Horn a kormányra is számít az MSZP kampányában

2004.02.26. 12:57
Medgyessy Horntól lobbizást vár Magyarország külföldi elismertségének növeléséért, Horn pedig a kormánytól aktivitást az MSZP kampányának sikeréért - derült ki a jelenlegi és a volt kormányfő találkozója után. A volt kormányfő azt üzente békétlenkedő párttársainak, hogy hagyják abba a nyilvánosság előtt folyó vitákat.
"Hol a helyünk Európában?" - tette fel a kérdést Medgyessy Péter szerdai sajtótájékoztatóján, miután Horn Gyulát kettejük megbeszélésén arra bíztatta, hogy vesse latba befolyását Magyarország elismertségének növeléséért. A volt kormányfőkkel folytatott megbeszélés-sorozatának szerdai fordulójában Medgyessy szocialista miniszterelnök-elődjével tárgyalt a csatlakozás előtti, közbeni és utáni időszakról. "Nemzeti sorsforduló előtt állunk" - állapította meg Medgyessy, majd szót ejtett a csatlakozás gazdasági kihatásáról, és arról, hogy a Magyarországon kívüli nemzetrészeknek is részesülniük kell a - néhány évvel későbbre várt - fellendülésből.

Nincs is jobb

Fotó: Index
Medgyessy Péter és Horn Gyula a kettejük megbeszélése utáni sajtótájékoztatón
A miniszterelnök szeretné, ha Magyarország stabilizáló szerepe erősödne a térségben, és azt is kívánatosnak tartaná, ha nem csak követnénk, hanem alakítanánk is az EU-s politikát. Medgyessy szerint "nincs jobb, mint a nemzeti egység". Hornról szólva Medgyessy megjegyezte: elkötelezettnek tartja a "nemzeti érzések tekintetében", és úgy véli, hogy a volt kormányfőnek jelentős szerepe van a vasfüggöny lebontásában, valamint Németország egyesítésében.

Kormány a kampányban

Horn Gyula viszont inkább arra használta fel a sajtótájékoztatót, hogy üzenjen saját pártjának. Medgyessy esetleges idő előtti távozásával kapcsolatban felszólította az MSZP-t, hogy hagyják abba a nyilvánosság előtt zajló vitákat, mert az ilyesmi csak arra jó, hogy a párt válságáról lehessen cikkeket írni, véli a volt kormányfő.

Szerinte a híreket azok terjesztik, akik "szeretnek tündökölni", amit nyilatkozataikkal érnek el. A kormánytól Horn azt várja, hogy segítsen az MSZP kampányában, ugyanis kormány is érdekelt a szocialisták sikeres EP választási szereplésében. Maga a kampány Horn szerint, ha rajtuk múlik, békés lesz, de mint mondta a "nemtelen támadásokra kemény válaszokat fognak adni". A kampány fő témái Horn szerint "mindennapok és a szomszédsági politika".

Herótot kap a repterektől

Horn kérdésre válaszolva elmondta, azért nem vállalja az európai képviselőséget, mert az nem az ő életformája. "Nem a repülőkkel van bajom, hanem a repülőterektől kapok herótot" - mondta. Szerinte egyébiránt külföldön is bevett szokás, hogy ismert politikusokat állítanak az EP lista élére, akik vállaltan nem akarnak Strasbourgba utazni.