Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Horn Gyula köztársasági elnök lenne?

2005.03.28. 15:25
Az egykori miniszterelnök szerint az MSZP tagjai és az utca embere is puhatolóztak nála, de még nem tudja, hogy jelölteti-e magát a posztra.
Horn Gyula rövidesen dönt arról, hogy vállalja-e a jelölést a köztársasági elnöki posztra. A szocialista politikus, országgyűlési képviselő, aki 1994 és 1998 között az ország miniszterelnöke volt, hétfőn az InfoRádiónak nyilatkozott az államfőjelölés kérdéseiről.

Horn Gyula elmondta: már "puhatolództak" nála az MSZP tagjai és az utca embere is.

Hozzátette: végiggondolja, hogy egy köztársasági elnöknek a mostani helyzetben milyen feladatai vannak, és ezután dönti el, hogy benevez-e vagy sem a köztársaságielnök-jelöltek közé.

Április 15-én dönt az MSZP kongresszusa, most az egyeztetés folyik - emlékeztetett Horn Gyula.

"Ez egy folyamat, amelynek egy részébe én is beszálltam" - tette hozzá az exminiszterelnök, aki a héten, vagy a jövő héten tud nyilatkozni arról, hogy mi lesz a végleges döntése a köztársaságielnök-jelöltséget illetően.

Nem kell ide fiatal

Arra a riporteri kérdésre, hogy az államfővel szemben kívánalom a pártsemlegesség, a nemzet egységének képviselete, a volt szocialista miniszterelnök úgy reagált: "én mindig arra törekedtem, hogy nemzeti egységet tudjunk felmutatni, főképpen olyan ügyekben, amelyek lényegbe vágó nemzeti érdekeket jelentenek".

Hozzátette: "Mind a négy parlamenti párt számomra úgy jelenik meg, mint akik demokráciát, szabadságot, piacgazdaságot, az ország boldogulását akarják. Hát természetszerű, hogy itt a baloldal, vagy a baloldalhoz közel állók egyedül maguk nem tudják ezt végigvinni, ehhez feltétlenül szükséges a politikának olyatén való alakulása, ami teljes mértékben összhangban van a politikai erőkkel, kivéve a szélsőségeket természetesen".

Horn Gyula azokra a felvetésekre, hogy a Szabad Demokraták Szövetsége egyértelműen elveti, hogy pártpolitikus legyen az államfő, az MSZP elnöke pedig azt mondta, hogy a köztársasági elnök szociáldemokrata legyen és nő, úgy válaszolt: eddig vélemények jelentek meg, de semmi nincs véglegesen eldöntve.

A exkormányfő rámutatott arra is, hogy "a köztársasági elnöki tisztségen nem kell fiatalítani", mert ott fontosabb a tapasztalat, a rutin, a széles látókör. Magyarországon elő kell segíteni a politikai kultúra meghonosodását, hogy kiszámítható legyen - fogalmazott Horn Gyula.