Judit
2 °C
7 °C

Hirdetésben keresnek állást kétezer határőrnek

2005.08.15. 15:56
Fizetett hirdetésben keres munkát kétezer elbocsátás előtt álló határőrnek a Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezete. Bebes Tibor a határőrtagozat vezetője ugyan nem ért egyet a múlthéten napvilágot látott tervekkel, és úgy véli, valamit lépni kell a munka nélkül maradó határőrök érdekében.

A kedden megjelenő országos napilapokban teszik közzé a Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezetének fizetett hirdetését, amelyben kétezer határőr számára keresnek állást. "Állást keresünk mintegy 2000 határőr kolléga részére, akik a Belügyminisztérium politikai államtitkárának nyilatkozata szerint 2006. január 1-jétől már munkába is tudnak állni. Rendelkeznek: hivatástudattal, erkölcsi fedhetetlenséggel és az ország védelme iránti elkötelezettséggel."

Időben próbálnak lépni

Bebes Tibor, a szakszervezet határőr tagozatának vezetője az Indexnek azzal magyarázta a hirdetések feladását, hogy a múlt héten Juhász Gábor, a belügyi tárca politikai államtitkára megerősítette a határőrség átalakításáról szóló híreket. "A hirdetéssel mi időben próbálunk lépni" - mondta Bebes, megjegyezve, miután eddig csak egy hírlevélben jelent meg hirdetésük szövege, még senki sem ajánlkozott.

Az átalakításnak az az oka, hogy 2007-ben belép Magyarország is a schengeni övezetbe és ezzel megszűnik az uniós belső határokon a személyi forgalom ellenőrzése. Ennek megfelelően a jelenlegi országhatár mintegy felénél, vagyis az északi és a nyugati határszélen nem lesz szükség annyi határőrre, mint a mostani rendszerben.

"Elhamarkodott lépés"

A Magyar Rádió korábban arról számolt be, hogy három határőr igazgatóság, a balassagyarmati, a győri és a nagykanizsai megszüntetéséről, illetve feladatainak átalakításáról készülnek most a tervek. Összesen mintegy 2 ezer embernek kell majd más munkát találni. Juhász Gábor, a Belügyminisztérium politikai államtitkára, a rádiónak nyilatkozva megerősítette a híreket és közölte, lehetőség szerint más belügyi szervezetnél keresnek feladatot a határőröknek.

Bebes Tibor megalapozatlannak és elhamarkodottnak tartja a terveket és szakszervezetének álláspontját ismertetve leszögezte, hogy azt tartanák kívánatosnak, ha a határőrség szervezetén a schengeni belépésig nem változtatna a belügyi kormányzat.

Megalapozatlan az a félelem, hogy kétezer határőr elveszítené az állását, nyilatkozta az Indexnek Juhász Gábor. A Belügyminisztérium politikai államtitkára emlékeztetett arra, hogy 2007-től az ország határainak egy jó részét nem úgy kell majd őrizni, mint eddig, hiszen a schengeni egyezményhez való csatlakozással eltűnnek uniós határaink. Az államtitkár leszögezte, hogy a BM saját hatáskörében igyekszik majd munkát biztosítani a határőröknek.

A későbbiekben a határőrök egy része nem klasszikus határőrizeti, hanem egyéb rendészeti feladatokat fognak ellátni. Egy miniszteri rendelet például a határőrség feladatává teszi a külképviseletek őrzését, ami kétszáz embernek jelenthet feladatot. Juhász Gábor hangsúlyozta, hogy ugyanakkor, hogy üdvözlendő, ha a szakszervezet is igyekszik állást keresni, mert így a BM-en kívül egy másik szervezetet is segítő kezet nyújt az átszervezésben érintetteknek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?