Géza
-11 °C
-4 °C

Horn szerint az EU-nak időre van szüksége

2004.02.20. 18:05
Horn Gyula sajnálja, hogy Orbán Viktor elvetette a közös lista állításának gondolatát, szerinte idő kell a "szellemiség elfogadásához". Ugyanakkor tíz főbb, összesen negyvenkilenc pontból álló javaslatot dolgozott ki az MSZP, hogy miben akarnak tárgyalni a Fidesszel. A szocialisták egyben szorgalmazzák, hogy a különböző pártbeli magyar képviselők a csatlakozás után is beszéljenek egymással.
A pártok között acsarkodás folyik - állapította meg Horn Gyula volt miniszterelnök pénteki sajtótájékoztatóján, miután Pest megyei aktivistákat készített fel személyesen az EP választási kampányra. Kérdésünkre, hogy mivel engedte el őket, Horn azt mondta: a kampányt a párt vezényli és működteti, aktivistáikkal a kampány politikai menetét ismertették. A kampány témája nem belpolitikai jellegű, hiszen az "MSZP nem belpolitikai diskurzusra készül" - mondta Horn.

Még idő kell a gondolat elfogadásához

A volt miniszterelnök ezután rátért Orbán Viktor egy órával azelőtt tett bejelentésére, amely szerint a Fidesz nem közösködik az EP-listán az MSZP-vel. Szerinte a döntés Orbán szabad akarata, ugyanakkor sajnálja azt. Orbán visszautasítása, valamint a két másik parlamenti párt hozzáállása alapján Horn kijelentette: már aligha képzelhető el a közös listaállítás. Horn Gyula annak viszont örül, hogy kezdeményezésükkel sikerült gondolatot ébreszteni a Fidesznél. Horn úgy véli, még idő kell ahhoz, hogy a Medgyessy által javasolt közös lista gondolatát, annak szellemiségét Európa elfogadja.

Kilencre negyvenkilenc

Mindemellett a szocialisták együttműködést, egyeztetéseket, közös fórumot és nemzeti minimumot szorgalmaznak. A Fidesz hasonló szándékkal összeállított kilencpontos javaslatára Hornék tíz főbb, összesen negyvenkilenc pontból álló javaslattal válaszoltak - amelyet mint Horn az Indexnek elmondta - csak tárgyalási alapnak tekintenek.

A magyar valóság

Horn szerint fontos, hogy már mint EU-s tagok a különböző pártállású magyar képviselők legalább havonta egyeztessenek egymással. Fontosnak nevezte azt is, hogy az "EU-s törekvéseket szembesítsék a magyar valósággal". Továbbá közös álláspont kialakítását javasolják az uniós költségvetés elfogadásával, a nemzeti kisebbségek védelmével, az EU-alkotmánnyal, az EU további bővítésével, a belső határok eltörlésével, a szabad munkaerő-áramlással, a szegénység elleni küzdelemmel, az Európa Tervvel és közös külpolitikával kapcsolatban.