Olivér
5 °C
8 °C

Fáklyákkal vonultak a tandíj ellen

2006.09.28. 23:58
Békésen tüntetett a Szabadság hídon félezer diák a felsőoktatási tandíj bevezetése ellen a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának szervezésében. A Fiatal Baloldal szerint csak a múltat konzerválnák.

A tandíj ellen tüntetett mintegy félezer hallgató fáklyával kezében csütörtök este a budapesti Szabadság hídon a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) Budapesti Regionális Szövetsége szervezésében.

Az alacsony létszám magyarázatát megadva Nagy Zoltán, a HÖOK alelnöke a híd közepén felállított színpadon azt mondta, hogy a részvevők csak jelzést akartak adni, hogy valami probléma van a felsőoktatásban.


"A tandíj a kormánypárti gondolkodásban nem a felsőoktatás finanszírozásának egyik eszköze, hanem öncél, erőpróba, a társadalmi ellenállás legyőzésének terepe" - fogalmazott.

Nagy Zoltán elmondta, a tandíj bevezetésének eredményeként lehet, hogy majd a legszegényebbek talán be sem kerülnek a felsőoktatásba.

"Ha kell, a Kossuth téren, az Alkotmány utcában vagy bárhol legyünk, ahol elmondhatjuk véleményünket, hogy a felsőoktatás átalakításáért és a tandíj ellen készek vagyunk fellépni" - hangsúlyozta.

Ekler Gergely, a HÖOK elnöke emlékezetett: október 5-ig adtak határidőt arra, hogy a kormány készítse elő a felsőoktatási törvény módosítását a tandíj eltörléséről.

Kilátásba helyezte, hogy ha ez nem történik meg, akkor megtartják a több ezresre tervezett tandíj-ellenes demonstrációjukat.

Köszönik a rendőrségnek

A csütörtök esti fáklyás demonstráció apropója az volt, hogy a félidejéhez érkezett az a kéthetes határidő, amit az Oktatási és Kulturális Minisztériumnak adott a HÖOK.

A békés demonstrálók közül többen magyar nemzeti zászlóval érkeztek a helyszínre, a tömeg többször azt skandálta, hogy "Tandíjstop!", "Nem akarunk tandíjat!".

A tüntetés idejére a rendőrség mindkét oldalon lezárta a hidat, s a fáklyás akció idején szünetelt a közvilágítás. A műsorvezető felszólította a részvevőket, köszönjék meg a rendőrségnek, hogy biztosította a rendezvényt. A hallgatók erre válaszul hangosan skandálták, hogy "Köszönjük", "Köszönjük". Ekler Gergely, a HÖOK elnöke emlékezetett arra: a rendszerváltás óta nem engedélyezték a hatóságok, hogy bárki egy hídon tartson demonstrációt.

Ostoba konzerválás?

A megmozdulás előtt a Fiatal Baloldal (FIB) az MTI-hez eljuttatott közleményében bírálta a HÖOK-ot, mert az önkormányzati választások előttre időzítette a demonstrációt. "A HÖOK ma is fideszes kottából énekel. A HÖOK és a többi jobboldali ifjúsági szervezet ma a múlt ostoba konzerválásához asszisztál" - áll a közleményben.


Nagy Zoltán, a HÖOK alelnöke a FIB közleményére reagálva az MTI-nek kijelentette: "a tandíj ellen tüntetünk, függetlenül attól, hogy melyik párt kormányoz".

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?