A honvédség hajlandó kárpótolni a civil alkalmazottakat

2001.02.16. 17:38
A Honvédségi Dolgozók Szakszervezete (HODOSZ) eredményesen egyeztetett a Honvédelmi Minisztériummal a megvont veszélyességi és egészségkockázati pótlékokkal, illetve az érintettek kompenzálásával kapcsolatban - közölte az Indexszel Breuer László a szakszervezet vezető titkára. Mint mondta, az alkalmazottak nagy része továbbra is megkapja az eddig utalt összeg nagy részét. Eközben a kecskeméti bázis szakszervezeti vezetője azt állítja, hogy ott sokan jogosulatlanul kapnak pótlékot.
A HODOSZ novemberben értesült először a pótlékok megvonásáról, és azóta folyamatosan érkeznek hozzájuk a panaszok. A civil alkalmazottakat tömörítő HODOSZ vezetője február elején az Indexnek kijelentette: ha a tárgyalások nem vezetnek eredményre, akkor perre viszik az ügyet. Breuer szerint a per veszélye a tárgyalások eredményeképpen mostanra elhárult, hétfőn valószínűleg aláírják a megállapodást a Kárász Jánossal, a Honvédelmi Minisztérium gazdasági ügyeket felügyelő helyettes államtitkárával.

A szakszervezeti vezető elmondta: a megvont pótléknak megfelelő összeget, vagy annak egy részét az illetménybe építve megkapják a dolgozók. A minisztérium az összeg egynegyedét, a szakszervezet a teljes összeget beépítené a fizetésbe, a tárgyalások jelenleg az arányokról folynak. Az államtitkár által kötött megállapodást természetesen a miniszternek is el kell még fogadnia.

Azokon a munkahelyeken, ahol az egészséget veszélyeztető körülmények megváltoztak, már nincs ok a pótlék utalására, ott a HODOSZ is elfogadja a megvonást. Breuer szerint ez az eddig ismert kétezer érintettből három-négyszázra vonatkozhat.

A katonák ,,nem vették észre" a csökkentést?

A HODOSZ szerint a katonákat is érinti a pótlékok megvonása, bár lehet, hogy ők még egyszerűen ,,nem vették azt észre", mert a civil alkalmazottaknál azonnal levonták az összeget, a katonáknak viszont a megvonás után egy évig jár a pénz. Breuer szerint azért is elképzelhető, hogy a katonák egy része nem tud a változásról, mert a felettesek sokszor nem értesítették az érintetteket.

Farkas László őrnagy, a Honvédszakszervezet (a katonákat képviselő honvédségi érdekképviselet) vezetője kérdésünkre elmondta, hogy még nem ismeri az ügy részleteit, és a katonák bérezése nagyon sok ponton eltér a civilekétől, de feltétlenül kivizsgáltatja a kérdést.

Kecskeméti ellentétek

A HODOSZ és a kecskeméti bázison működő alszervezet vezetője között eközben komoly ellentét alakult ki a pótlékokkal kapcsolatban. Az alszervezet titkára, Dr. Vancsura István azt kifogásolta, hogy a bázison az alkalmazottak 95 százaléka kap ilyen típusú fizetéskiegészítést, míg tizenkét ember nem. Vancsura, miután a tizenkét alkalmazott pótlékáról nem született kedvező döntés, az emberi jogok országgyűlési biztosához és a minisztériumhoz fordult, mivel szerinte sokan jogosulatlanul kapják a pénzt, míg másoknak meg kellene azt ítélni.

Breuer szerint arról van szó, hogy a szakszervezeti vezető (akit a HODOSZ szerint a tagság nem is támogat) sem kap pótlékot és csak ezért érdekli ennyire a tizenkét ember sorsa. Vancsura azonban állítja, hogy a kecskeméti bázison rengeteg szabálytalanság történik, és őt azért büntetik, mert ki meri nyitni a száját. Vancsura Istvánt egyébként átszervezésre hivatkozva már felmentették, de a titkár emiatt pert indított a bázis parancsnoka ellen.  • Tippek
  • Hírek