Vilhelmina
12 °C
28 °C

Nem lövetett a tömegbe, holott oka lett volna rá

2006.07.13. 09:59
"Nem lövetett a tömegbe, holott oka lett volna rá" - mondta Duray Miklós szlovákiai magyar politikus, az Antall-kormány néhai belügyminisztere, Horváth Balázs veszprémi temetésén.

Politikai eseménnyé vált a Népszabadság tudósítása szerint Horváth Balázs hamvasztás előtti búcsúztatása szerdán Veszprémben. A lap beszámolt Lezsák Sándor beszédéről, amelyben az MDF alapítója, a Nemzeti Fórum képviseletében elmondta, hogy Horváth Balázs "keveset, de erősen élt".

Majd Lezsák dicsérte az egykori belügyminiszter helytállását az Antall-kormány legsúlyosabb társadalmi konfliktusa, a taxisblokád idején. Lezsák szerint akkor, a blokád során "politikai banditizmus lett úrrá az országon".


Duray Miklós
A jobboldali politikus ezután kitért az MDF mai helyzetére és Horváth Balázs elszakadására a párt jelenlegi vezetésétől: "mint annak idején Buda vára, úgy került törvénytelen cselsorozattal, hamis ígérettel a pártütők kezére az MDF, s végül velünk, társaival együtt lakoltatták ki az épületből, amelyet az otthonának tekintett és épített".

Lezsák után Duray Miklós, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának ügyvezető elnöke beszélt. Szerinte "az Antall-kormány legtisztább embereként Horváth Balázs a taxisblokád idején nem lövetett a tömegbe, holott oka lett volna rá".

Ezután mérsékeltebb hangvételű gyászbeszédek hangzottak el, Navracsics Tibor Fidesz-frakcióvezető, Dióssy László Veszprém SZDSZ-es polgármestere részéről. A búcsúztatáson Mádl Ferenc levelét is felolvasták, amelyben a volt köztársasági elnök igazi rendszerváltónak minősítette Horváth Balázst.

A temetésen a Népszabadság szerint nem jelent meg Dávid Ibolya, az MDF elnöke, a párt jelenlegi ismert személyiségei közül csak Pettkó András fedezte fel a tömegben a napilap.