Szilárda
0 °C
6 °C

Horn: Ez az ország nem játszótér

A Fidesztől félti az országot Horn Gyula, aki az Indexnek adott interjújában a rendszerváltás előtti időkre emlékezik, amikor még illegális kapcsolatokat ápolt az EU elődszervezetével, majd képet fest az elmúlt évekről is, ahogyan azt egy volt államvédelmisből, Európa egyik legünnepeltebb politikusává avanzsált insider entertainmentje látja.

Felmérték azt, hogy a kampányban mit jelent az MSZP-nek az Ön aktivizálódása, mennyi szavazatot hozhat, mennyit vihet?

Nem, ez rám volt bízva. Minden programot egyeztetünk a Köztársaság térrel, nehogy keresztbe-kasul menjünk.

Nehogy egy időben, egy helyre menjenek Gyurcsánnyal?

Például. Tehát nem arról egyeztetünk, hogy mit mondjunk. Azt mindenki maga dönti el.

Fotók: Huszti István
Fotók: Huszti István

Az MSZP kongresszusán azt mondta, hogy Gyurcsány Ferenc már majdnem olyan jó, mint Ön volt annak idején. Mi hiányzik még hozzá?

Én nem ismerek tökéletes embert. Én sem voltam soha az. Mindenkire ráfér, hogy továbbtanuljon, dolgozzon, tapasztalatot szerezzen, ismereteket gyűjtsön. Változó a világ. Mi is változunk. Egyébként Gyurcsány rendkívül gyorsan tudott alkalmazkodni az új kihívásokhoz, követelményekhez. Az ellenfelünk számára az volt az egyik meglepetés, hogy mennyire gyorsan felvette a fonalat. Nagyon jó a viszony, ha valami fáj nekem vagy neki, azt megbeszéljük. Magyarul: jól járt vele a szocialista párt.

Azt már tudjuk, hogy miben jó Gyurcsány. De miben nem jó?

Azt hiszi, hogy ezzel foglalkozom? Ezt mondja meg a felesége, miért én mondjam?

De mégis, miben van még pótolnivalója, kommunikációban...

(Közbevág) Nem. Ezt az újságíróknak kell megkérdezniük, nekem nem szokott interjút adni.

Tudta-e Ön?
  • Horn Gyula 1932. július 5-én született Budapesten. Nős, két felnőtt gyermek apja. A Magyar Dolgozók Pártjába 1954-be lépett be, az MSZMP-nek és az MSZP-nek alakulásától kezdve tagja. A Külügyminisztériumban dolgozott 1959-től, harminc év múlva külügyminiszterré nevezték ki. Az előző rendszerben 1989-től a Központi Bizottság tagja. A rendszerváltás utáni parlamentnek megalakulásától a tagja, 1994 és 1998 között miniszterelnök.
  • Horn 1989-ben maga kezdeményezte és vágta el az első szemeket a Kelet- és Nyugat-Európát kettéválasztó rácson, és hozzájárult az NDK állampolgárainak kiengedéséhez Nyugatra. Hornt ezért Károly díjjal tüntették ki. A volt miniszterelnök Arany Európa díjas is, pedig ezt a díjat addig kizárólag zenészek kapták.
  • Esterházy Péter kortárs magyar író. Számtalanszor díjazott életművének zömét tollal írta papírra. Öccse, Márton válogatott futbalista volt a nyolcvanas években. Miután édesapjukról kiderült, hogy az előző rendszerben jelentéseket írt az állambiztonsági szolgálatnak - Esterházy Péter az éppen akkor befejezett családtörténetének, a Harmonia Caelestisnek folytatásaként - megírta a Javított kiadást.
  • Németh Miklós a rendszerváltás előtti utolsó miniszterelnök. Tavaly év elején nyilatkozott utoljára. Tagadta, hogy az akkor nyilvánosságra került több száz nevet tartalmazó ügynöklista még az ő idejében készült volna. Ma a politikától visszavonultan él.
  • Szabó István Oscar-díjas magyar rendező, akiről egy hónappal ezelőtt derült ki, hogy az ötvenes-hatvanas évek fordulóján jelentéseket írt évfolyamtársairól.
  • Medgyessy Péter volt szocialista miniszterelnök a koalíciós pártok bizalmát vesztve 2004 nyarán lemondott. Megválasztása után derült ki, hogy a Pénzügyminisztérium munkatársaként a III/II-es szakszolgálatnak dolgozott.
  • Az államvédelmi hatóság az ötvenes években működő fegyveres rendvédelmi szerv, amelynek szinte kizárólagos módon a rendszerellenesnek tartott emberek elszigetelése olykor megsemmisítése volt a feledata.
  • Horn Gyula rosszul tudja, mert tavaly két tagot - Huszka Imrét és Czeglédy Csabát - bírósági ítéletek után kizárt az MSZP.
  • Privatizáció és kárpótlás. A előbbi az állami cégek és szolgáltatások, az utóbbi a földek magánosítását jelenti. Ezek jellemezték a rendszerváltás utáni gazdasági átalakulást.
  • Horn Gyula eddig két könyvet írt. A Cölöpök 1991-ben, az Azok a kilencvenes évek... 1999-ben jelent meg.

