Jusztina
3 °C
16 °C

A tandíj súlyosan károsítja ön és környezete tanulmányait

2006.09.13. 19:58
A szervezők szerint 3-4 ezer diák tüntetett a szegedi Dugonics téren a tandíj (fejlesztési részhozzájárulás) bevezetése ellen. A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnöke azt mondta: valódi reformot akarnak a felsőoktatásban, nem csak azt, hogy beszedjék a pénzt.

A hallgatók nem tandíjat, hanem valódi reformot akarnak a felsőoktatásban - jelentette ki Ekler Gergely, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) elnöke a szegedi diáktüntetésen. A szegedi Dugonics téren a hallgatók jelentős része "A tandíj súlyosan károsítja ön és környezete tanulmányait" feliratú pólót viselt, a szervezők hasonló feliratú transzparenseket emeltek a magasba.

Hallgatók, fizessetek!

A hallgatók szeptember 21-én a Parlament előtt tartják országos demonstrációjukat a tandíj bevezetése ellen, előtte több vidéki egyetemi városban is lesznek tüntetések és figyelemfelhívó akciók, Szeged volt az első állomás.

"A felsőoktatás finanszírozása ma is ezer sebből vérzik, s mindenki elismeri (...) komoly megújításra szorul, a szavak mögött azonban, mint olyan sokszor, most sem látszanak a tettek" - mondta az elnök a tandíj bevezetése ellen rendezett hallgatói demonstrációsorozat első állomásán.

Ekler Gergely szerint a kormányzati elszántságnak ma egyetlen üzenete látszik: a hallgatók fizessetek! A HÖOK elnöke emlékeztetett rá, hogy februárban egy budapesti rendezvényen mind a négy parlamenti párt oktatáspolitikusa határozottan kijelentette: nem tervezik a tandíj bevezetését.

Az országgyűlési választások után, a tandíjmentes ígéretek helyet azonban előkerült az utólagos képzési hozzájárulás ötlete, amely a felsőoktatás rendszerén nem változtatott volna, pusztán arra teremtett volna lehetőséget, hogy az állam fokozatosan kivonuljon a felsőoktatás finanszírozásából.

Valódi újításokat akarnak

Június 28-án Hiller István sajtótájékoztatón jelentette be a tandíj, gúnynevén a "fejlesztési részhozzájárulás" (fer) bevezetését, s másnap már a "sebtében összeácsolt törvényjavaslat" is elkészült – mondta Ekler Gergely.

Az elnök szerint azzal, hogy a törvényjavaslat benyújtása előtt nem kérték ki az érintett érdekképviseletek véleményét, azt üzente az oktatási kormányzat a magyar hallgatóknak: "nem érdekel a véleményetek, és nem számítok rátok".

Éppen ezért a hallgatóknak kell kiharcolniuk, hogy "ne csak az oly sokak számára (...) megszokott látszatintézkedések, hanem valódi újítások szülessenek" - hangsúlyozta Ekler Gergely. Ahhoz, hogy a reformok köntösében a régi rossz struktúrák éljenek tovább és erősödjenek meg, lényegében semmi ne változzon, nem adhatjuk a nevünket - fűzte hozzá az elnök.

Az MTI jelentése szerint ezerötszáz-kétezer ember vett részt a tüntetésen, Török Márk, a szegedi hallgatói önkormányzat alelnöke az Index kérdésére azt mondta: a rendőrség becslése szerint 3-4 ezer ember volt a téren.

Kerülik a politikát

A szegedi demonstrációra hívó plakátokon a résztvevőket arra kérték, tartózkodjanak a politikai állásfoglalástól. A távirati iroda tudósítása szerint a rendezvény alatt azonban feltűntek olyan politikai jellegű plakátok is mint "Ferikém, te mennyi tandíjat fizettél a diplomádért?".

A szervezők kínosan ügyeltek arra, nehogy a diákok tiltakozása politikai síkra terelődjön, ettől függetlenül elképzelhető, hogy valakik ilyen véleményt is kifejeztek – mondta Török Márk.

A tüntetés szervezője szerint a tandíj elleni tiltakozás aktivizálta a hallgatókat, az egyetem tizenegy kara egységesen vett részt az előkészítésben. Mint mondta, a most tüntetők jelentős rézének ugyan nem kell majd fer-t fizetni, de ők az utánuk következő generáció érdekében mentek az utcára. Az egyetemeken ugyanakkor már ott vannak azok az elsőévesek, akiket érint a tandíj bevezetése, s sok olyan hallgató is van, akiknek a master fokozatra érve kell majd fizetni tanulmányaiért.