Natália
1 °C
7 °C

A tandíj súlyosan károsítja ön és környezete tanulmányait

2006.09.13. 19:58
A szervezők szerint 3-4 ezer diák tüntetett a szegedi Dugonics téren a tandíj (fejlesztési részhozzájárulás) bevezetése ellen. A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnöke azt mondta: valódi reformot akarnak a felsőoktatásban, nem csak azt, hogy beszedjék a pénzt.

A hallgatók nem tandíjat, hanem valódi reformot akarnak a felsőoktatásban - jelentette ki Ekler Gergely, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) elnöke a szegedi diáktüntetésen. A szegedi Dugonics téren a hallgatók jelentős része "A tandíj súlyosan károsítja ön és környezete tanulmányait" feliratú pólót viselt, a szervezők hasonló feliratú transzparenseket emeltek a magasba.

Hallgatók, fizessetek!

A hallgatók szeptember 21-én a Parlament előtt tartják országos demonstrációjukat a tandíj bevezetése ellen, előtte több vidéki egyetemi városban is lesznek tüntetések és figyelemfelhívó akciók, Szeged volt az első állomás.

"A felsőoktatás finanszírozása ma is ezer sebből vérzik, s mindenki elismeri (...) komoly megújításra szorul, a szavak mögött azonban, mint olyan sokszor, most sem látszanak a tettek" - mondta az elnök a tandíj bevezetése ellen rendezett hallgatói demonstrációsorozat első állomásán.

Ekler Gergely szerint a kormányzati elszántságnak ma egyetlen üzenete látszik: a hallgatók fizessetek! A HÖOK elnöke emlékeztetett rá, hogy februárban egy budapesti rendezvényen mind a négy parlamenti párt oktatáspolitikusa határozottan kijelentette: nem tervezik a tandíj bevezetését.

Az országgyűlési választások után, a tandíjmentes ígéretek helyet azonban előkerült az utólagos képzési hozzájárulás ötlete, amely a felsőoktatás rendszerén nem változtatott volna, pusztán arra teremtett volna lehetőséget, hogy az állam fokozatosan kivonuljon a felsőoktatás finanszírozásából.

Valódi újításokat akarnak

Június 28-án Hiller István sajtótájékoztatón jelentette be a tandíj, gúnynevén a "fejlesztési részhozzájárulás" (fer) bevezetését, s másnap már a "sebtében összeácsolt törvényjavaslat" is elkészült – mondta Ekler Gergely.

Az elnök szerint azzal, hogy a törvényjavaslat benyújtása előtt nem kérték ki az érintett érdekképviseletek véleményét, azt üzente az oktatási kormányzat a magyar hallgatóknak: "nem érdekel a véleményetek, és nem számítok rátok".

Éppen ezért a hallgatóknak kell kiharcolniuk, hogy "ne csak az oly sokak számára (...) megszokott látszatintézkedések, hanem valódi újítások szülessenek" - hangsúlyozta Ekler Gergely. Ahhoz, hogy a reformok köntösében a régi rossz struktúrák éljenek tovább és erősödjenek meg, lényegében semmi ne változzon, nem adhatjuk a nevünket - fűzte hozzá az elnök.

Az MTI jelentése szerint ezerötszáz-kétezer ember vett részt a tüntetésen, Török Márk, a szegedi hallgatói önkormányzat alelnöke az Index kérdésére azt mondta: a rendőrség becslése szerint 3-4 ezer ember volt a téren.

Kerülik a politikát

A szegedi demonstrációra hívó plakátokon a résztvevőket arra kérték, tartózkodjanak a politikai állásfoglalástól. A távirati iroda tudósítása szerint a rendezvény alatt azonban feltűntek olyan politikai jellegű plakátok is mint "Ferikém, te mennyi tandíjat fizettél a diplomádért?".

A szervezők kínosan ügyeltek arra, nehogy a diákok tiltakozása politikai síkra terelődjön, ettől függetlenül elképzelhető, hogy valakik ilyen véleményt is kifejeztek – mondta Török Márk.

A tüntetés szervezője szerint a tandíj elleni tiltakozás aktivizálta a hallgatókat, az egyetem tizenegy kara egységesen vett részt az előkészítésben. Mint mondta, a most tüntetők jelentős rézének ugyan nem kell majd fer-t fizetni, de ők az utánuk következő generáció érdekében mentek az utcára. Az egyetemeken ugyanakkor már ott vannak azok az elsőévesek, akiket érint a tandíj bevezetése, s sok olyan hallgató is van, akiknek a master fokozatra érve kell majd fizetni tanulmányaiért.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?