Gyöngyi
10 °C
25 °C
Index - In English In English Eng

Szociális bérlakásban él a fideszes képviselő

2002.01.08. 19:33
A nem kedvezményes díj egynegyedéért, 12 540 forintért bérel szociális lakást Kecskeméten egy fideszes képviselő. Horváth Zsolt az Indexnek úgy nyilatkozott: soha nem volt tagja a helyi képviselő-testületnek, és semmiféle befolyással nem bír az önkormányzatra. A politikus azt mondta, nem óhajt elköltözni a lakásból.
Egy kecskeméti szociális bérlakásban él családjával Horváth Zsolt fideszes képviselő, az egészségügyi tárca volt politikai államtitkára. A politikus a 114 négyzetméteres lakásért havi 12 540 forint bérleti díjat fizet - adta hírül kedden az RTL Klub. Kecskeméten minden önkormányzati lakásért szociális alapon fizetnek bérlet díjat.

Nem befolyásolt

Horváth Zsolt két évvel ezelőtt költözött egy kisebb lakásból egy 114 négyzetméteres bérlakásba. Az Index kérdéseire válaszolva a politikus elmondta: nincs semmiféle befolyása az önkormányzatra, soha nem volt tagja a helyi önkormányzatnak.

Horváth születése óta a Kecskemét főterén lévő, műemlék-jellegűnek nyilvánított házban él. A lakáscserére 2000 februárjában határozta el magát a képviselő, ekkor kereste meg a város polgármesterét, jelezve, hogy 47 négyzetméteres önkormányzati lakása bérleti jogát felmondaná, és ugyanebben a házban bérbe venne egy üresen álló, 114 négyzetméteres lakást.

Jött a gyerek

Az RTL Klub információi szerint a levélben azt írja: "a miniszterelnöki hivatal politikai államtitkári státuszába kerültem, körülményeimre tekintettel szeretném csereigényemet benyújtani a nagyobb bérlakásra." Horváth Zsolt ma azt mondja, nem ez volt igényének indoka. "Államtitkárként kérhettem volna egy lakást Budapesten, de én Kecskeméten kértem egy nagyobb lakást, a körülményeimre való tekintettel, mert megnősültem és jött a gyermekünk."

A szociális lakás kategóriába tartozó ingatlanokat az önkormányzat a nem kedvezményes díj egynegyedéért adja ki. Korábban úgy döntött az önkormányzat, hogy minden bérlakást szociális bérlakásnak minősít - mondta a képviselő.

Az RTL Klub úgy tudja, egyes vélemények szerint nem egyértelmű, hogy a csere megfelelt-e az önkormányzat előírásainak, a képviselő egyik közeli hozzátartozójának nevén ugyanis volt már egy lakás. Ez pedig kizárja a csere lehetőségét. Az önkormányzat jogi álláspontja szerint azonban a csere megfelelt a helyi rendeleteknek.

Megvenné, de...

- Már évek óta szeretném megvásárolni ezt a lakást - állította az Indexnek Horváth -, de erre szerintem évekig nem lesz lehetőségem, ugyanis az önkormányzat nem adhatja el a lakásokat, mert az épület műemlék-jellegű. Azért ragaszkodom ennyire ehhez a lakáshoz, mert ebben a házban éltem le az életemet.

A képviselő azt is elmondta, akkor is a lakásban marad, ha az önkormányzat módosítja a bérlakásokról szóló rendeletét, és emiatt jelentősen megnő a bérleti díj. - Ha nagyon sok lesz, akkor viszont kénytelen leszek elköltözni, bár egyelőre nincs hová. Ha kell, majd kérek szociális segélyt - közölte Horváth Zsolt.