Milyen gyakran találkoznak?

Eseti, mindig megbeszéljük.

Adott olyan tanácsot, amit a döntésekben viszontlátott?

Hogyne.

Mondjon példát!

Például, hogy hogyan viszonyulunk programokhoz.

Hiller István pártelnök azt mondta, hogy még soha nem volt ilyen felkészült a szocialista párt a választások előtt, mint most. Hogy látja?

Így igaz. Ott van például a kongresszus; nagyon jó volt az előkészítése. Ilyen nem fordult elő egy kampányban, korábban órákat tudtunk vitatkozni ügyrendi kérdéseken. Most az egész kongresszus hamarabb ért véget, mint annak idején az ügyrendi kérdések megvitatása. Mire az országos listához eljutott a vezetés, azt rengeteg tanácskozás előzte meg.

Hasonlítsa össze Medgyessy Pétert és Gyurcsány Ferencet!

Gyurcsányról mondtam, hogy nagyon hamar beilleszkedett, Medgyessy soha nem volt tagja a pártnak, nem is követte vakon az MSZP-t. Gyurcsány viszont hallatlanul gyorsan tudja a politika szintjére emelni a dolgokat.

Annak idején támogatta Medgyessy Péter miniszterelnök-jelöltségét?

Mindannyian támogattuk, Medgyessy megbecsült embere volt a magyar politikának. Nagy a szakmai tudása. Hihetetlen komolyan vette a kompromisszumok lehetőségét, amibe beletartozott az árkok betemetése, hidak építése a szakadékok között. Nem ő tehet arról, hogy ez nem sikerült.

Ez a kampány most anélkül telik el, hogy lebegtetnék Németh Miklós visszatérését. Mennyire gondolták komolyan a Magyar Népköztársaság utolsó kormányfőjének aktivizálását?

Az események bizonyították, hogy komolyan gondoltuk. Hiába jómagam is mellette álltam, de ő nem vállalta. Bevallom őszintén: nem tudom, hogy mi volt az oka.

Személyesen is kapacitálta?

Persze. Attól kezdve kapacitáltam, hogy befejezte a munkáját Londonban. Azt akartam 1994-ben, hogy vegye át a kormányzást és a pártvezetést. Nem akarta, az volt a véleménye, hogy korai az MSZP-s kormányzás, mert még sok mindent kell elrendezni. Nekem egy bajom volt, hogy nem lesz mit kormányozni. Az esélyeket akkor kell megragadni, amikor felbukkannak. Sajnáltuk Németh Miklóst, de menni kellett tovább. Nem vállalta, nem vállalta, kész.

Ha 1994-ben Németh a kormányfő és a pártelnök, akkor Ön visszavonul?

Számomra nincs mi lett volna, ha?.

Régi társaival a Központi Bizottságból, a jobboldalra húzódott Szűrös Mátyással és Pozsgay Imrével szokott találkozni?

