Szeged polgármestere nem akar Horthy-szobrot

2007.02.12. 17:18
Botka László szegedi polgármester nem javasolja a közgyűlésnek, hogy Horthy Miklósnak szobrot állítsanak a városban. A kormányzó emlékművének elkészítését magánszemélyek, civil szervezetek, valamint egy fideszes és egy KDNP-s önkormányzati képviselő kezdeményezték.

Szeged szocialista polgármestere azt javasolja a közgyűlésnek, hogy se Horthy Miklósnak, se Kádár Jánosnak ne legyen köztéri szobra Szegeden. A városban minden köztéri szobor felállításhoz közgyűlési határozatra van szükség.

Horthy Miklós kormányzó szobrának elkészítését civil szervezetek és magánszemélyek, köztük egy KDNP-s és egy fideszes képviselő, kezdeményezték néhány napja.

A polgármester közleménye szerint a Horthy Miklós (vagy Kádár János) nevéhez fűződő rendszerek a magyar történelem zsákutcái, melyek semmilyen körülmények között nem szolgálhatnak példaként a modern, XXI. századi európai Magyarországon.

"Nagyszerű emberek és nagyszerű alkotások természetesen ezekben az időszakokban is születtek. Városunkban most is együtt koszorúzhatnak a szegediek a horthysta Klebelsberg Kunó és a kommunista Nagy Imre szobránál" - írta a polgármester.

Haág Zalán KDNP-s önkormányzati képviselő, a szoborállítás egyik kezdeményezője bízik abban, hogy a szegedi közgyűlés többi tagja nagyobb bölcsességet tanúsít, mint Botka László polgármester.

Hozzátette: amikor az elindított közadakozásból a szükséges összeg összegyűlt, megteszik a szobor felállításához szükséges jogi lépéseket, s kezdeményezik a köztéri elhelyezést a város közgyűlésénél.

A politikus az MTI-nek elmondta, ha belátható időn belül ehhez nem kapnak hozzájárulást, más méltó helyet keresnek majd az alkotásnak.  • Tippek
  • Hírek