Emília
18 °C
26 °C

Csak a regisztrált tagok vehetnek részt a diáktüntetésen

2006.09.28. 16:56
Sajátos tüntetést tartanak csütörtök este budapesti egyetemisták. A Szabadság-hídra tervezett fáklyás felvonulásukra csak azok léphetnek be, akik előzetesen regisztrálták magukat.

Fáklyás felvonulás tartanak budapesti egyetemisták csütörtök este a Szabadság-hídon. A demonstráció érdekessége, hogy csak regisztrált tagok vehetnek részt rajta. A hidat kétoldalt lezárják, s csak azokat engedik be, akik előzetesen jelezték részvételüket. Az egyetemisták így akarják elkerülni a provokációkat.

A diákok a fáklyás felvonulással figyelmeztetetik a kormányt arra, hogy félidejéhez érkezett az a kéthetes határidő, amelyet a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) adott a tandíj visszavonására.

Az akció szervezője, a HÖOK Budapesti Regionális Szövetsége mintegy négy-ötszáz diákra számít.

Ez egy figyelemfelhívó demonstráció, nem a múlt heti utcai összecsapások miatt lemondott országos tüntetés helyett szervezzük – mondta az Indexnek Schőberl Márton, a HÖOK elnökség tagja.

Az Országgyűlés július 24-én fogadta el a felsőoktatási törvény módosítását, amely a tandíj 2007-es bevezetését tartalmazza. A köztársasági elnök azonban nem hirdette ki az új törvényt. Az Alkotmánybíróság hétfőn egy a gazdasági tanácsokra vonatkozó passzus miatt alkotmányellenesnek találta a szöveget.

A technikai lehetőség megvan arra, hogy egy módosító indítvánnyal ne csak ezt a hibát javítsák ki, de a tandíjra vonatkozó rendelkezéseket is visszavonják – mondta Schőberl Márton.

Az más kérdés, van-e erre politikai akarat. Hiller István oktatási miniszter többször kijelentette: ragaszkodnak a fejlesztési részhozzájáruláshoz. A hallgatók októberre országos demonstrációt hirdettek, ha a kormány nem vonja vissza a fejlesztési részhozzájárulás bevezetését.

A 2007-ben egyetemi tanulmányaikat kezdő diákoknak 2008-tól kellene alapképzésben évi 105 ezer, a mesterképzésben évi 150 ezer forintot fizetniük. A tandíj összegét az egyetemek +/- 50 százalékkal módosíthatják, így a legalacsonyabb összeg évi 52.500, a legmagasabb 225 ezer forint lehet évenként. Ez havonta minimum 4375, maximum 13.125 forintot jelent.