Huba
17 °C
33 °C

Elhalasztja tandíjellenes demonstrációját a HÖOK

2006.09.20. 16:49
A HÖOK néhány nap hezitálás után úgy döntött, október 5. utánra halasztja tandíjellenes demonstrációját. A szervezet elnöke indoklásában elmondta, hogy szervezett provokációtól tartanak, és nem akarnak pártpolitikai felhangot adni tüntetésüknek. Az oktatási minisztérium üdvözölte a döntést.

Elhalasztja csütörtökre a fővárosba tervezett tandíjellenes demonstrációját a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK), mondta Ekler Gergely, a HÖOK elnöke szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

Az eltitkolt miniszterelnöki beszéd miatt olyan helyzet alakult ki a fővárosban, amelynek alapján nincsenek meggyőződve arról, hogy békés keretek között, eredeti céljaiknak megfelelően tudják tüntetésüket megtartani, indokolta előző napi döntésük megváltoztatását. Kedden még arról számoltak be, hogy nem halasztják el a demonstrációt, csak a helyszínen módosítanak, a Kossuth tér helyett a szomszédos Alkotmány utcában tartják meg.

Kérdésre válaszolva az elnök elmondta, a hallgatók iránti felelősségtől vezérelve döntöttek így, de a rendőrség is azt javasolta, hogy ne tartsák meg a rendezvényt. A döntés meghozatalakor nem attól tartottak, hogy a magyar hallgatóság nem tudna méltóságteljesen, a törvényes keretek között megjelenni a Kossuth téren vagy a tüntetés második helyszíneként megjelölt Alkotmány utcában, közölte.

Provokációtól tartanak

"Attól tartottunk, hogy a korábbi napokhoz hasonlóan, szervezett provokáció zavarja meg az alkotmányos jogukkal élő demonstrálókat, azzal a céllal, hogy békés, a tandíj ellen és a valódi felsőoktatási reformért összehívott tüntetésünknek pártpolitikai felhangot adjon, hiteltelenítse és lejárassa a magyar hallgatókat és hallgatói önkormányzatokat" - mondta Ekler Gergely.

Továbbra is fenntartják ugyanakkor követelésüket, és felszólítják a kormányt, hogy a tüntetés tervezett kezdési időpontjától számított két héten belül készítse elő a felsőoktatási törvény módosítását a tandíj eltörlésétől. Ha erre október 5-ig nem kerül sor, akkor megtartják tandíjellenes demonstrációjukat az önkormányzati választások után, mondta az elnök.

A minisztérium üdvözli

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium üdvözli, hogy a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája a csütörtök délutánra tervezett tandíj ellenes tüntetés elhalasztása mellett döntött, derül ki az Indexhez eljuttatott közleményből. A lépés arról tanúskodik, hogy a szervezet vezetői valódi felelősséget éreznek társaikért és nem teremtenek lehetőséget arra, hogy bárki törvénybe ütköző provokációkra használja a békés megmozdulást.

Az oktatásért felelős szakminisztérium tiszteletben tartja a hallgatók jogát, hogy békés tüntetés keretében kifejezésre juttassák tiltakozásukat a felsőoktatási részhozzájárulás bevezetése ellen.