálnák az utolsóként bevonulókat

A honvédelmi miniszter szerint nem áll messze egymástól az SZDSZ és a honvédelmi tárca álláspontja: a párt azt szeretné, hogy 2004-ben legyen az utolsó bevonulás, a minisztérium pedig jelenleg még 2005-re tervezi az utolsó leszerelést. Hangsúlyozta: "meg fogjuk találni a kompromisszumot".

Juhász Ferenc felhívta a figyelmet: a szaktárca mindenképpen megoldást szeretne találni arra, hogy elismerje, vagy kompenzálja az utolsóként bevonulókat, erre azonban még keresik a megfelelő megoldást. Közlése szerint mivel az átállás során egyre kevesebb sorkatonára van szüksége a hadseregnek, a családfenntartókat, a tanulókat, a munkaviszonnyal rendelkezőket a jövőben már nem fogják behívni. Kiemelte, hogy a kormány elé kerülő koncepcióban vannak olyan részletek, amelyek még nincsenek teljesen kidolgozva, illetve olyanok is, amelyekkel kapcsolatban többfajta megoldást javasolnak.

Visszavonnák a nemzetőrség létrehozásáról szóló országgyűlési határozat

A honvédelmi miniszter arról is szólt, hogy a szaktárca terveiben szereplő úgynevezett önkéntes tartalékos szolgálat képes lesz a Simicskó Isván fideszes képviselő ötletéből származó nemzetőrség koncepciójában felsorolt feladatokat is ellátni. A miniszter szerint a nemzetőrséggel egy új fegyveres erőt kellett volna létrehozni, azonban a tárca ehelyett egy, a Magyar Honvédség részeként működő szervezetet képzel el. A szaktárca a nemzetőrség létrehozásáról szóló országgyűlési határozat visszavonásáról szóló javaslatot terjesztett a parlament elé, amelynek kapcsán Simicskó István szerdán a honvédelmi bizottság előtt úgy vélekedett, hogy a nemzetőrség felállításának meghiúsítása történelmi bűn és nemzetellenes cselekedet. Juhász Ferenc ennek kapcsán megjegyezte, hogy szerinte komoly hibát vét az a politikus, aki egy országgyűlési határozattal szeretne saját magának emlékművet állítani.  • Eladnék
  • Hírek