Megnevezték Polt Péter lehetséges utódját

2006.04.04. 09:35
Horányi Miklóst, a Szegedi Fellebbviteli Főügyészség főügyészét javasolta a Legfőbb Ügyészség élére Sólyom László köztársasági elnök. Az MSZP nem ellenzi, a Fidesz kivár.

Sólyom László köztársasági elnök a kedden javaslatot tett az Országgyűlésnek, hogy Horányi Miklóst válassza meg legfőbb ügyésznek

Az Országgyűlés 2000 májusában választotta legfőbb ügyésszé Polt Pétert, akinek mandátuma 2006. május 16-án lejár. Az Alkotmány szerint a legfőbb ügyészt a köztársasági elnök javaslatára választja meg az Országgyűlés.

Az első forduló előtt

Az államfő korábban egyértelművé tette, hogy az új legfőbb ügyész személyére még a választások első fordulója előtt megteszi javaslatát, mivel olyan személyt akar javasolni, aki bármilyen összetételű Országgyűlés számára elfogadható.

Horányi Miklós jelenleg a Szegedi Fellebbviteli Főügyészség főügyésze. Korábban büntető bíróként dolgozott, 1979 és 1991 között a Legfelsőbb Bíróságon. 2000 és 2003 között önálló osztályvezető ügyészként a Legfőbb Ügyészség Sajtóirodáját is vezette. Több egyetemen és főiskolán is oktatói tevékenységet lát el.

"Sólyom László köztársasági elnök álláspontja szerint Horányi Miklós képzettségét, felkészültségét, és képességeit illetően megfelel a jogszabályokban megállapított, illetve azoknak az egyéb követelményeknek, amelyek szükségesek a legfőbb ügyészi teendők törvényes és hatékony ellátásához. A köztársasági elnök jelöléséről levélben tájékoztatta Szili Katalint, az Országgyűlés elnökét" - áll az államfő szóvivőjének a közleményében.

Meglepődött, de örül

"Óriási megtiszteltetésnek tartomés elnök úrnak ismételten csak megköszönni tudom azt a kitüntető bizalmát, hogy rám esett a választása" - jelentette ki Horányi Miklós az MTI-nek adott nyilatkozatában. A jelölés előtt Sólyom László "beszélt velem, győzködnie nem kellett" - mondta. "Én azt hiszem, ez nem egy olyan tisztség, amire az ember azt mondaná, hogy győzködni kell, hogy valaki elfogadja: vagy olyan, hogy valaki azt tudja mondani rögtön, hogy igen, vagy azt tudja mondani, hogy köszönöm, nem. Mindenesetre én igazán meghatódott vagyok" - tette hozzá.

Érzéseiről szólva azt mondta: "óriási felelősséget érzek, nem tudom első pillanatra felmérni azt a felelősséget, ami ezzel a tisztséggel jár, de úgy gondolom, helyt tudok állni, és minden erőmmel azon leszek, hogy ennek a tisztségnek jól meg tudjak felelni". Hozzátette: a köztársasági elnök bejelentése - hogy alkalmasnak találta a legfőbb ügyész posztjára és jelölte - csak az első lépés, ezt még a parlamentnek is meg kell szavaznia és csak az Országgyűlés igenlő döntését követően nyilatkozik elképzeléseiről.

A jelöltek között Horányin kívül szóba került még Juhász András Fejér megyei főügyész, Sódor István volt fővárosi főügyész, fővárosi fellebbviteli főügyész is.

Nincs kifogás

Az MSZP-t hivatalosan még nem értesítették Horányi jelöléséről, de "félhivatalos" információink szerint személye ellen nincs kifogás. A Fidesz tudomásul veszi Sólyom javaslatát, de jelzik "az új legfőbb ügyész megválasztása nem válhat kampánytémává". A választások után megalakuló Fidesz-képviselőcsoport "haladéktalanul ki fogja alakítani álláspontját a köztársasági elnök személyi javaslatával kapcsolatban".

Fodor Gábor szabad demokrata politikus értékelte, hogy a korábbi gyakorlattól eltérően az államfő nem párthoz kötődő ügyészt választott ki, viszont Horányiról kevés információval rendelkezik, ezért a kisebbik kormánypárt csak a "szükséges információk beszerzése után alakítják ki álláspontjukat.

Horányi Miklós életrajza
Horányi Miklós 1941. április 27-én született Budapesten. Az Eötvös József Gimnáziumban érettségizett, majd egy évet segédmunkásként dolgozott. Egyetemi diplomát és doktori címet az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán szerzett 1965-ben. Ezután a Pesti Központi Kerületi Bíróság fogalmazója, titkára, 1967-től bírája. Horányi Miklós 1975-től a Győri Járásbíróság elnökeként, 1979-től a Legfelsőbb Bíróság büntető ügyszakos bírójaként tevékenykedett.

A bírói munka mellett 1989-től az újonnan létrehozott független Bírósági Szakszervezet országos elnöke. 1991-től az Első Amerikai Magyar Biztosító Rt. vezető jogtanácsosa, személyzeti igazgatója (magánjogi és munkajogi területen), majd 1995 és 2000 között az Európa Biztosító Rt. igazgatósági tagja és vezető jogtanácsosa. Ezután a Legfőbb Ügyészség Sajtóirodájának önálló osztályvezető ügyésze. Horányi Miklós 2003-tól a Szegedi Fellebbviteli Főügyészség vezetője.

Az ELTE Jogtudományi Továbbképző Intézetében 1995 - 1996-ban munkapszichológiát, vallástörténetet és vallásfilozófiát tanult és biztosítási szakjogász képesítést szerzett. Horányi Miklós 1979 óta tanít, a Rendőrtiszti Főiskolán, az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán, a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen, illetve a Károli Gáspár Református Egyetemen oktatott. Több, kisebb tanulmánya, illetve tankönyvben írt fejezetek képezik jogi irodalmi működését. A Magyar Kriminológiai Társaság dél-magyarországi szekciójának elnöke.

Horányi Miklós angol középszintű nyelvismerettel rendelkezik. 2005. augusztus 20-án átvette a Magyar Köztársaság Érdemrend Középkereszt kitüntetést.  • Hírek
  • Személyi kölcsön