Nem. Semmilyen kapcsolatom nincs velük.

Mi a véleménye a szerepvállalásukról?

Fotók: Huszti István

Sajnálom őket. Értelmes emberekről van szó, nagy politikai tapasztalattal. Na de mit csináljunk? Maguktól mentek el, mi nem zártuk ki őket, egyébként senkit nem zártunk ki az MSZP tizenhat éve alatt.

Kövér László decemberben adott az Indexnek interjút, és ebben dicséri is Önt.

Mit követtem el?

Azt mondta, hogy Ön miniszterelnökként az államérdeket tartotta szem előtt, most viszont az állam kiüresítése Gyurcsányék célja.

Sokféle értelmezés jelenik meg, van benne némi igazság. De egy valamit ne felejtsünk el: arra, ami itt történt, nemcsak Magyarországon, hanem egész Közép-Kelet-Európában, soha, sehol nem volt példa. Nagyon rövid idő alatt, fantasztikusan jó eredményekkel vezettük át az országot az átalakuláson. Hol volt olyan tömeges privatizáció, mint Magyarországon? A világ ilyet nem ismer. Vagy az intézményrendszer kiépítése. Az MDF a csődtörvény támogatásával járult hozzá az átalakuláshoz, ugyanakkor óriási tévedése a kárpótlás, ami iszonyú sokba került.

Hogyan lehetett volna igazságosabban?

Hogy lehetett volna igazságos kárpótlás? Egyszer megkérdeztem Antall Józsefet: soha a programotokban nem szerepelt a kárpótlás, akkor meg minek? Azt mondta: "Tudnod kell, ha ebben nem engedünk, akkor nincs kormány". A kisgazdapárt másképp nem támogatta volna a kormányt.

Mi a véleménye a jobboldalról?

Nem értem a Fideszt. Veszélyben érzik a nyerési esélyüket? Miért kell ennyire durván, ennyire útszéli stílusban kampányolni? Ötödik megyében voltam szerdán, és olyan dolgokkal vádolják a jelöltjeinket, hogy köze sincs a valósághoz. A Fidesztől féltem az országot, mert kalandorságra is képes. Ez az ország nem játszótér.

Majd a választások eldöntik, hogy igazuk volt-e, vagy sem.

Hazugságokkal nem lehet választást nyerni. Legalábbis ezt remélem.

Orbánnal szokott beszélni?

Persze, utoljára vagy fél éve. Leülünk egy szobába és volt, hogy egy-két órát beszélünk.

Miről beszéltek legutoljára?

Belső helyzetről, a két párt helyzetéről, és - ami őt mindig nagyon érdekelte - az EU. És ez engem is nagyon érdekelt, mert a hetvenes évek második felében illegálisan elkezdtem a kapcsolatépítést az akkor még Európai Gazdasági Közösségnek nevezett szervezettel.

Illegálisan, jól értettük?

Nem, inkább nem nyilvánosan. Erről csak Kádár János tudott.

Miért volt szükség a hetvenes években a kapcsolatépítésre?

Most legyek nagyképű? A térségben egyedül mi ismertük fel az ügy jelentőségét. Láttam olyan jelentéseket, amelyek korántsem vették ennyire komolyan a témát.

A jelentés szóról jut eszünkbe, hogy megdöbbent Szabó István lelepleződésén? Tud még másokról?

Bocsánat, honnan tudnék? Nincs ország ügynökök nélkül, az Egyesült Államoktól Kínáig bezáróan. Szerves része a politikai, társadalmi felépítménynek.

Egy Svédországban élő magyar a kilencvennégyes kampányban megvádolta, hogy karhatalmistaként kiverte a fogait.

Igen, aztán annyi lelkiereje volt, hogy felvegyen hatszáz, vagy mennyi dollárt a szerepléséért. Szerintem ez nekem segített.

Megvan még otthon a volt államvédelmis egyenruha, a legendás pufajka?

Soha nem volt.

Az 1989-es határnyitás óta szinte az összes jelentősebb német kitüntetést bezsebelte. A Nobel-békedíj viszont még hiányzik a vitrinből. Számít rá?

