Elégedetlen a NATO a seregünkkel

2000.04.06. 20:21
Az Egyesült Államok hadseregének legfrissebb jelentése szerint az amerikai légierő helikoptereinek negyven százaléka ,,bevetésre alkalmatlan", de legalábbis csak nagy kockázattal alkalmazható harci cselekmények idején - adta hírül a CNN. Ezzel egyidőben a NATO közzétette 1999-es országjelentéseit. Magyarországról igen kritikus véleményt mond az észak-atlanti szervezet. A dokumentum szerint a Magyar Honvédség felszereléseinek, berendezéseinek nagy része régi, elavult, és ez aggodalomra ad okot.

Kritizálják őket
A budapesti Honvédelmi Minisztérium illetékese sem a CNN, sem a NATO jelentéseit nem kívánta kommentálni, s az Index kérdésére nem adott tájékoztatást a magyar haderő helyzetéről sem. Mint elmondta, a NATO egy bizalmas jelentése került az újságírók kezébe, márpedig ilyen dokumentumokról a tárca nem nyilatkozik.

Elismerések mellett javarészt kritikát fogalmaz meg 1999-es jelentésében Wesley Clark tábornok, a NATO európai főparancsnoka a Magyar Honvédséggel szemben - tudta meg a Magyar Hírlap. A jelentés szerint alig javult a nyelvképzés, bírálat éri a pilóták kevés repült óraszámát, a rossz alkatrész-utánpótlást, valamint a szövetségnek felajánlott egységek más feladatokra kijelölését is.

Aggasztónak találja a dokumentum, hogy párhuzamosságok vannak a NATO-nak felajánlott erők és a magyar-olasz-szlovén, illetve a a magyar-román többnemzetiségű egységhez rendelt csapatok között. Clark főparancsnok nyilvánvalóvá teszi, hogy ez a kettős felajánlás elfogadhatatlan, a Magyar Honvédségnek újra kellene gondolni ezeket az elkötelezettségeket. A Népszabadság szerint arról van szó, hogy a Magyar-Román Békefenntartó Zászlóaljhoz, valamint a szárazföldi gyors reagálású erőkhöz kijelölt magyar gépesített lövészdandárnak ugyanazok a harci támogató és kiszolgáló eszközei, mint a magyar-olasz-szlovén közös zászlóaljnak.

Mi8-as helikopter
Elavult technika
Ami a hazai légierőt illeti, itt sem fukarkodik a bírálattal Clark tábornok: a légvédelmi rakéták és harcoló repülőgépek - a MiG-29-esek kivételével - elavultak. Ugyanakkor a modern típus sem használható Magyarországon kívül, mivel az nem kompatibilis a szövetség gépeivel. A főparancsnok nem titkolja elégedetlenségét amiatt sem, hogy a csatlakozáskor felajánlott harci helikopterek csak 2002-től erősítik a NATO-t.

A Magyar Hírlap mindennek kapcsán megjegyzi, hogy az összes harckészültségi követelmények teljesítésére 2004-ig szabott határidőt a NATO, míg a Népszabadság egy rövid dicséretet is idéz a magyar erőfeszítésekről, a stratégiai felülvizsgálatról, amely egy sokkal inkább ,,forrásalapú és harcképes" szervezet megvalósítását tűzte ki célul.  • Tippek
  • Babaváró hitel