Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

HÖOK: Vissza akarják csempészni a tandíjat

2008.04.09. 19:11
A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája szerint "politikai megrendelésre dolgozik" a rektori konferencia, amely a kormánnyal közösen más köntösben szeretné visszacsempészni a rendszerbe a tandíjat.

Gyurcsány Ferenc egy kereskedelmi televíziónak nyilatkozva azt mondta: a rektori konferenciával olyan javaslaton dolgoznak, amely szerint az első évben mindenki az államilag finanszírozott keretben kerülne be a felsőoktatásba, de a második évtől csak 50-60 ezer diák maradhatna ebben a keretben, a többieknek költségtérítést kellene fizetniük. A rendszer minden évben biztosítaná az átjárást az állami és az önköltséges képzés között - tette hozzá.

Miskolczi Norbert, a hallgatókat képviselő szervezet vezetője azt mondta: eddig úgy gondolták, hogy a rektori konferencia független, önálló szervezet, s a konferencia eddig tagadta, hogy javaslatát a kormánnyal közösen dolgozza ki. A kormányfő azonban most "elszólta magát" - közölte.

A konstrukcióról úgy vélekedett: "könnyen lehet azt mondani, hogy ez tandíj, csak más köntösbe bújtatva". A népszavazás ugyanakkor egyértelművé tette a kormány számára, hogy Magyarország nem akar tandíjat.

Kitért arra, hogy a HÖOK eddig még nem látott ezzel kapcsolatban semmilyen javaslatot, várják a konferencia elképzeléseit. Miskolczi Norbert megjegyezte: minden héten nem kellene "reformot kitalálni", legalább egy egyetemi képzési időtartamot, öt évet meg kellene várni, hogy látni lehessen az eredményeket, következményeket.

Molnár Károly, a Magyar Rektori Konferencia elnöke az MTI megkeresésére csak annyit közölt: azt követően nyilatkozik a részletekről, hogy a konferencia plénuma megtárgyalta a javaslatot. Az MTI információi szerint a rektori konferencia április 22-én tárgyal a tandíjról szóló javaslatról.