Vilhelmina
12 °C
28 °C

Hirdetésben keresnek állást kétezer határőrnek

2005.08.15. 15:56
Fizetett hirdetésben keres munkát kétezer elbocsátás előtt álló határőrnek a Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezete. Bebes Tibor a határőrtagozat vezetője ugyan nem ért egyet a múlthéten napvilágot látott tervekkel, és úgy véli, valamit lépni kell a munka nélkül maradó határőrök érdekében.

A kedden megjelenő országos napilapokban teszik közzé a Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezetének fizetett hirdetését, amelyben kétezer határőr számára keresnek állást. "Állást keresünk mintegy 2000 határőr kolléga részére, akik a Belügyminisztérium politikai államtitkárának nyilatkozata szerint 2006. január 1-jétől már munkába is tudnak állni. Rendelkeznek: hivatástudattal, erkölcsi fedhetetlenséggel és az ország védelme iránti elkötelezettséggel."

Időben próbálnak lépni

Bebes Tibor, a szakszervezet határőr tagozatának vezetője az Indexnek azzal magyarázta a hirdetések feladását, hogy a múlt héten Juhász Gábor, a belügyi tárca politikai államtitkára megerősítette a határőrség átalakításáról szóló híreket. "A hirdetéssel mi időben próbálunk lépni" - mondta Bebes, megjegyezve, miután eddig csak egy hírlevélben jelent meg hirdetésük szövege, még senki sem ajánlkozott.

Az átalakításnak az az oka, hogy 2007-ben belép Magyarország is a schengeni övezetbe és ezzel megszűnik az uniós belső határokon a személyi forgalom ellenőrzése. Ennek megfelelően a jelenlegi országhatár mintegy felénél, vagyis az északi és a nyugati határszélen nem lesz szükség annyi határőrre, mint a mostani rendszerben.

"Elhamarkodott lépés"

A Magyar Rádió korábban arról számolt be, hogy három határőr igazgatóság, a balassagyarmati, a győri és a nagykanizsai megszüntetéséről, illetve feladatainak átalakításáról készülnek most a tervek. Összesen mintegy 2 ezer embernek kell majd más munkát találni. Juhász Gábor, a Belügyminisztérium politikai államtitkára, a rádiónak nyilatkozva megerősítette a híreket és közölte, lehetőség szerint más belügyi szervezetnél keresnek feladatot a határőröknek.

Bebes Tibor megalapozatlannak és elhamarkodottnak tartja a terveket és szakszervezetének álláspontját ismertetve leszögezte, hogy azt tartanák kívánatosnak, ha a határőrség szervezetén a schengeni belépésig nem változtatna a belügyi kormányzat.

Megalapozatlan az a félelem, hogy kétezer határőr elveszítené az állását, nyilatkozta az Indexnek Juhász Gábor. A Belügyminisztérium politikai államtitkára emlékeztetett arra, hogy 2007-től az ország határainak egy jó részét nem úgy kell majd őrizni, mint eddig, hiszen a schengeni egyezményhez való csatlakozással eltűnnek uniós határaink. Az államtitkár leszögezte, hogy a BM saját hatáskörében igyekszik majd munkát biztosítani a határőröknek.

A későbbiekben a határőrök egy része nem klasszikus határőrizeti, hanem egyéb rendészeti feladatokat fognak ellátni. Egy miniszteri rendelet például a határőrség feladatává teszi a külképviseletek őrzését, ami kétszáz embernek jelenthet feladatot. Juhász Gábor hangsúlyozta, hogy ugyanakkor, hogy üdvözlendő, ha a szakszervezet is igyekszik állást keresni, mert így a BM-en kívül egy másik szervezetet is segítő kezet nyújt az átszervezésben érintetteknek.