Aliz
6 °C
14 °C

Elhalasztja tandíjellenes demonstrációját a HÖOK

2006.09.20. 16:49
A HÖOK néhány nap hezitálás után úgy döntött, október 5. utánra halasztja tandíjellenes demonstrációját. A szervezet elnöke indoklásában elmondta, hogy szervezett provokációtól tartanak, és nem akarnak pártpolitikai felhangot adni tüntetésüknek. Az oktatási minisztérium üdvözölte a döntést.

Elhalasztja csütörtökre a fővárosba tervezett tandíjellenes demonstrációját a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK), mondta Ekler Gergely, a HÖOK elnöke szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

Az eltitkolt miniszterelnöki beszéd miatt olyan helyzet alakult ki a fővárosban, amelynek alapján nincsenek meggyőződve arról, hogy békés keretek között, eredeti céljaiknak megfelelően tudják tüntetésüket megtartani, indokolta előző napi döntésük megváltoztatását. Kedden még arról számoltak be, hogy nem halasztják el a demonstrációt, csak a helyszínen módosítanak, a Kossuth tér helyett a szomszédos Alkotmány utcában tartják meg.

Kérdésre válaszolva az elnök elmondta, a hallgatók iránti felelősségtől vezérelve döntöttek így, de a rendőrség is azt javasolta, hogy ne tartsák meg a rendezvényt. A döntés meghozatalakor nem attól tartottak, hogy a magyar hallgatóság nem tudna méltóságteljesen, a törvényes keretek között megjelenni a Kossuth téren vagy a tüntetés második helyszíneként megjelölt Alkotmány utcában, közölte.

Provokációtól tartanak

"Attól tartottunk, hogy a korábbi napokhoz hasonlóan, szervezett provokáció zavarja meg az alkotmányos jogukkal élő demonstrálókat, azzal a céllal, hogy békés, a tandíj ellen és a valódi felsőoktatási reformért összehívott tüntetésünknek pártpolitikai felhangot adjon, hiteltelenítse és lejárassa a magyar hallgatókat és hallgatói önkormányzatokat" - mondta Ekler Gergely.

Továbbra is fenntartják ugyanakkor követelésüket, és felszólítják a kormányt, hogy a tüntetés tervezett kezdési időpontjától számított két héten belül készítse elő a felsőoktatási törvény módosítását a tandíj eltörlésétől. Ha erre október 5-ig nem kerül sor, akkor megtartják tandíjellenes demonstrációjukat az önkormányzati választások után, mondta az elnök.

A minisztérium üdvözli

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium üdvözli, hogy a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája a csütörtök délutánra tervezett tandíj ellenes tüntetés elhalasztása mellett döntött, derül ki az Indexhez eljuttatott közleményből. A lépés arról tanúskodik, hogy a szervezet vezetői valódi felelősséget éreznek társaikért és nem teremtenek lehetőséget arra, hogy bárki törvénybe ütköző provokációkra használja a békés megmozdulást.

Az oktatásért felelős szakminisztérium tiszteletben tartja a hallgatók jogát, hogy békés tüntetés keretében kifejezésre juttassák tiltakozásukat a felsőoktatási részhozzájárulás bevezetése ellen.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?