Valér
2 °C
8 °C

Horn Gyula EU-csatlakozásunkat félti

2001.11.08. 20:34
Veszélybe került Magyarország európai uniós csatlakozása, olyan kockázati tényezők merültek fel, melyek könnyen számunkra kedvezőtlen döntésre vezethetnek - vélekedett Horn Gyula csütörtökön. A szomszéd országok "provokálása" és a MIÉP "felemelése" Horn szerint veszélybe sodorhatják csatlakozásunkat. Kövér László szerint Horn megállapításainak közük nincs a valósághoz
Aggályosnak tartja Horn Gyula volt miniszterelnök a MIÉP felemelését, ami megítélése szerint Orbán Viktor müncheni nyilatkozatából egyértelműen következik - értesült az MTI. Úgy véli: ez tényleg életveszély, ráadásul nemzetbiztonsági kockázatot is jelent, amennyiben Csurka István pártja bekerül a kormányba.

Horn: A kormány provokálja szomszédainkat

Azt állítja, hogy egyre erőteljesebb a szomszédokkal való konfrontáció, márpedig ha valamit nem visel el a nemzetek közössége, az az, ha mi megint perbe-haragba kerülünk a szomszéd országokkal. A magyar kormány szinte provokálja a szomszédos országok kormányait - jelentette ki Horn Gyula.

Mindez komoly veszélyt jelent Magyarország európai uniós csatlakozására, hiába haladnak normális ütemben a csatlakozási tárgyalások, ha ezek az új kockázatok az ellenkező irányba mutatnak - összegezte véleményét a volt miniszterelnök.

Kövér László szerint Horn megállapításainak közük nincs a valósághoz

Kövér László, a Fidesz ügyvezető alelnöke szerint Horn Gyula "olyan megállapításokat tett, amelyeknek semmi köze nincs a valósághoz". Kövér kifejtette: Horn véleményével ellentétben EU-csatlakozásunk nem került veszélybe, hiszen például jól működik a szociális egyeztetés, több költségvetési pénz jut az ellenzéki vezetésű önkormányzatoknak, míg 1994 és 1998 között a független vezetésű kistelepülések többségét "egyszerűen kihagyták a címzett és céltámogatási rendszerből".

Az országban folyó romaprogram kapcsán Kövér László azt mondta: Horn Gyula miniszterelnöksége idején alig több mint 800 cigány fiatal tanulhatott állami ösztöndíjon, 1998 után viszont ez a szám 8 ezer fölé nőtt.

Cáfolta azt is, hogy Magyarország a szomszédos államokkal egyre erőteljesebben konfrontálódik. "Nem tudható, Horn Gyula mire gondolt, hiszen az országok többségével kiváló a kapcsolatunk; az egyetlen vitakérdés Romániával és Szlovákiával van a státustörvény okán, de annak parlamenti elfogadását Horn Gyula és az MSZP is támogatta, ily módon kutyakötelessége az ügyben a kormány mellé állni" - hangsúlyozta Kövér László