Benedek
-5 °C
5 °C

Horn nem tárgyal többet Orbánnal

2001.12.11. 16:56
Horn Gyula szerint a kormány kockáztatja "a nemzet legnagyobb történelmi esélyét", az EU-csatlakozást. Nyílt levelében az exminiszterelnök visszavonta korábbi kezdeményezését, hogy üljenek tárgyalóasztalhoz Orbán Viktorral a csatlakozás aggályos kérdései miatt. Lépését azzal indokolta, hogy Orbán emberei nem hagyják abba a Medgyessy Péterrel szembeni rágalomhadjáratot. Horn figyelmeztette a kormányt: nem tett semmi érdemit az EU bírálatainak orvoslása érdekében.
Horn Gyula exminiszterelnök "a Medgyessy Péter szembeni rágalomhadjárat miatt" egy nyílt levelet írt Orbán Viktornak, melyben kijelenti: a miniszterelnök tekintse semmisnek, hogy december 4-én, egy az EU-csatlakozásról szóló megbeszélést kezdeményezett. Ugyanakkor a szocialista politikus arra hívta fel a figyelmet a sajtótájékoztatón, hogy "a csatlakozás kapcsán kritikus helyzethez érkezett az ország".

Válasz a "rágalomhadjáratra"

Horn Gyula
"Megdöbbenve tapasztalom, hogy az Ön emberei nem hagyják abba a Medgyessy Péterrel szembeni rágalomhadjáratot" - fogalmaz Horn Gyula a miniszterelnökhöz írott levelében. Horn a tájékoztatón azt mondta, mindaddig nem is akar találkozni Orbán Viktorral, amíg nem fejeződik be "ez az elfogadhatatlan gyakorlat".

Levélben az exminiszterelnök kifejti, hogy az elmúlt időszakban a csatlakozással kapcsolatban több, nem éppen örvendetes fejlemény következett be. Horn szerint ilyen, hogy az uniós tagállamok és közös fórumaik újsütetű állásfoglalásai ellentétesek az Európai Unió Tanácsának 1995-ben megfogalmazott állásfoglalásával. Ebben ugyanis az állt, a csatlakozási ütem és sorrend a teljesítménytől függ; most pedig a tagállamok azt hirdették meg, hogy egyszerre 10-12 társult országot kellene felvenni.

Káros egyenlősdi

"Az egyenlősdi bünteti a felkészülésben sikeres, és ezért nagy áldozatokat vállaló országokat" - fogalmazott Horn, hozzátéve, hogy sokan úgy gondolják, mindez a csatlakozás megkezdésének késleltetésére irányul. Figyelmeztetett, hogy "a Magyar Köztársaság elemi érdeke, hogy az egyenlősdi alkalmazása ne emelkedjen az Európai Unió hivatalos döntésének szintjére". Ezt elkerülendő "átfogó és érvelő diplomáciai fellépés" javasolt Orbán Viktornak.

Bírálok és igények

Horn közölte, az EU Magyarországról szóló idei értékelése megismétli, sőt kibővíti a bírálatokat és az igényeket. "A jelenlegi kormány nem tett semmi érdemit a bírálatok orvoslása érdekében" - mondta. "Súlyos, hogy továbbra is megszállva tartják a közszolgálati médiát és felügyelő fórumait, nem állítja helyre a szociális partnerség intézményeit, és nem biztosítja az önkormányzatok anyagi autonómiáját".