Ágnes
-1 °C
2 °C

Horn Gábor: Figyelmeztető jel Kozák Gyula levele

2007.11.14. 09:25
A Kozák-levél másnapján a liberális párt ügyvivője úgy nyilatkozott, hogy a sok kompromisszumra kényszerült SZDSZ felmondhatná ugyan a koalíciót, de felelősséget éreznek az országért.

Az SZDSZ a rendszerváltáskor azért volt sikeres, mert ők képviselték a legradikálisabb antikommunista irányvonalat. Jelenleg egy "nehéz koalícióban" vannak, ezzel együtt figyelmeztető jelnek fogható fel Kozák Gyula levele, mondta szerdán Horn Gábor, a párt ügyvivője a Nap-kelte című műsorban.

A párt ügyvivője arra a nyílt levélre reagált, amelyben a párt egyik alapítója, Kozák Gyula elkeseredésének adott hangot amiatt, hogy az SZDSZ eltávolodott eredeti elveitől, és elsődleges célja a hatalmon maradás. Horn Gábor a műsorban kiemelte: a kisebbik kormánypártnak sok kompromisszumot kell kötnie. A koalíciót ugyan fel lehetne mondani, de a párt felelősséget érez az országért.

A rendszerváltó alapítók kétségbeesetten figyelik, mivé lett a Szabad Demokraták Szövetsége, írta nyílt levelében Kozák Gyula, válaszul arra nyílt levélre, amelyet az SZDSZ 19. születésnapján tett közzé a párt több tekintélyes politikusa. Ebben a levélírók azt hangsúlyozták, hogy büszkék rá, az SZDSZ hű maradt saját alapértékeihez, következetesen védi az emberi jogokat és a demokráciát, küzd a szabad piacgazdaságért, szolidáris a kisebbségekkel, a hátrányos helyzetűekkel és a szegényekkel.

Kozák Gyula levelében azt írta: 1988. november 13-án azért alapították meg az SZDSZ-t, mert szocializmus helyett szabadságot, állampárti diktatúra helyett plurális demokráciát, állami tulajdonra épülő tervgazdaság helyett magántulajdonon alapuló piacgazdaságot, az egyenlőség hamis mítosza helyett valódi jogegyenlőséget és esélyegyenlőséget akartak. A tiszta versenyre épülő szabad piacgazdaságért való küzdelme azonban a rendszerváltás óta félrecsúszott, a szolidaritás a kisebbségekkel elvben ugyan megmaradt, de a közösség vállalása a hátrányos helyzetűekkel és a szegényekkel csak szavakban van jelen.