Valér
4 °C
8 °C

'Tőlem is kérdezték, hogy mennyit teszek zsebre'

2003.01.01. 13:52
Érték olyan vádak a szervezetet, hogy jobboldali beállítottságú - nyilatkozta az Indexnek Barthel-Rúzsa Zsolt, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) január elsején hivatalba lépő elnöke, aki a HÖOK-ot középen szeretné tartani. A november közepén rendezett tisztújító közgyűlésen Gellai Gergő pécsi joghallgatóra ötvenhatan, míg Barthel-Rúzsára nyolcvanegyen szavaztak.
"Barthel-Rúzsa Zsolt Heródese mintha napjaink politikusait idézte volna: megoldást nem vállalt, s örült, hogy a problémát továbbguríthatja. Mesterkélt beszéde és álságos arcjátéka napjaink tragédiáit is érzékeltette" - kritizálja a november végén megválasztott Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának új elnökének egy passiójátékon nyújtott játékát a Dengele című ifjúsági evangélikus lap. "Az Evangélikus Hittudományi Egyetemen szokás, hogy a harmadévesek a maguk írt passiót adják elő" - nyilatkozza az Indexnek Barthel-Rúzsa Zsolt, aki emellett az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán ógörög-latin szakon folytat tanulmányokat.

Életrajz
Barthel-Rúzsa Zsolt Szegeden született 1977. június 26-án. A szegedi Dugonics András Piarista Gimnáziumban érettségizett 1996-ban. Tanulmányait az Evangélikus Hittudományi Egyetemen (EHE) folytatta, majd 1999-ben felvették az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának ógörög-latin szakára. Elnökségi tagja, majd elnöke volt az EHE Hallgatói Önkormányzatának, a Nem Állami Felsőoktatási Intézmények Országos Régiója alelnöke, 2000-től a HÖOK választmány tagja. Részt vesz az Ifjúsági és Sport Minisztériumban az ifjúsági törvény előkészítésében. A Kárpát-medencei Nyári Egyetem magyarországi koordinátora.

Politikai erőtérben mozgó

Az alapján, ahogy Heródest alakította, akár politikai pályára is léphetne, a kérdést azonban elhárítja: két évig, amíg megbízatása tart, csak a HÖOK-nak, no meg egyetemi tanulmányainak kíván élni. Hogy mi lesz később, azt nem tudja. "Az idei választások körül az egyetemi szervezetek túlpolitizáltak lettek; a HÖOK-ot is érték olyan vádak, hogy jobboldali beállítottságú" - borong az új elnök, akinek az a célja, hogy a hallgatói önkormányzatokat középen tartsa. Itt említi meg krédóját: politikailag független, de politikai erőtérben mozgó szervezetet akar.

Az előírásoknak megfelelő

Ennek az sem mond ellen, hogy 2001-ben a Deutsch Tamás vezette Ifjúsági és Sportminisztériumban részt vett az Ifjúsági törvény előkészítésében. "A stratégiai partnerek és a meghívott civil szervezetek is részt vehettek a munkában" - hárítja el a politikai elfogultság gyanúját.

A 2003. január elsején hivatalba lépő új elnök a programjából, egyebek mellett, kiemeli: a kreditrendszert kívánja népszerűsíteni és megismertetni a hallgatókkal. A következő tanévtől - az uniós csatlakozás jegyében - az ország összes egyeteme és főiskolája át kell, hogy álljon. Az előírásoknak megfelelő kreditrendszer azonban a hazai felsőoktatási intézményeknek körülbelül a negyedében működik.

Ügyes-bajos dolgok

Barthel-Rúzsa programjának másik sarkalatos pontja a kétszintű képzés preferálása. Egyrészt örömteli, hogy soha ennyi hallgató nem vett részt főiskolai vagy egyetemi képzésben, mint manapság, másrészt ez egy aggasztó tendencia. Félő ugyanis, hogy devalválódik a diploma. A HÖOK új elnöke ezért erősíteni szeretné a három, az öt és a nyolc éves képzést. Ezen kívül Jogi Irodát szeretne létrehozni, ahol végzett jogász mellett néhány joghallgató inézné az egyetemisták ügyes-bajos dolgait.

Barthel-Rúzsa programjában egy rövid alfejezet foglalkozik a "drogproblémával". Ebben a szerző a prevenciót hangsúlyozza, valamint az illetékes szervezetekkel, így a Magyar Pedagógiai Társaság Drogprevenciós Szakosztályával való kapcsolattartást, együttműködést. Az elnök a drogliberalizációról időközben fellángolt vita kapcsán sem kíván markánsabban állást foglalni: "Célzatosan nem akarunk belemenni ebbe a témába" - fogalmaz.

Rossz a hírük

Az Index hallgatói önkormányzatok tagjait érintő kritikai felvetésére - az egyetemeken rossz a hírük, sokan törtetőknek, saját zsebre dolgozóknak tartják őket, a választásokra lasszóval kell fogni az embereket - Barthel-Rúzsa személyes húrokat penget: "Tőlem is kérdezték már, hogy mennyit teszek zsebre." Az újonnan megválasztott elnök szerint a HÖOK belső kommunikációjának erősítésével lehetne eloszlatni a vádakat, ugyanakkor látatlanba senkit sem kíván megvédeni: "Akiben van becsület, az nem játszadozik a hallgatók pénzével".