Leonóra, Inez
-3 °C
6 °C

Az iraki adósság behajtása a cél

2003.05.13. 14:40
A NATO jövő heti, varsói felajánlási konferenciáján a magyar kormány továbbra is azt a verziót képviseli, hogy 300 magyar katonát küldenénk Irakba, bár az ellenzék ehhez még nem járult hozzá. A hasonló ügyek elkerülésére Keleti György alkotmánymódosítást kezdeményez. Juhász Ferenc szerint a 100 millió dolláros iraki adósság behajtására csak úgy van mód, ha részt veszünk az iraki békefenntartásban.
Keleti György, az Országgyűlés honvédelmi bizottságának MSZP-s elnöke alkotmánymódosítást kezdeményez. Az Országgyűlés felhatalmazásától függetlenítené és a kormány hatáskörébe adná a döntést egy nemzetközi felhatalmazás esetén nyújtandó magyar katonai részvételről.

Ezt már a Fidesz is mondta

"Az alkotmánymódosítással kapcsolatos Fidesz-álláspont elég világos" - mondta az Indexnek Demeter Ervin képviselő, hiszen még az Orbán-kormány idején hasonló alkotmánymódosítást kezdeményezett az igazságügyi miniszter, amit azonban az akkori ellenzék elvetett.

Az alkotmánymódosítás apropóját adó iraki magyar részvétel azonban külön ügy - mondta Juhász Ferenc honvédelmi miniszter kedden. A magyar kormány 300 fős fegyveres békefenntartó köteléket küldene Irakba, ám az ellenzék hiányolja a nemzetközi felhatalmazást. Ettől függetlenül a jövő héten a felajánlásokról rendezett varsói konferencián a magyar fél továbbra is ezt az álláspontot fogja képviselni - mondta a miniszter.

Belügyi alakulat menne Irakba?

Ennek ellenére a magyar kormány keresi annak a lehetőségét, hogyan kerülhetné meg az Országgyűlést, és küldhetné ki a fegyvereseket Irakba. Egyik lehetőség, hogy belügyi alakulatoként küldik ki a őket, ám erről még nincs végleges döntés. Juhász Ferenc elmékeztetett arra, hogy annak idején Pristinába a Honvédelmi Minisztérium műszaki igazgatóságán keresztül, "civilek" mentek Magyarországról fegyverek szétszerelésére, mert nem volt meg a parlamenti felhatalmazás.

Hogy Varsóba csak egy nem végleges felajánlással megy ki a magyar küldöttség, Juhász azt mondta: a Törökország megsegítésére való felhívás után is csak a második körben ajánlotta fel Magyarország a gázmaszkokat, így a varsói megbeszélés után van még ideje a magyar honvédségnek. Emlékezetes, hogy a honvédelmi tárca 2000 darab gázmaszkot akart Törökországba küldeni egy iraki támadás esetére, ám a "bürokrácia útvesztőiben keringő gázmaszk-projektből" nem lett semmi: jóval a háború befejezése után a Törökök jelezték, már nincs rájuk szükség.

A honvédelmi miniszter szerint viszont veszélyben lehet Magyaroszág 100 millió dolláros iraki kinnlevősége, amit - vagy legalább egy részét - csak akkor tudunk behajtani, ha részt veszünk a békefenntartásban. Amennyiben ugyanis jelen vagyunk az iraki rendezésnél, " úgy nagyobb érdekérvényesítő képességgel rendelkezünk" - mondta.