Gizella
9 °C
15 °C

HÖOK: Vissza akarják csempészni a tandíjat

2008.04.09. 19:11
A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája szerint "politikai megrendelésre dolgozik" a rektori konferencia, amely a kormánnyal közösen más köntösben szeretné visszacsempészni a rendszerbe a tandíjat.

Gyurcsány Ferenc egy kereskedelmi televíziónak nyilatkozva azt mondta: a rektori konferenciával olyan javaslaton dolgoznak, amely szerint az első évben mindenki az államilag finanszírozott keretben kerülne be a felsőoktatásba, de a második évtől csak 50-60 ezer diák maradhatna ebben a keretben, a többieknek költségtérítést kellene fizetniük. A rendszer minden évben biztosítaná az átjárást az állami és az önköltséges képzés között - tette hozzá.

Miskolczi Norbert, a hallgatókat képviselő szervezet vezetője azt mondta: eddig úgy gondolták, hogy a rektori konferencia független, önálló szervezet, s a konferencia eddig tagadta, hogy javaslatát a kormánnyal közösen dolgozza ki. A kormányfő azonban most "elszólta magát" - közölte.

A konstrukcióról úgy vélekedett: "könnyen lehet azt mondani, hogy ez tandíj, csak más köntösbe bújtatva". A népszavazás ugyanakkor egyértelművé tette a kormány számára, hogy Magyarország nem akar tandíjat.

Kitért arra, hogy a HÖOK eddig még nem látott ezzel kapcsolatban semmilyen javaslatot, várják a konferencia elképzeléseit. Miskolczi Norbert megjegyezte: minden héten nem kellene "reformot kitalálni", legalább egy egyetemi képzési időtartamot, öt évet meg kellene várni, hogy látni lehessen az eredményeket, következményeket.

Molnár Károly, a Magyar Rektori Konferencia elnöke az MTI megkeresésére csak annyit közölt: azt követően nyilatkozik a részletekről, hogy a konferencia plénuma megtárgyalta a javaslatot. Az MTI információi szerint a rektori konferencia április 22-én tárgyal a tandíjról szóló javaslatról.