Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Csak a regisztrált tagok vehetnek részt a diáktüntetésen

2006.09.28. 16:56
Sajátos tüntetést tartanak csütörtök este budapesti egyetemisták. A Szabadság-hídra tervezett fáklyás felvonulásukra csak azok léphetnek be, akik előzetesen regisztrálták magukat.

Fáklyás felvonulás tartanak budapesti egyetemisták csütörtök este a Szabadság-hídon. A demonstráció érdekessége, hogy csak regisztrált tagok vehetnek részt rajta. A hidat kétoldalt lezárják, s csak azokat engedik be, akik előzetesen jelezték részvételüket. Az egyetemisták így akarják elkerülni a provokációkat.

A diákok a fáklyás felvonulással figyelmeztetetik a kormányt arra, hogy félidejéhez érkezett az a kéthetes határidő, amelyet a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) adott a tandíj visszavonására.

Az akció szervezője, a HÖOK Budapesti Regionális Szövetsége mintegy négy-ötszáz diákra számít.

Ez egy figyelemfelhívó demonstráció, nem a múlt heti utcai összecsapások miatt lemondott országos tüntetés helyett szervezzük – mondta az Indexnek Schőberl Márton, a HÖOK elnökség tagja.

Az Országgyűlés július 24-én fogadta el a felsőoktatási törvény módosítását, amely a tandíj 2007-es bevezetését tartalmazza. A köztársasági elnök azonban nem hirdette ki az új törvényt. Az Alkotmánybíróság hétfőn egy a gazdasági tanácsokra vonatkozó passzus miatt alkotmányellenesnek találta a szöveget.

A technikai lehetőség megvan arra, hogy egy módosító indítvánnyal ne csak ezt a hibát javítsák ki, de a tandíjra vonatkozó rendelkezéseket is visszavonják – mondta Schőberl Márton.

Az más kérdés, van-e erre politikai akarat. Hiller István oktatási miniszter többször kijelentette: ragaszkodnak a fejlesztési részhozzájáruláshoz. A hallgatók októberre országos demonstrációt hirdettek, ha a kormány nem vonja vissza a fejlesztési részhozzájárulás bevezetését.

A 2007-ben egyetemi tanulmányaikat kezdő diákoknak 2008-tól kellene alapképzésben évi 105 ezer, a mesterképzésben évi 150 ezer forintot fizetniük. A tandíj összegét az egyetemek +/- 50 százalékkal módosíthatják, így a legalacsonyabb összeg évi 52.500, a legmagasabb 225 ezer forint lehet évenként. Ez havonta minimum 4375, maximum 13.125 forintot jelent.