Sára, Márió
-6 °C
2 °C

Elhunyt Horváth Balázs

2006.07.02. 10:14
Vasárnap hajnalban, 64 éves korában elhunyt Horváth Balázs, a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség képviselője. Az Antall-kormány egykori belügyminisztere hosszú szenvedés után halt meg a Veszprém megyei kórházban - mondta az MTI-nek Horváth György, a képviselő testvére.

Horváth Balázs 1942-ben született Budapesten, jogi diplomát 1965-ben az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi karán szerzett; 1967 után ügyvédként tevékenykedett. 1988-ban az MDF alapító tagjai között volt, 1990-1993 között az MDF országos elnökségének tagja. 1990 és 1994 között, valamint 1998 májusa és 2004 szeptembere között az MDF országgyűlési képviselője, pártja ekkor kizárta soraiból. Horváth Balázs a függetlenek közé ült át a ciklus végéig.


Középen Horváth Balázs

Az MDF-ből kizárt képviselőtársaival együtt 2004 novemberében alapította meg a Nemzeti Fórum egyesületet. 2006 áprilisában a Fidesszel szövetséges Nemzeti Fórum színeiben szerzett egyéni mandátumot Veszprém megye 6-os számú választókörzetében, majd a Fidesz-frakció soraiban foglalt helyet. A politikus 2002-től tagja volt a Veszprém Megyei Közgyűlésnek. Horváth Balázs a veszprémi 6. választókerületben szerzett a második fordulóban 54 százalékos támogatottsággal országgyűlési egyéni mandátumot. A képviselő halála miatt megüresedett helyre az Országos Választási Bizottságnak a közeljövőben időközi választásokat kell kiírni.

Az Index információi szerint Horváth előrehaladott tüdőrákja ellenére a választási kampány alatt sem kért orvosi beavatkozást, csupán májusban vizsgálták ki az egyik budapesti kórházban, hogy lehetőség van-e még műtéti beavatkozásra. A képviselő a választások második fordulója előtti napokban tűnt el a politikai küzdőtérről: sokak meglepetésére nem vett részt azon a veszprémi kampányeseményen, amelyen Orbán Viktor korteskedett a Fidesz helyi jelöltjei mellett.

"Halálával súlyos veszteség érte a polgári összefogást. Családja veszteségében és fájdalmában osztozik képviselőcsoportunk és a Nemzeti Fórum. Horváth Balázs személyében olyan szövetségest, kollégát vesztettünk el, aki munkabírásával, hozzáértésével példát mutatott mindannyiunknak, és különösen fiatalabb kollégáinknak. Az Antall-kormány, egyben a rendszerváltoztatás első belügyminisztere a demokratikus gondolkodás megtestesítője volt" - fogalmazott a Fidesz az MTI-nek eljuttatott közleményében. A Fidesz - Magyar Polgári Szövetség és a Nemzeti Fórum Horváth Balázst saját halottjának tekinti.

"Hűséges barátot veszítettünk el Horváth Balázs személyében" - közölte vasárnap az MTI-vel Lezsák Sándor, a Nemzeti Fórum elnöke, aki szerint képviselőtársa egykori belügyminiszterként a rendszerváltozást követő időben az egyik legnehezebb feladatot vállalta. "A Magyar Demokrata Fórum (MDF) alapítójaként tisztességgel és becsülettel szolgálta azt a nemzet iránti elkötelezettséget, ami az MDF meghatározója volt. Nagyon fáj a halála" - mondta Lezsák Sándor.

Horváth Balázs "jellegzetes és jelentős alakja volt kezdetekben mind az MDF, mind az ország politikai közéletének" - mondta Boross Péter MDF-es képviselő, aki a demokrata fórum nevében, valamint a vasárnap elhunyt politikus képviselőtársaként fejezte ki szomorúságát. A volt miniszterelnök, aki 1990 decemberében Horváth Balázst követte a belügyminiszteri poszton, emlékeztetett arra, hogy az elhunyt politikussal sok személyes szál kötötte össze, bár politikai útjaik elváltak, és sok mindenben nem voltak azonos véleményen. Sajnálkozásának adott ugyanakkor hangot amiatt, hogy képviselőtársa halálával "annak esélye is megszűnt, hogy a távolságot az idő csökkenthesse".

Vasárnap őszinte részvétét és együttérzését fejezte ki Horváth Balázs halála miatt az MSZP parlamenti képviselőcsoportja nevében Lendvai Ildikó, a szocialisták frakcióvezetője. Megrendülten fogadta a halálhírt a Kereszténydemokrata Néppárt képviselőcsoportja és tagsága is. Mint a KDNP frakciója és elnöksége kiemelte, az elhunyt politikusban tiszteletre méltó embert, jó hazafit, igazi rendszerváltoztató demokratát veszítettek el. Az Országgyűlés saját halottjának tekinti Horváth Balázst. Temetéséről később intézkednek - közölte a parlament sajtószolgálata.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!