Fotók: Huszti István

Nagyon fontos, hogy nemcsak a németek kiengedése miatt kaptam a díjakat, hanem azért is, amit Európáért tettem. Például erről is beszéltünk Angela Merkellel, ő volt a laudátorom az Arany Jérce díj átadásán. Ez amúgy az Önök nagy kitüntetése, az újságíróké.

Mi még nem kaptunk ilyet.

Na, jó egy órát várakoztunk Angela Merkellel a laudáció előtt, és jobban meg tudtuk egymást érteni, mint bárkit itthon a jobboldalról. Szépen beszél oroszul, nekem is az az erősségem. Az a baj, hogy Magyarországon nincs egy igazi konzervatív párt, a CDU-CSU-val viszont jó a viszonyom.

Megkerülte a választ, informálisan nem hallott arról, hogy Nobel-békedíjat kaphat?

Bocsánat, sem tisztségekre, sem kitüntetésekre soha nem aspiráltam. Amúgy a színész-anekdotából tudjuk, hogy a díjakat és a kitüntetéseket nem kapják, hanem adják.

Nincs számítógép az asztalán. Internetezni szokott-e?

Nem, az unokáim szoktak.

És ők elmondják, hogy miket írnak Önről?

Persze, jót is, rosszat is. Egyébként, mire föleszmélek, mit is, hogyan is kell nyomogatni, addigra az unokám pillanatok alatt lejátssza, amit akar. Én nem élek vele, például mindig kézzel írtam.

Nem akarunk hízelegni, Esterházy is.

Kell, hogy az ember kézírásban lássa a szöveget, de internetezni nem szoktam.

Akkor nem is érti, hogy mi történt a szerverügyben?

Hogyne érteném, erkölcstelennek tartom. Attól még, hogy nem tudom kezelni, az erkölcstelen még erkölcstelen marad. Úgy látszik, nagyon rossz passzban érzi magát a Fidesz, hogy ilyen eszközökhöz folyamodik.

Mi a kedvenc szórakozása?

Olvasás. Adós is vagyok magammal szemben.

Mit olvas most?

Egyszerre három könyvet. Alapvetően történelmi könyveket.

Tervez még könyvet írni?

Van hozzá ingerem. Például nagyon tanulságos a választási kampány, mire, hogyan reagálnak az emberek.

Mikor vesztette el utoljára fejét?

Hamar elfog az indulat, de legalább olyan gyorsan le is higgadok. A közlekedési dugókat nehezen viselem.

Szokott tévét nézni?

Nagyon ritkán. Vagy sportközvetítést, vagy politikát.

A foci érdekli?

Persze. Egy nagy baj van, hogy túl későn vannak a közvetítések. Fél 5-5-kor kelek, megyek sportolni. Ez nem korfüggő.

A Vasas a kedvenc csapata. Mit szól ahhoz, hogy Pintér Attila lett a vezetőedző?

Kicsoda?

Pintér Attila. A volt fradista.

Ja igen. A magyar futballt nem nézem. Annyira elkeserít, nem akarok depresszióba esni.

Fotók: Huszti István

Az MLSZ pillanatnyilag elnök nélkül van. Érdekli a feladat?

Ha az alapdolgokat megváltoztatják, akkor igen. Annak idején, miniszterelnökként szerveztem egy tanácskozást itt, a kongresszusi teremben. Tanácskoztunk, az egy dolog. De a klubok összes tartozását eltöröltük. Egy új pályára lehetett állítani a magyar futballt.

Talán nem kellett volna, most már megint tele vannak tartozásokkal.

Kezdődött mindent elölről.

A parlamentben mit szeret a legjobban?

A szüneteket.

Mit tart élete legnagyobb hibájának?

Azt másoknak kell tudniuk.

Ha nem lenne Kent, akkor mit szívna?

Kentet.

Tervezi már a visszavonulását?

Nem szoktam előre tervezni. Hozzá akarok járulni az MSZP választási győzelméhez.

15%

Edith Eva Eger A döntés

3999 Ft
3400 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft