Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Új elnököt választott a HÖOK

2000.11.12. 15:21
Almássy Kornélt, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem képviselőjét választotta elnökévé az ország felsőoktatási intézményeinek tanulóit tömörítő, Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) szombaton, Debrecenben. Az új elnök és a szinte teljesen megújult vezérkar elsődleges feladatának a február óta megosztott szervezet újbóli egységének megteremtését tartja, ám a választáson alulmaradt Jancsák Csabát támogató, 70 önkormányzatot tömörítő HÖK-ök a Hallgatókért mozgalmat nem tartja a hallgatók érdekeit képviselő szervezetnek. Az új elnökség, amelynek mandátuma két évre szól a hallgatói juttatások növelésében, és az évek óta sikertelenül bevezetni kívánt diákhitel kérdésében is előrelépést ígér.
A szombaton Debrecenben tartott tisztújító közgyűlésen Jancsák Csaba, a Szegedi Tudományegyetem Hallgatói Önkormányzatának elnöke 64 kapott szavazattal alulmaradt a 71 voksot megszerző Almássy Kornéllal szemben a felsőoktatási intézmények tanulóinak érdekeit képviselő HÖOK elnökválasztásán. Mint ahogy arról az Index már korábban beszámolt, az elnöki posztot szombaton elnyerő Almássy csupán néhány héttel ezelőtt jelentette be indulási szándékát, az addig biztos befutóként számon tartott egyedüli jelölt Jancsákkal szemben. Almássy és a tíztagú elnökség mandátuma két évre szól.

Az új elnök, megválasztását követően az MTI-nek elmondta: elsődleges céljának a HÖOK egységének megteremtését, illetve megőrzését tekinti, bár a debreceni közgyűlés szerinte bebizonyítja, hogy a szervezet egységes és képes nagy feladatok, így elsősorban a magas színvonalú hallgatói érdekképviseletet megvalósítására.

Kizárólag a HÖOK képviseli a hallgatók érdekeit

A rendszerváltás idején alapított, jelenleg évi nyolcvan millió forintos költségvetéssel működő szervezetben idén februárban ideiglenes szakadás következett be, miután a Kucsera Tamás Gergely vezette elnökség tizenhét alkalommal alapszabályt sértett, és emiatt húsz önkormányzat felfüggesztette tagságát. Ezt követően májusban mintegy 70 önkormányzat összefogásával megalakult HÖK-ök a Hallgatókért mozgalom, amely a szombati választáson, a vesztes Jancsákot támogatta. Az újonnan megválasztott elnök szombat éjjel adott nyilatkozatában a fenti mozgalomról úgy nyilatkozott, hogy az inkább egyfajta kulturális egyesület vagy szervezet, de a HÖOK az egyetlen olyan képviseleti szerv, amely a hallgatók érdekeit és a hallgatói képviseletet megjeleníti.

Szorosabb kapcsolat az oktatási tárcával

A HÖOK elnöke megválasztását követően a szervezet egységének megtartásán túl elsődleges céljának a felsőoktatásban tanulók anyagi körülményeinek javítását, így a hallgatói juttatások, térítések, és a normatívák növelését jelölte meg. Almássy ezeken kívül az évek óta húzódó diákhitel kérdésében is előrelépést szeretne elérni.

Mindezek érdekében a jövőben az eddiginél szorosabb kapcsolatra törekszik majd az oktatási tárcával, amelytől azt reméli, hogy a HÖOK-ot szorosabban bevonja majd a hallgatókat érintő jogalkotási folyamatokba.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!