Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Horn Gyula a Törzsasztalban

2002.02.26. 17:20
Szerda délelőtt 10 órától Horn Gyula, a Magyar Köztársaság ex-miniszterelnöke, szocialista országgyűlési képviselő lesz az Index Törzsasztalának vendége.
Lengyel László politológus politikai rókának nevezte. Olyan politikusnak, aki a falakat fokozatosan megközelítő magyar külpolitika tanonca, majd mestere lett. A pesti munkáscsaládból származó, a Szovjetunióban diplomát szerzett Horn Gyula az MSZMP legfelső vezetésének soha nem volt a tagja, de az apparátusban 1957-től végigjárta a hierarchia különböző lépcsőfokait.

A külügyi szakember 1989. május 11-től a Németh-kormány külügyminisztere. Nevéhez kapcsolódik a kelet-európai változások szempontjából kulcsfontosságú, és végül a német újraegyesítéshez vezető 1989. szeptemberi határnyitás a keletnémet menekülők előtt.

Az ellenzéki pártok képviselőinek jelenlétében 1990. március elején ő írta alá Moszkvában a szovjet csapatok 1991. június 30-ig történő kivonásáról szóló államközi megállapodást..

Külpolitikai tevékenysége elismeréseként 1990. januárban a Gustav Stresemann Társaság aranyérmével tüntetik ki, márciusban az európai egyesülés érdekében végzett munkája nyomán megkapta az aacheni nemzetközi Károly-díjat és az NSZK Szolgálati Érdemrendje Nagykeresztjét.

1990-től az Országgyűlésbe ugyan bejutott, de politikai karanténban lévő Magyar Szocialista Párt vitathatatlan vezéregyénisége lett. Az 1994-es választási kampányban személye volt a politikai ellenfelek egyik legfőbb célpontja. Nem sokkal a parlamenti választások előtt történt balesete és sérülései miatt hordott rögzítő "koronája" még sokáig a politikai közbeszéd része volt. A két választási forduló között az akkor még csak lehetséges koalíciós partnernek tekinthető SZDSZ vezetői kizárják a közös kormányzás lehetőségét, amennyiben ő lesz a miniszterelnök. A két párt végül mégis koalíciót köt, de Horn Gyula és a szabad demokrata vezetők viszonya a kormányzás egész ideje alatt hűvös.

Az 1998-as országgyűlési választások után - amelyen az MSZP több szavazatot szerez ugyan, mint a Fidesz, de vereséget szenved - Horn Gyula háttérbe vonul. Amolyan szürke eminenciásként mond véleményt nyilvános pártrendezvényeken és informális beszélgetéseken. A szocialista politikusok közül egyedüliként több alkalommal találkozik Orbán Viktor miniszterelnökkel, hogy külpolitikai kérdésekről konzultáljanak. Horn Gyulának tavaly ismét sikerült meglepnie a politikai közvéleményt, amikor meglátogatja betegágyánál a kórházban fekvő Torgyán József kisgazda pártelnököt. Ezeket a mozzanatokat miniszterelnök-jelöltté választásakor Medgyessy Péter is említi kongresszusi beszédében és hangsúlyozza: Horn Gyulára neki is szüksége van.

Az ex-miniszterelnök azóta is folyamatosan járja az országot. Számtalan lakossági fórumon vesz részt, amelyek sokak szerint az ő igazi terepének számítanak. Egy hónappal ezelőtt egy sajtótájékoztatón kijelenti, hogy a katolikus egyház vezetői és a lelkészek sok helyen közvetlenül beleavatkoznak a választási kampányba, sőt keményen kampányolnak is; ez pedig sérti a keresztény etikát. Szerinte a katolikus egyház nem vállalhat közösséget azzal a jobboldallal, amely hazaárulónak és nemzetárulónak nevez ellenzéki politikusokat. Utalt arra, hogy ez a magatartás vezetett Magyarország első és második világháborús szerepvállalásához, amely óriási károkat okozott a nemzetnek. Kijelentéseit a kormánypártok és a MIÉP egyaránt bírálta. Többen egyenesen vallásgyalázásnak minősítették azokat. A vita azóta is tart és úgy tűnik a kampány egyik fontos elemévé vált. Kérdezzenek!

Életrajz
1932. július 5-én született Budapesten

1954. Gazdasági és Pénzügy Főiskola (Rosztov)

1954-1959. Pénzügyminisztérium: munkatárs

1959-1969. Külügyminisztérium: referens, majd diplomáciai szolgálat Bulgáriában és Jugoszláviában

1969-1985. MSZMP KB Külügyi Osztály: munkatárs, osztályvezető helyettes, majd osztályvezető

1985- külügyi államtitkár

1989. külügyminiszter

1990-1998. az MSZP elnöke

1994-1998. a Magyar Köztársaság miniszterelnöke