Melinda, Vivien
-5 °C
3 °C

Csányi Sándor kitünteti Horn Gyulát

2007.07.06. 15:43
Amit nem tett meg Sólyom László, azt megtette az OTP első számú vezetője. Csányi Sándor Fáy András-díjat adott 75. születésnapja alkalmából Horn Gyula volt miniszterelnöknek.

Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója, egyetértésben a bank legfelső vezető testületeinek tagjaival, az OTP Bank által adományozható legmagasabb elismerésben, Fáy András-díjban részesíti Horn Gyulát 75. születésnapja alkalmából.

Privatizációs érdemek

"Horn Gyula 1994 és 1998 között a Magyar Köztársaság miniszterelnökeként kormányának megalakításától kezdve a szakmai közvélemény jelentős részének ellenvéleményével szemben következetesen támogatta az OTP Bank privatizációs stratégiáját. Horn Gyula személyes döntésének jelentős szerepe van abban, hogy megvalósulhatott az a privatizációs modell, amellyel mára az OTP Bank a volt szocialista országok egykori állami pénzintézetei közül egyedüliként független maradt, meghatározó szerepet vállalt a pénzügyi szolgáltatások színvonalának emelésében, valamint a magyar tőkepiac kialakulásában és fejlődésében" - áll a bank közleményében.

Az eredményes privatizációs folyamat teremtett alapot ahhoz, hogy mára az OTP Csoport a közép-kelet-európai régió meghatározó pénzügyi vállalata, amely 9 országban mintegy 1300 bankfiókon és az elektronikus csatornákon keresztül 11 millió ügyfelet szolgál ki, kapitalizációja meghaladja a 12 milliárd eurót. A bankcsoport magyarországi és nemzetközi sikerei közvetetten az ország elismertségét erősítik, amelyben ily módon a korábbi miniszterelnök szerepének jelentősége elvitathatatlan, olvasható az OTP közleményében.

Két hete a középpontban

Két hete szinte az egész ország tudja hogy hány éves Horn Gyula. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök ugyanis nemrég levélben azt javasolta Sólyom László köztársasági elnöknek, hogy tüntesse ki Horn Gyulát 75. születésnapja (július 5.) alkalmából, a külügyminiszterként és a miniszterelnökként az ország érdekében végzett tevékenységéért.

Sólyom azt mondta, megvárja, amíg az Alkotmánybíróság eldönti, hogy kötelessége-e automatikusan végrehajtania azokat a kitüntetési javaslatokat, amelyekkel nem ért egyet. Az államfő ugyanis rögtön egyértelművé tette, 1956-os szerepvállalása miatt aggályosnak tartja Horn Gyula kitüntetését.

Az Alkotmánybíróság a héten hozott határozatában kimondta, hogy az államfő megtagadhatja kitüntetések átadását, és ahogy várható volt, Sólyom László élt is ezzel a lehetőséggel, és visszautasította Gyurcsány Ferenc javaslatát.