Judit
2 °C
7 °C

Kétesélyes HÖOK választás szombaton

2000.11.10. 21:54
Fordulópont előtt áll a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK). A felsőoktatásban tanulók érdekeinek képviseletét felvállaló szervezet előtt két út áll :vagy megújul vagy a teljes érdektelenségbe süpped. A szombati elnökválasztáson induló két jelölt személyi frissítést, a lövészárkok betemetését és nem utolsó sorban a diákokkal való szorosabb kapcsolattartást tűzte zászlajára.
Október közepéig úgy tűnt, hogy a szegedi Jancsák Csaba biztos befutóként, egyedül indul a HÖOK elnöki tisztéért. Néhány héttel ezelőtt azonban új jelölt lépett a színre: a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Almássy Kornél személyében ellenjelöltet állított.

A váratlan jelölés hátterében a HÖOK egységét megőrizni kívánó tárgyalások zátonyra futása áll.

Almássy nem a leköszönő elnök jelöltje

Almássy, bár elismeri, hogy közeli jó barátok, határozottan elzárkózik attól, hogy a két cikluson keresztül elnöki pozíciót betöltő Kucsera Tamás Gergely jelöltje volna, aki egyébként október elején még nem tudta, ne jelöltesse-e magát harmadszorra is. A leköszönő elnököt HÖOK-os berkekben már egy minisztériumi állás várományosaként emlegetik

A BME-Közgáz közös jelöltjeként induló Almássy győzelmével egyébként szinte teljesen lecserélődne a HÖOK vezérkar, és ezzel a ,,friss erővel" a jelölt szerint az eddigi gyakorlattól eltérően létrejöhetne a szorosabb, napi kapcsolat is az intézményi hökökkel.

Jancsák aktívabb politizálást ígér

A HÖOK és elődjei
1989 hivatalosan bejegyezték az Országos Felsőoktatási Érdekképviseleti Szövetséget, az OFÉSZ-t, melynek képviselői innentől kezdve részt vettek a felsőoktatás politikai egyeztetésekben.

1990 nyarán a sikertelen ösztöndíjrendszerről folytatott tárgyalásokat, egy OFÉSZ konferencia követett, amelyen országos hallgatói demonstrációt hirdettek. A tüntetés több hely-színén ,,eltemették" a magyar felsőoktatást.

1991 meghívják az OFÉSZ-t az Országos Felsőoktatási Tanácsba.

1992. Megállapodás a kormánnyal arról, hogy a felsőoktatási törvény meghozataláig a tandíjat nem vezetik be.

1993. A hallgatói szervezet HÖKOSZ néven működik tovább. Az Országgyűlés elfogadja a Felsőoktatási Törvényt.

1994. A hallgatói érdekképviselet bekerül a felsőoktatási törvénybe.

1995 tavaszán országosan demonstrációk a tandíj ellen.

1996. Újra nevet változtat a szervezet, és felveszi a ma is használt HÖOK, azaz Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája nevet.

2000-ben több hallgatói önkormányzat felfüggeszti tagságát, éles vita alakul ki a szervezeten belül.

A szegedi egyetem színeiben induló, ám a pécsi és a debreceni támogatókat is maga mögött tudó Jancsák Csaba jelszava a ,,boss típusú elnökség helyett valódi képviselet" A szegedi EHÖK elnöke szintén a vezetés és a tagszervezetek közötti élő kapcsolatot, a szervezeten belüli lövészárkok betemetését és két év múlva erős, a felsőoktatási hallgatók összességét képviselő szervezetet ígér. Programja szerint a hallgatókat érintő kormányzati kérdésekről, például az ösztöndíjrendszer vagy a diákhitel kérdéséről aktívabban kell véleményt nyilvánítaniuk.

Elégedetlen közgyűlés

A HÖOK-ban idén szakadás következett be és több hallgatói önkormányzat felfüggesztette tagságát. A ,,HÖOK a hallgatókért" mozgalom megalakulása jelezte, sokan úgy gondolják a Kucsera vezette szervezet nem tölti be valódi funkcióját. Jancsák szerint a közgyűlés jelenleg is elégedetlen azzal, hogy a szervezet nem használja fel belső erőforrásait, nincsen folyamatos párbeszéd, hogy a szervezet vezetése elválik a szervezettől. Az elnökjelölt szerint szintén a kapcsolattartás hiánya áll annak hátterében, hogy az általuk képviselt diákokat szinte egyáltalán nem érdekli a tevékenységük.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?